ALT om EM 2021

Fodbold nyheder

UNGARN - Det oplagte offer i Dødens Gruppe

Af Daniel Fisker

Det står ikke ligefrem skrevet i kortene, at Ungarn igen kommer til at levere en overraskelse og gå videre fra gruppespillet, som det var tilfældet i 2016. Denne gang er ungarerne den absolutte underdog i "Dødens Gruppe".

Article image
Ritzau-Scanpix

Det var på et hængende går, at Ungarn formåede at kvalificere sig til sommerens EM-slutrunde. Den tidligere fodbold-stormagt endte næstsidst i EM-kvalifikationsgruppe, inden Ungarn – takket være andre resultater – kvalificerede sig til sommerens EM-slutrunde via playoffkampene i Nations League.

Man kan dog ikke tage fra ungarerne, at landet har en stor fodboldhistorie. Alt tyder dog på, at sommerens kapitel i denne historie bliver et kort et af slagsen. Ungarn er havnet i ”Dødens Gruppe” med Frankrig, Tyskland og Portugal. Sidstnævnte var Ungarn også i gruppe med til EM-slutrunden i 2016.

Ungarn vandt Gruppe F i EM-slutrunden i 2016 for næsen af publikumsfavoritten Island og Portugal, inden Belgien sendte ungarerne hjem fra Frankrig i ottendedelsfinalen. Belgien slog de nykronede gruppevindere 4-0, og her fik ungarerne måske en smagsprøve på, hvad der måske venter dem i gruppespillet, når sommerens EM-slutrunde sparkes i gang.

Denne gang er ungarerne endnu en gang at finde i Gruppe F, og her kommer alt sandsynligvis til at afhænge af en velfungerende defensiv, som for ungarernes vedkommende domineres af RB Leipzig-duoen Péter Gulácsi og Willi Orbán. Ungarn overgik ganske vist Rusland, Serbien og Tyrkiet i Nations League, men modstanderne er af en anden kaliber i EM-gruppespillet.

Ungarn har en fordel i, at ”Magyarok” spiller to kampe på hjemmebane – på Puskas Aréna i Budapest. Det er dog ikke til ungarernes fordel, at den absolutte underdog i Gruppe F ikke har en decideret stjerneangriber. Ungarernes største offensive es er Dominik Szoboszlai, som slår folderne på den offensive del af RB Leipzigs midtbane.


Profil
Selvom de to defensive RB Leipzig-spillere, målmanden Péter Gulácsi og midterstopperen Willi Orbán, bliver altafgørende i de tre gruppespilskampe mod overmagten, så er det den tredje RB Leipzig-spiller i landsholdstruppen, Dominik Szoboszlai, der giver anledning til et lille håb om et mirakuløst avancement fra Gruppe F.

”Den nye Ferenc Puskas” fik sit gennembrud i Red Bull Salzburg, inden den østrigske klubs tyske storebror RB Leipzig købte den nu 20-årige offensive midtbanespiller, som endnu ikke har fået sin debut for RB Leipzig, siden han skiftede til Bundesliga-sølvvinderne i januar måned. Til gængæld nåede han at spille 83 kampe, score 26 mål og levere 35 assists for Red Bull Salzburg.

Szoboszlai fik sin landsholdsdebut i marts 2019. Indtil videre har den 20-årige midtbanespiller, som måske skal udfylde rollen som angriber til sommerens EM-slutrunde. I de 12 landskampe, han hidtil har spillet for Ungarn, har han oftest været placeret lige bagved angriberne, hvorfra han har scoret tre mål.


Træner
Ungarns landstræner Marco Rossi har – på trods af sine italienske rødder – et indgående kendskab til ungarsk fodbold. Han startede sin trænerkarriere i hjemlandet, inden han i 2012 gjorde sit indtog i den ungarske hovedstadsklub Budapest Honvéd, som han gjorde til ungarske mestre i 2017 – for første gang i 24 år.

Rossi var herefter en smuttur i Slovakiet, inden han blev hentet tilbage til Ungarn i 2018, hvor han blev udnævnt til landstræner for den tidligere fodbold-stormagt. Han implementerede straks den 3-5-2-formation, som havde gjort Budapest Honvéd til ungarske mestre et år tidligere.

Den defensivt orienterede 3-5-2-formation, som er Rossis foretrukne, afhænger i høj grad af RB Leipzig-duoen Gulácsi og Orbán, men måske i lige så høj grad af Bristol City-arbejdshesten Ádám Nagy, som typisk er placeret i maskinrummet mellem forsvaret og midtbanen. Her sørger han for at aflaste forsvaret, mens han også formår at sætte angrebsspillet i gang.

Rossi formåede at kvalificere Ungarn til sommerens EM-slutrunde ved i første omgang at besejre Bulgarien i en playoff-semifinale. Herefter var det publikumsfavoritten fra EM-slutrunden i 2016, Island, som stod for skud. Her var Rossi dog ikke til stede, fordi han sad i corona-karantæne. Alligevel formåede hans tropper at vende et truende 0-1-nederlag til en 2-1-sejr.


Forventet startopstilling
Gluácsi
Lang, Orbán, Szalai
Nagy
Fiola, Kalmár, Sigér, Holender
Szalai, Szoboszlai


Trup
Målmænd:
Ádám Bogdán (Ferencváros)
Dénes Dibusz (Ferencváros)
Péter Gulácsi (RB Leipzig)
Balázs Tóth (Puskás Akademia)

Forsvarsspillere:
Bendegúz Bolla (Fehérvár)
Endre Botka (Ferencváros)
Attila Fiola (Fehérvár)
Szilveszter Hangya (Fehérvár)
Ákos Kecskés (Lugano)
Ádám Lang (Omonoia)
Gergő Lovrencsics (Ferencváros)
Willi Orbán (RB Leipzig)
Csaba Spandler (Puskás Akademia)
Attila Szalai (Fenerbahçe)

Midtbanespillere:
Tamás Cseri (Mezőkövesd)
Dániel Gazdag (Budapest Honvéd)
Filip Holender (Partizan)
László Kleinheisler (Osijek)
Ádám Nagy (Bristol City)
Loïc Négo (Fehérvár)
Ándras Schäfer (Dunajská Streda)
Dávid Sigér (Ferencváros)
Dominik Szoboszlai (RB Leipzig)


Angribere:
János Hahn (Paks)
Nemanja Nikolić (Fehérvár)
Roland Sallai (Freiburg)
Szabolcs Schön (Dallas)
Ádám Szalai (Mainz)
Kevin Varga (Kasımpaşa)
Roland Varga (MTK Budapest)

Relaterede artikler

EM 2021

Gruppe-spil
EM Topscorer
Flag P. Schick 3
Flag C. Ronaldo 2
Flag A. Yarmolenko 2
Flag R. Yaremchuk 2
Flag R. Lukaku 2
Flag M. Locatelli 2
Flag C. Immobile 2
Flag D. Dumfries 2
Flag Y. Poulsen 1
Flag E. Forsberg 1
Flag M. Depay 1
Flag E. Alioski 1
Flest assists
Flag R. Silva 2
Flag G. Bale 2
Flag P. Højbjerg 1
Flag M. Hamšík 1
Flag A. Dzyuba 1
Flag K. De Bruyne 1
Flag V. Coufal 1
Flag D. Berardi 1
Flag N. Barella 1
Flag A. Yarmolenko 1
Flag N. Aké 1
Flag R. Yaremchuk 1

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik