ALT om EM 2021

Fodbold nyheder

ITALIEN - Genfødt

Af Stefan Lindahl

Italien missede katastrofalt VM-slutrunden i 2018, men nu er den stolte fodboldnation tilbage med en stærk træner, som har formået at kombinere rutine med ungt talent.

Article image
Ritzau-Scanpix

Mandag den 13. november 2017 var en sorgens dag i Italien. Det var nemlig dagen, hvor Italien for første gang i 60 år, missede kvalifikation til en VM-slutrunde. Det blev startskudet til det generationsskifte på det italienske landshold, som ifølge mange burde have været effektiviseret langt tidligere. Den daværende italienske landstræner Gian Piero Ventura stillede i de to play off-kampe imod Sverige med hele den gamle garde bagerst, det vil sige at det var ikonet Gianluigi Buffon i målet samt Leonardo Bonucci, Andrea Barzagli og Giorgio Chiellini i bagkæden. Fremad banen manglede det italienske landshold kreativitet, og de kunne slet ikke åbne den svenske defensiv.

Nu er det nye tider på det italienske landshold, som kommer med en meget mere progressiv omgang fodbold. Det er nemlig blevet etableret under den nye landstræner Roberto Mancini. I kvalifikationen til EM-slutrunden vandt Italien alle deres ti kampe, og scorede 37 mål. De defensive dyder er dog stadig på plads hos nationen, som kun lukkede fire mål ind.

Den nye generation af spillere har taget over. Nøglespillerne er nu 22-årige Gianluigi Donnarumma i målet, midtbanen med 24-årige Nicolo Barella, og offensiven med 23-årige Federico Chiesa. I Italiens forventede startopstilling er der kun tre spillere, som har passeret 30 år.

Italiens trup rummer lige nu 33 mand, og det forventes, at også Chelsea-spilleren Jorginho slutter sig til frem mod slutrunden. Det store spørgsmål i italienernes trup er Marco Verratti, som fortsat er ude med skade. Paris Saint-Germain-spilleren er i noget af et kapløb med tiden for at blive sin skade kvit, hvis han ikke skal misse den anden EM-slutrunde i træk for Italien. Hvis Verratti misser slutrunden forventes det, at landstræner Mancini enten spiller med Romas Lorenzo Pellegrini eller Sassuolos Manuel Locatelli på den centrale midtbane.

Netop midtbanen er Italiens helt store styrke. Italienerne spiller med en tre-mands midtbane, hvor Jorginho ligger og styrer spillet, samtidig med at han har Inter-profilen Nicolo Barella og så enten Marco Verratti eller Romas Lorenzo Pellegrini liggende lige foran sig.

Derudover skal Italiens keeper Donnarumma også nævnes som en af styrkerne. AC Milan-keeperen, som har kontraktudløb denne sommer og ikke forlænger, er kun 22 år. Han fik sin A-landsholdsdebut allerede 2017, og var den længe ventede afløser for Buffon. I en alder af 22 har Donnarumma allerede spillet 251 førsteholdskampe for Milan. I den seneste sæson holdte italieneren buret rent i 14 ud af 37 kampe i Serie A, hvilket var næstflest af alle keepere i den bedste italienske fodboldrække. Derudover var han i foråret manden med anførerbindet hos Milano-klubben, som sikrede sig den bedste placering i Serie A i ni år med en andenplads.

Selv om alt ser godt ud, og Italien ligner en nation, som har styr på den fodboldmæssige fremtid, så er det store spørgsmål, hvem der skal lave målene. Når man kigger på truppen, ser man navne som Ciro Immobile og Andrea Belotti, der banker kasser ind i Serie A for henholdsvis Lazio og Torino, men på landsholdet er de to ikke garant for scoringer. I kvalifikationen til EM-slutrunden blev Belotti Italiens topscorer, men Torino-kaptajnen scorede kun fem af de 37 mål. De 37 mål blev scoret af hele 13 forskellige spillere i kvalifikationen, så mål kommer der, men Italien mangler en pålidelig målscorer.

Til slutrunden er Italien i Gruppe A med Schweiz, Tyrkiet og Wales. Derfor bør Italien betragtes som favorit til at avancere fra gruppespillet. I dette årtusinde har italienerne ved fire af de fem afviklede EM-slutrunder da også spillet sig videre. Kun slutrunden i 2004 i Portugal er undtagelsen, hvor Danmark og Sverige med det uafgjorte resultat 2-2 sendte italienerne tidligt hjem.

I både 2000 og 2012 nåede Italien turneringens finale. 2000-finalen blev tabt til Frankrig på et Golden Goal i den forlængede spilletid, og i 2012 kørte Spanien italienerne over med hele 4-0. I både 2008 og 2016 røg Italien hjem efter kvartfinalen. Begge gange tabte nationen i straffesparkskonkurrence.

Frem mod åbningskamp imod Tyrkiet ved sommerens slutrunde tester Italien formen af mod Tjekkiet og San Marino. Kampen mod San Marino er allerede spillet, og her vandt Italien 7-0.


Profil:
Nicolo Barella

Italien er et fremtidens landshold med et hav af spændende unge spillere. Derfor er det også naturligt, at vi som Italiens profil har valgt Inters midtbane-profil Nicolo Barella.

Den 24-årige italiener har været den centrale midtbane-figur på Antonio Contes Scudetto-vindende Inter-mandskab. Derudover er han på det italienske landshold næsten urørlig i Roberto Mancinis startopstilling.

Barella er en intelligent boks-til-boks midtbanespiller, som har et utroligt løbepensum. Han står aldrig stille, og er fantastisk til at bryde modstandernes spil og sætte Inters kontra-spil i gang. Barella har også et glimrende blik for sine medspillere, og når han rykker frem med bolden, finder han meget ofte den rigtige løsning med sine præcise pasninger.

Barella kom til Inter fra Cagliari i sommeren 2019. I denne sæson har Barella leveret hele 13 assist fra sin position på den centrale midtbane. Selv om EM-slutrunden er Barellas første for Italien, så er han manden, som i fremtiden kommer til at styre den italienske midtbane.

Barella kommer fra Sardinien, og var hos Cagliari i hele sin ungdom. Allerede i starten af det seneste årti begyndte midtbanespillerens navn at dukke op. I både 2012 og 2013 blevet han kåret som den bedste unge italienske fodboldspiller. De seneste år har han manifesteret sig som en af de bedste midtbanespillere i den bedste italienske fodboldrække, hvilket i både 2018/2019- og 2019/2020-sæsonen betød, at Barella var med på årets hold i Serie A. Efter den netop afviklede sæson er Barella blevet kåret som ligaens bedste midtbanespiller.


Træner:
Roberto Mancini

Efter VM-kvalifikationsfiaskoen i 2017 blev Gian Piero Ventura fyret. Kortvarigt sad Luigi Di Biagio på trænerposten, men i maj 2018 tiltrådte Roberto Mancini.

Den tidligere Inter- og Manchester City-træner begyndte med det samme genopbygningen af den faldne mastodont, Italien. Det er lykkedes Mancini med stor succes at få ryddet op. Derfor er det italienske landshold nu yngre, samtidig med at kvaliteten på spillerne og spillet på banen bestemt ikke er blevet mindre.

I de 29 kampe som Mancini har haft som landstræner, har Italien kun tabt to gange. Det ene nederlag til Frankrig i en venskabskamp, og det andet var mod Portugal i Nations League. Derfor er Italien også med i Nations League-slutspillet, hvor de i semifinalen til efteråret skal spille mod Spanien.

Mancini har i genopbygningsfasen givet spilletid til et hav af spillere. Hele 62 forskellige spillere har i de 29 kampe betrådt græsset med den italienske landsholdstrøje på.

Mancini foretrækker 4-3-3-formationen. Ikke i en eneste landskamp er han startet ud i en anderledes formation. Aksen på Mancinis Italien er den centrale midtbane, hvor især Jorginho og Nicolo Barella er profilerne. Derudover har han fundet plads til kreativitet på kanterne i form af Federico Chiesa og Lorenzo Insigne.

Italien er ikke længere en kontra-maskine, som er kommet for at stå lavt og afvente. Italien er nu et landshold, som gerne vil have bolden. Mancinis landshold er da også fyldt med glimrende boldspillere, som landstræneren vælger på midtbanen i stedet for at have et defensivt anker, som aldrig forlader egen banehalvdel.

Mancini har altså ikke bare lavet et generationsskifte. Mancini har gjort Italien til sit eget med sin egen filosofi. Noget som mange tidligere italienske landstræner aldrig formåede uden at havne i modvind hos både den italienske sportspresse og nationens befolkning.

Mancini spillede selv 36 kampe for det italienske landshold, som han vandt bronze med ved VM på hjemmebane i Italien i 1990. I 1997 blev han kåret til årets fodboldspiller i Italien. Selv om det på banen kun blev til to mesterskaber med henholdsvis Sampdoria og Lazio, så har italieneren som træner nuppet fire mesterskaber. Tre af de titler kom med Inter i 00’erne, og så sikrede han Manchester City deres første Premier League-titel i 44 år.


Forventet startopstilling (4-3-3):
Gianluigi Donnarumma
Alessandro Florenzi - Leonardo Bonucci - Francesco Acerbi - Leonardo Spinazzola
Nicolo Barella - Jorginho - Marco Verratti
Federico Chiesa - Ciro Immobile - Lorenzo Insigne


Endelig trup:
Målmænd:
Gianluigi Donnarumma (AC Milan)
Alex Meret (Napoli)
Salvatore Sirigu (Torino)

Forsvar:
Leonardo Bonucci (Juventus)
Giorgio Chiellini (Juventus)
Francesco Acerbi (Lazio)
Alessandro Bastoni (Inter)
Alessandro Florenzi (Paris Saint-Germain)
Leonardo Spinazzola (Roma)
Giovanni Di Lorenzo (Napoli)
Rafael Toloi (Atalanta)
Emerson Palmieri (Chelsea)

Midtbane:
Nicolo Barella (Inter)
Marco Verratti (Paris Saint-Germain)
Manuel Locatelli (Sassuolo)
Lorenzo Pellegrini (Roma)
Jorginho (Chelsea)
Bryan Cristante (Roma)
Stefano Sensi (Inter)

Angreb:
Ciro Immobile (Lazio)
Andrea Belotti (Torino)
Federico Chiesa (Juventus)
Lorenzo Insigne (Napoli)
Domenico Berardi (Sassuolo)
Federico Bernardeschi (Juventus)
Giacomo Raspadori (Sassuolo)

Mere om Italien

EM 2021

Gruppe-spil
EM Topscorer
Flag P. Schick 3
Flag C. Ronaldo 2
Flag A. Yarmolenko 2
Flag R. Yaremchuk 2
Flag R. Lukaku 2
Flag M. Locatelli 2
Flag C. Immobile 2
Flag D. Dumfries 2
Flag Y. Poulsen 1
Flag E. Forsberg 1
Flag M. Depay 1
Flag E. Alioski 1
Flest assists
Flag R. Silva 2
Flag G. Bale 2
Flag P. Højbjerg 1
Flag M. Hamšík 1
Flag A. Dzyuba 1
Flag K. De Bruyne 1
Flag V. Coufal 1
Flag D. Berardi 1
Flag N. Barella 1
Flag A. Yarmolenko 1
Flag N. Aké 1
Flag R. Yaremchuk 1

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik