ALT om EM 2021

Fodbold nyheder

HOLLAND - "Oranje" tilbage i det fine selskab

Af Konrad Cornelius Rasmussen

Efter to slutrunder, hvor Holland ikke fik kvalificeret sig, er de igen klar til at indtage den store scene ved et mesterskab. Det bliver dog uden deres helt store stjerne og kaptajn Virgil van Dijk.

Article image
Ritzau-Scanpix

Efter nogle magre år er de flyvende hollændere tilbage i det fineste europæiske selskab. Under Frank de Boers ledelse skal hollænderne se, om de kan komme tilbage i verdenstoppen. Hollænderne har ikke vundet en kamp ved et EM siden slutrunden i 2008, hvor man gik videre fra gruppen, men tabte til Rusland i kvartfinalen.

Kvalifikationen blev, hvad man bedst kan kalde en ”walk-over” for de hollandske spillere, der dog kunne se sig slået i tabellen af Tyskland. Udover de tyske stjerner var Holland i kvalifikationsgruppe med Nordirland, Hviderusland og Estland. Man gik videre som komfortabel to’er med en plus-målscorer på 17. Georginio Wijnaldum endte som den mest scorende hollænder i kvalifikationen med otte mål skarpt efterfulgt af Memphis Depay, der lavede seks mål.

Til det forestående europamesterskab er de orange-klædte endt i gruppe C, der, udover mestrene fra 1988, også tæller Ukraine, Østrig og Nordmakedonien. I forhold til gruppen må Holland anses for at være store favoritter til at komme videre som nummer et. Alt andet vil være en enorm fiasko for et hold, der må anses for at være en af outsiderne til at vinde turneringen. Også træner Frank de Boer er optimistisk på holdets vegne.

- Hvis alt går efter planen, så tror jeg godt, at vi kan nå semifinalen, men så skal alt også gå godt. Ingen røde kort, ingen skader osv, siger Frank de Boer til AD.nl

Den tidligere Ajax, Inter og Crystal Palace-træner vil dog ikke tage favoritværdigheden på sig til denne sommers slutrunde.

- Vi kan, som sagt, nå langt i turneringen, men jeg ser Belgien, Frankrig og Spanien som større favoritter end os, siger de Boer.


Træner
I 2020 tog Frank de Boer over for Ronald Koeman, der fik et tilbud fra Barcelona, som han ikke kunne takke ”nej” til. Jobbet som hollandsk landstræner kom efter nogle turbulente år for den 51-årige træner. Efter seks år i Ajax Amsterdam er det blevet til korte og ikke specielt succesfulde jobs hos Inter, Crystal Palace og Atlanta United.

Som spiller har de Boer vundet mere, end hvad de fleste overhovedet tør drømme om. Trofæskabet tæller blandt andet fem hollandske mesterskaber, én Champions League, Uefa Cuppen og La Liga.

Der har været en del uro omkring Frank de Boer op til sommerens slutrunde. Søndag d. 29. maj var der pressemøde, hvor landstræneren fik en lidt uheldig hovedrolle. Han fik eksempelvis fremlagt, at han havde ringet personligt til de spillere, der ikke kom med til mesterskaberne. Det viste sig dog ikke at være korrekt. Aston Villa-spilleren Anwar El Ghazi fik eksempelvis nyheden om fravælgelsen pr. SMS. Frank de Boer har dog opfordret til, at man bare kigger på, hvad der foregår på banen.

- Det var ikke min bedste pressekonference. Kan vi ikke lade det fare og fokusere på det, der foregår på grønsværen, sagde Frank de Boer til NOS.

Det er svært at forudsige, hvilken formation som hollænderne vil stille op i. En af mulighederne, der også har været den mest benyttede i kvalifikationen, er en 4-2-1-3, hvor en af midtbanespillerne vil befinde sig i en mere offensivt fri rolle. Det kunne eventuelt blive Georginio Wijnaldum, der viste sig som en målfarlig herre i kvalifikationen.

I angrebet ser man som oftest Memphis Depay på en venstrekant, hvor han kan linke op med Luuk de Jong, der støder til landsholdet efter en personligt middelmådig sæson i det spanske.

Profil
Den helt store hollandske stjerne Virgil van Dijk har meddelt, at han ikke bliver klar til slutrunden. Derfor er det andre kræfter, der skal træde i karakter for ”Oranje”. Det er dog et stjernespækket hold, som hollænderne tager med til sommerens mesterskab. Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Georginio Wijnaldum er bare nogle af de store navne, man kommer til at se i den orange trøje. Dog finder man den vigtigste spiller på venstrekanten. Memphis Depay skal tage taktstokken i det offensive spil, og hollænderne skal hænge deres hat på, at han både kan sætte sine medspillere op, men også selv bidrage med mål. Han kommer fra en rigtig god sæson i det franske, hvor han scorede 22 gange i 40 kampe. Samtidig assisterede han sine holdkammerater 12 gange. De 20 mål, han lavede i Ligue 1, var hans personligt mest succesfulde sæson i karrieren talt på mål. Efter en kampagne, hvor Lyon ikke lykkedes med at kvalificere sig til Champions League, vil det ikke undre mange, hvis Depay er begyndt at kigge efter nye græsgange.

Forventet startopstilling (4-2-1-3)
Jasper Cillessen
Denzel Dumfries – Mathijs de Ligt – Stefan de Vrij – Patrick van Aanholt
Donny van de Beek – Frenkie de Jong
Steven Berghuis - Georginio Wijnaldum – Memphis Depay
Luuk de Jong

Trup
Målmænd:
Tim Krul (Norwich City)
Jasper Cillessen (Valencia)
Maarten Stekelenburg (Ajax Amsterdam)

Forsvarsspillere:
Joel Veltman (Brighton)
Patrick van Aanholt (Crystal Palace)
Nathan Aké (Manchester City)
Jurrien Timber (Ajax)
Stefan de Vrij (Inter)
Owen Wijndal (AZ Alkmaar)
Daley Blind (Ajax Amsterdam)
Denzel Dumfries (PSV Eindhoven)
Matthijs de Ligt (Juventus)Midtbanespillere:
Teun Koopmeiners (AZ Alkmaar)
Marten de Roon (Atalanta)
Georginio Wijnaldum © (Liverpool)
Ryan Gravenberch (Ajax Amsterdam)
Davy Klaassen (Ajax Amsterdam)
Donny van de Beek (Manchester United)
Frenkie de Jong (Barcelona)

Angribere:
Steven Berghuis (Feyenoord)
Cody Gakpo (PSV Eindhoven)
Memphis Depay (Olympique Lyonnais)
Donyell Malen (PSV Eindhoven)
Luuk de Jong (Sevilla)
Quincy Promes (Spartak Moskva)
Wout Weghorst (Wolfsburg)


Mere om Holland

EM 2021

Gruppe-spil
EM Topscorer
Flag P. Schick 3
Flag C. Ronaldo 2
Flag A. Yarmolenko 2
Flag R. Yaremchuk 2
Flag R. Lukaku 2
Flag M. Locatelli 2
Flag C. Immobile 2
Flag D. Dumfries 2
Flag Y. Poulsen 1
Flag E. Forsberg 1
Flag M. Depay 1
Flag E. Alioski 1
Flest assists
Flag R. Silva 2
Flag G. Bale 2
Flag P. Højbjerg 1
Flag M. Hamšík 1
Flag A. Dzyuba 1
Flag K. De Bruyne 1
Flag V. Coufal 1
Flag D. Berardi 1
Flag N. Barella 1
Flag A. Yarmolenko 1
Flag N. Aké 1
Flag R. Yaremchuk 1

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik