ALT om EM 2021

Fodbold nyheder

SPANIEN - Ny generation på erfaringsjagt

Af Christian Bang Jensen

Det er fremtidens spanske landshold, der skal spille med ved EM-slutrunden i denne omgang. En ny stamme er ved at blive bygget op, og denne turnering handler om, at give slutrundeerfaringer.

Article image
Ritzau-Scanpix

Tiden hvor Spanien var favoritter til slutrunderne er for en tid sat på pause. ”La Roja” er midt i et stort generationsskifte med landstræner Luis Enrique ved roret, og det medbringer en stor usikkerhed omkring, hvad man skal forvente af det spanske landshold ved denne EM-slutrunde. I de seneste seks betydningsfulde kampe har man kun vundet tre. En af dem var den famøse 6-0-sejr over Tyskland, men i samme periode har man tabt til Ukraine og spillet uafgjort med Schwiez og kriseramte Grækenland. Og det sætter et godt billede af, hvor Spanien er i processen. De kan slå alle, men de kan også få problemer mod alle.

I kvalifikationsgruppen gik Spanien videre uden at tabe et eneste opgør, men det er langt fra det samme landshold, som kvalificerede ”La Roja” til turneringen, som vil troppe op på Estadio de La Cartuja i Sevilla til opgøret mod Sverige i første gruppekamp. Skuffelserne fra EM i 2016 og VM i 2018 skal vaskes væk, og derfor er det et forholdsvis nyt landshold, der er bragt sammen. Denne slutrunde handler om det hold sammen og give erfaringer, så man igen kan kæmpe med om titlerne om et og tre år. Det har betydet et fravær af flere rutinerede kræfter, og for første gang nogensinde er der ikke en eneste Real Madrid-spiller med i den spanske landsholdstrup ved en stor slutrunde. Til gengæld er der mere ro og løssluppenhed hos spanierne, og den manglende favoritværdighed, kan skabe fremdrift i turneringen. Succeskriteriet er en semifinale, men det er mindst lige så sandsynligt, at Spanien kan ryge ud allerede i ottendedels- eller kvartfinalerne.

Træneren
Man kan dele Luis Enriques landstræner karriere op i to. De første seks kampe i efteråret var en blandet fornøjelse med nederlag til både England og Kroatien i Nations League. Herefter fulgte en pause på godt og vel et år, da hans datter på tragisk vis gik bort efter et længere sygdomsforløb. De to ting har fået landstræner til at tænke meget og længe over, hvordan hans landshold skal se ud. Luis Enrique vendte tilbage til jobbet efter ”La Roja” havde kvalificerede sig til EM-slutrunden og i de 11 kampe han har fået i sin anden ”turnus” har rigtig mange forskellige spillere og konstellationer været prøvet af – med blandet succes.

Trupudtagelsen til slutrunden viste, at Luis Enrique har en klar holdning til, hvem der er en del af holdet, og hvem der ikke er. Nogle spillere er valgt fra fordi de er for gamle eller fordi de ikke har spillet nok. En spiller som den rutinerede back Jesus Navas, der spillede en stor rolle i kvalifikationen, er ude. Det samme er Sergio Ramos Dani Carvajal, Marco Asensio, Raul Albiol, Luis Alberto, Rodrigo og Saul. På den anden side er en spiller som Eric Garcia kommet med på trods af den manglende spilletid, men fordi det er en, Luis Enrique tror på. Også helt unge Pedri er med, men han har dog gjort sig mere end fortjent til at optræde på A-landsholdet efter denne sæson.

Taktikken ligger ikke langt fra den normale tiki-taka-stil, men der er dog et lille twist. Der bliver stadig spillet med boldbesiddelse og kombinationer for at åbne forsvarene op, men man er ikke længere i nærheden af de 1.000 afleveringer per kamp, som man så det under VM i 2018. Der er kommet mere fart over kanterne og en klassisk ni’er i Alvaro Morata på toppen. Det spanske hold har klare retninger mod det Barcelona-mandskab, som Luis Enrique styrede til "The Triple” i 2015.

Profilen
Den helt store og indlysende profil er ikke til stede på det spanske landshold i denne omgang. Den normale anfører Sergio Ramos er ikke udtaget på grund af et ustabilt og skadesplejet forår. 18-årige Ansu Fati kunne have stået overfor et stort gennembrud, men en skade i menisken har holdt ham ude siden november. Profilen er for en gangs skyld kollektivet på det spanske landshold, hvor den nye generation har taget over. Unai Simon har indtaget buret i stedet for David de Gea, unge Eric Garcia er valgt til det centrale forsvar i stedet for Sergio Ramos, Jose Gaya har overtaget backen fra Jordi Alba, der har været ude af landholdet i en rum tid, men nu er tilbage og på kanterne er Ferran Torres, Dani Olmo og Mikel Oyarzabel kommet godt ind i varmen hos Luis Enrique.

Skal én profil nævnes er det værd at bemærke Aymeric Laporte. Hidtil har han optrådt med et fransk statsborgerskab, men en hurtig afviklet sagsbehandling har sikret forsvarsspilleren, der er vokset op i Baskerlandet og i Athletic Bilbao, et nyt pas ene og alene med henblik på at komme med i den spanske landsholdstrup. Det bliver spændende at se om Aymeric Laporte griber chancen og kan kontrollere forsvarskæden.

Forventet startopstilling 4-3-3
Unai Simon
Cesar Azpilicueta - Eric Garcia - Aymeric Laporte - Jose Gaya
Koke - Rodri - Thiago
Ferran Torres - Alvaro Morata - Dani Olmo

Truppen
Målmand
David de Gea – Manchester United
Unai Simon – Athletic Bilbao
Robert Sanchez – Brighton

Forsvar
Cesar Azpilicueta – Chelsea
Eric Garcia – Manchester City
Diego Llorente – Leeds
Pau Torres – Villarreal
Aymeric Laporte – Manchester City
Jordi Alba – FC Barcelona
Jose Gaya – Valencia

Midtbane
Sergio Busquets – FC Barcelona
Rodri – Manchester City
Koke – Atlético Madrid
Fabian Ruiz – Napoli
Marcos Llorente – Atletico Madrid
Thiago – Liverpool
Pedri – FC Barcelona

Angreb
Mikel Oyarzabel – Real Sociedad
Dani Olmo – RB Leipzig
Ferran Torres – Manchester City
Adama Traore – Wolverhampton
Pablo Sarabia – Paris Saint-Germain
Alvaro Morata – Juventus
Gerard Moreno – Villarreal

Mere om Spanien

EM 2021

Gruppe-spil
EM Topscorer
Flag P. Schick 3
Flag C. Ronaldo 2
Flag A. Yarmolenko 2
Flag R. Yaremchuk 2
Flag R. Lukaku 2
Flag M. Locatelli 2
Flag C. Immobile 2
Flag D. Dumfries 2
Flag Y. Poulsen 1
Flag E. Forsberg 1
Flag M. Depay 1
Flag E. Alioski 1
Flest assists
Flag R. Silva 2
Flag G. Bale 2
Flag P. Højbjerg 1
Flag M. Hamšík 1
Flag A. Dzyuba 1
Flag K. De Bruyne 1
Flag V. Coufal 1
Flag D. Berardi 1
Flag N. Barella 1
Flag A. Yarmolenko 1
Flag N. Aké 1
Flag R. Yaremchuk 1

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik