ALT om EM 2021

Fodbold nyheder

POLEN - Store spørgsmålstegn omkredser de hvide ørne

Af Christian Bang Jensen

Den mest uerfarne træner, den varmeste angriber i Europa og et hav af spørgsmålstegn. Polen kan blive EM store overraskelse eller den helt store skuffelse.

Article image
Ritzau-Scanpix

Tilbage i januar blev den forhenværende landstræner Jerzy Brzeczek højest overraskende fyret på trods af at have kvalificeret Polen til slutrunden med otte sejre og kun ét nederlag i en gruppe, der også talte Østrig, Nordmakedonien og Slovenien, og dertil holdt han ”Ørnene” i det øverste lag i Nations League. Men landstræneren var under heftig beskyldning fra både spillere, fans og medier for ikke at spille underholdende og for at have et anstrengt forhold til profilen Robert Lewandowski. Derfor er det den noget uerfarne (i landsholdsmæssig sammenhæng) portugiser Paulo Sousa, der skal stå i spidsen for Polen, ligesom han har gjort i landets første tre VM-kvalifikationskampe, hvor det er blevet til en sejr, en uafgjort og et nederlag.

På papiret træder det polske landshold ind i turneringen med et landshold, der er et af de stærkeste i landets historie. Truppen er en god blanding af rutinerede kræfter, der tager en sidste tur med landsholdet, helt unge talenter symboliseret ved 17-årige Kacper Kozłowski og 20-årige Kamil Piątkowski og selvfølgelig anført af stjerneangriberen Robert Lewandowski. Men på banen kan det være noget helt helt andet. Med en uerfaren træner, der allerede er under pres fra fans og medier ligger uroen og ulmer i baggrunden, og der er ikke meget, der skal gå galt før korthuset kan vælte. Dog skal det nævnes, at de ældre i truppen har skabt et godt miljø, og at det er en trup, som står tæt sammen. Det kan også ses i den korte periode under den portugisiske træner. Her er Polen kommet skidt fra land i alle tre kampe, men man er kommet ud i anden halvleg og vendt tingene på hovedet. Det vidner om stor moral, men der bliver ikke råd til at bruge en halvleg i hver kamp på at spille sig varme, hvis Polen vil videre fra en jævnbyrdig gruppe.

Polen har været med ved de seneste tre EM-slutrunder, men kun i 2016 gik man videre fra gruppen. Her slog man Schweiz i ottendedelsfinalen efter en dramatisk straffesparkskonkurrence, men i kvartfinalen var de senere finalister fra Portugal bedre i den ædle kunst fra 11-meterpletten.

Profilen
Selvom han har passeret 32 år, så er der intet, der tyder på, at angrebsstjernen Robert Lewandowski er ved at gå ned i kadence – tværtimod. Alene i denne sæson har den polske ”torjäger” scoret 41 mål i Bundesligaen, hvilket er ny rekord for den bedste tyske række. På det polske landshold er det blevet til 66 scoringer i 118 landskampe og i kvalifikationen til Euro 2020 nettede anføreren seks gange – dog faldt fire af målene i de to opgør mod Letland, mens Robert Lewandowski ikke formåede at sende bolden over stregen mod Østrig og Nordmakedonien, der begge er med i turneringen.

Et af de mange spørgsmål som Polen går ind til slutrunden med er, om Robert Lewandowski fungerer bedst som enlig ni’er med den mere kreative Piotr Zielinski liggende bag sig og med to kanter på siden eller om det er i en duo med evighedstalentet Arkadiusz Milik. Uanset hvad bliver den 32-årige stjerne igen ekstrem vigtig for, hvor langt Polen kan komme ved en slutrunde.

Træneren
Når Polen sparker sin EM-slutrunde i gang på Gazprom Arena i Sankt Petersborg mod Slovakiet, vil det kun være femte gang, Paulo Sousa står i spidsen for landholdet. Det gør ham til den træner ved slutrunden, der har færrest kampe på CV’et for det land, han skal lede mod triumfen, hvilket sætter et stort spørgsmålstegn ud for Polens chancer.

Dertil er Paulo Sousa ikke startet godt med det polske landshold. Ved den første samling under portugiseren blev han kritiseret for ikke at vide, hvad der skete i polsk fodbold. Forsvarsspilleren Tomasz Kedziora og midtbanespilleren Bartosz Kapustka var ikke med – det var til gengæld syv debutanter. Dertil sad en af de mest erfarne spillere Kamil Glik på bænken i første kamp mod Ungarn, der endte 3-3 efter et vanvittigt comeback, og mod upåagtede Andorra spillede han stjernen Robert Lewandowski, hvilket resulterede i en ankelskade hos angriberen.

Også spillestil og startopstilling er et stort spørgsmålstegn hos Polen. Paulo Sousa er en pragmatisk træner, der ofte ændrer system. Han fortrækker dog at spille med en tre-back-kæde, men i sine første tre kampe har han benyttet både en 3-5-2, en skæv 4-4-2 og en 3-4-3-opstilling.

Forventet startopstilling 3-5-2
Wojciech Szczesny
Kamil Glik - Bartosz Bereszynski - Jan Bednarek
Kamil Jozwiak - Grzegorz Krychowiak - Piotr Zielinski - Mateusz Klich - Maciej Rybus
Robert Lewandowski - Arkadiusz Milik

Truppen
Målmand
Lukasz Fabianski – West Ham United
Wojciech Szczesny – Juventus
Lukasz Skorupski – Bologna

Forsvar
Kamil Glik – Benevento
Maciej Rybus – Lokomotiv Moskva
Bartosz Bereszynski – Sampdoria
Jan Bednarek – Southampton
Tomasz Kedziora – Dynamo Kiev
Pawel – Dawidowicz – Hellas Verona
Michal Helik – Barnsley
Kamil Piatkowski – Rakow Czestochowa
Tymoteusz Puchacz – Lech Poznan

Midtbane
Grzegorz Krychowiak – Lokomotiv Moskva
Piotr Zielinski – Napoli
Mateusz Klich – Napoli
Karol Linetty – Torino
Kamil Jozwiak – Derby
Przemyslaw Frankowski – Chicago Fire
Jakub Moder – Brighton
Przemyslaw Placheta – Norwich
Kacper Kozlowski – Pogon Szczecin

Angreb
Robert Lewandowski – Bayern München
Arkadiusz Milik – Marseille
Dawid Kownacki – Fortuna Düsseldorf
Jakub Swierczok – Piast Gliwice
Karol Swiderski – PAOK

Mere om Polen

EM 2021

Gruppe-spil
EM Topscorer
Flag P. Schick 3
Flag C. Ronaldo 2
Flag A. Yarmolenko 2
Flag R. Yaremchuk 2
Flag R. Lukaku 2
Flag M. Locatelli 2
Flag C. Immobile 2
Flag D. Dumfries 2
Flag Y. Poulsen 1
Flag E. Forsberg 1
Flag M. Depay 1
Flag E. Alioski 1
Flest assists
Flag R. Silva 2
Flag G. Bale 2
Flag P. Højbjerg 1
Flag M. Hamšík 1
Flag A. Dzyuba 1
Flag K. De Bruyne 1
Flag V. Coufal 1
Flag D. Berardi 1
Flag N. Barella 1
Flag A. Yarmolenko 1
Flag N. Aké 1
Flag R. Yaremchuk 1

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik