ALT om EM 2021

Fodbold nyheder

SLOVAKIET - Falkenes sidste tur i ringen

Af Christian Bang Jensen

Det bliver en rutineret garde af slovakker anført af legenden Marek Hamsik, der skal udfordre de andre hold i Gruppe F, men med stærke modstandere i horisonten bliver der formentlig ikke langt at flyve for de gamle falke.

Article image
Ritzau-Scanpix

Slovakiet går ind til EM-slutrunden med en af de ældste trupper, og det bliver formentlig den sidste tur med landsholdet for en lang række spillere herunder Martin Dubravka, Marek Hamsik, Peter Pekarik, Juraj Kucka, Vladimir Weiss, Robert Mak, Peter Pekarik, Tomas Hubocan og Ondrej Duda. Store navne i slovakisk fodbold, men også spillere der alle har passeret de 30 år, og formentlig ikke kommer til at repræsentere landet ved flere internationale turneringer. Kun fem spillere i den 24-mands store bruttotrup er under 24 år. Dertil har Slovakiet været inde i en tumultarisk periode, hvor store dyk ikke har været til at undgå.

I kvalifikationen og under Nations League var Slovakiet flere gange i voldsomme offensive problemer, hvor både ideer og skarphed ofte var en mangelvare. Det førte til tredjepladsen i kvalifikationspuljen, hvor Wales og Kroatien sluttede foran dem, og i Nations League rykkede slovakkerne helt ud af B-rækken. Den tidligere assistenttræner Štefan Tarkovič har dog overtaget holdet, og med ham som falkoner lykkedes det Slovakiet at komme forbi Nordirland og kvalificere sig til EM-slutrunden.

Som en af de yngste nationer i Europa har Slovakiet ikke deltaget ved mange slutrunder. Faktisk er det kun blevet til deltagelse ved én VM-turnering og én EM-slutrunde som selvstændig nation. Begge gange har Marek Hamsik, Juraj Kucka, Peter Pekarik, Robert Mak og Ondrej Duda været en del af holdet, og begge gange er det lykkedes at komme videre til knockout-fasen fra svære grupper. Ved VM i 2010 slog man blandt andet Italien ud inden man selv røg i kniven ved de senere finalister fra Holland, og ved EM i 2016 var det den russiske bjørn, der måtte lægge sig for Slovakiet, før man selv røg ud til Tyskland.

Med den gamle garde i front for holdet er Slovakiet et af de svagere hold ved slutrunden, og det vil derfor være en stor overraskelse, hvis ”Falkene” kommer videre fra gruppen med Spanien, Sverige og Polen som modstandere. Men Slovakiet har før drillet de store, og derfor må de ikke dømmes ude af en jævnbyrdig gruppe. Optimisten vil sige at man kan få 3-4 point, hvis alt går rigtig godt, hvilket formentlig vil være nok til en andenplads eller en af de bedste treere, men realistisk set ligger Slovakiet til at få to point, hvilket formentlig ikke bliver nok til at gå videre.

Træneren
Tjekkiske Stefan Tarkovic var i lang tid assistenttræner for det slovakiske landshold, men i oktober 2020 blev det endelig hans tur, efter fyringen af landsmanden Pavel Hapal på baggrund af den dårlig indsats i Nations League, der kostede Slovakiets plads i B-rækken. Inden turneringsstart har Stefan Tarkovic fået otte kampe som landstræner. Debutten kom i play-off-finalen til EM-slutrunden, hvor man slog Nordirland ud med en 2-1-sejr. Derfra har Stefan Tarkovic taget holdet et godt stykke, og man er fortsat ubesejret i VM-kvalifikationspuljen efter de første tre kampe.

Den 48-årige tjekke har ikke haft lang tid til at forberede sin egen trup eller spillestil frem mod turneringen, hvorfor det bliver den gamle garde, som tager en sidste tur for ”Falkene”, inden de kan folde landsholdvingerne sammen og overlade flyveturene rundt i Europa til andre kræfter. Men Stefan Tarkovic bliver beskrevet som en analytisk stærk træner, hvilket bliver vigtigt i en gruppe med stærke modstandere som Spanien, Sverige og Polen. Dertil skal han indgyde vilje, mod og sammenhold i den rutinerede trup, hvis Slovakiet skal opnå mere end tre kampe og et bad ved EM 2020.

Profilen
Man kunne vælge den tidligere Esbjerg-målmand Martin Dubravka, der afgjort får en vigtig rolle for Slovakiet i en gruppe med flere farlige angribere. Det samme med forsvarsstyrmanden Milan Skriniar, der netop er blevet italienske mestre med Inter eller den levende landsholdslegende Marek Hamsik, der for tredje gang skal føre Slovakiet an ved en slutrunde. Men spillestilen og startopstillingen er centreret om den defensive midtbanespiller Stanislav Lobotka, der har en fortid i FC Nordsjælland.

Stanislav Lobotka er hjertet på banen med fem spillere foran sig og fem spillere bag sig. Han er den første mand til at bygge spillet op, og den sidste inden et relativt nyt forsvar bliver udfordret af modstanderne. Derfor bliver den 26-årige Napoli-spiller med 27 landskampe under bæltet Slovakiets største profil. Ikke fordi han kommer til at lave tonsvis af mål. Ikke fordi han er den mest flamboyante eller er den største stjerne. Ikke fordi han er den helt Slovakiets fans fortjener, men fordi han er den helt de har brug for, for at komme videre fra gruppen.

Forventet startopstilling 4-1-4-1
Martin Dubravka
Peter Pekarik - L’ubomir Satka - Milan Skriniar - Tomas Hubocan
Stanislav Lobotka
Ondrej Duda - Marek Hamsik - Juraj Kucka - Robert Mak
Michal Duris

Foreløbig trup
Målmand
Martin Dubravka – Newcastle
Dusana Kuciak – Lechia Gdansk
Marek Rodak – Fulham

Forsvar
Peter Pekarik – Hertha Berlin
Tomas Hubocan – Omonia Nicosia
Milan Skriniar – Inter
L’ubomir Satka – Lech Poznan
Denis Vavro – Huesca
Jakub Holubek – Piast Gliwice

Midtbane
Marek Hamsik – IFK Göteborg
Juraj Kucka – Parma
Vladimir Weiss – Slovan Bratislava
Robert Mak – Ferencvaros
Ondrej Duda – FC Köln
Patrik Hrosovsky – Genk
Stanislav Lobotka – Napoli
Matus Bero – Vitesse
Lukas Haraslin – Sassuolo
Laszlo Benes – Augsburg
Tomas Suslov – Groningen
Erik Jirka – Mirandes

Angreb
Michal Duris – Omonia Nicosia
Robert Bozenik – Feyenoord
David Strelec – Slovan Bratislava

Mere om Slovakiet

EM 2021

Gruppe-spil
EM Topscorer
Flag P. Schick 3
Flag C. Ronaldo 2
Flag A. Yarmolenko 2
Flag R. Yaremchuk 2
Flag R. Lukaku 2
Flag M. Locatelli 2
Flag C. Immobile 2
Flag D. Dumfries 2
Flag Y. Poulsen 1
Flag E. Forsberg 1
Flag M. Depay 1
Flag E. Alioski 1
Flest assists
Flag R. Silva 2
Flag G. Bale 2
Flag P. Højbjerg 1
Flag M. Hamšík 1
Flag A. Dzyuba 1
Flag K. De Bruyne 1
Flag V. Coufal 1
Flag D. Berardi 1
Flag N. Barella 1
Flag A. Yarmolenko 1
Flag N. Aké 1
Flag R. Yaremchuk 1

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik