ALT om EM 2021

Fodbold nyheder

NORDMAKEDONIEN - En ny kæledægge

Af Daniel Fisker

Der er endnu en gang en debutant at finde blandt landsholdene til sommerens EM-slutrunde. I 2016 var debutanten Island, som blev tilskuernes kæledægge og udrettede mirakler. Den rolle overtager Nordmakedonien måske.

Article image

Det stod ikke ligefrem skrevet i stjernerne, at Nordmakedonien skulle finde vej til sommerens EM-slutrunde. Den unge fodboldnation trak et kortere strå end Polen og Østrig i EM-kvalifikationens Gruppe F. Nordmakedonerne fandt dog vej til EM-slutrunden via Nations League, hvor Kosovo og Georgien blev besejret i de afgørende playoffkampe. Den nordmakedonske fodboldhistorie er dermed historien om en kæmpe underdog.

Underdog-rollen medfører dog en kæmpe portion sympati hos publikum, hvilket blev understreget med al mulig tydelighed i den seneste EM-slutrunde, hvor det også var en slutrundedebutant, der stjal folks hjerter. Det islandske landshold rejste i 2016 til Frankrig som debutant og underdog, inden miniputnationen fra Nordatlanten gik videre fra gruppespillet og nåede helt til kvartfinalen, hvor England dog blev publikumsfavorittens overmand.

Der er plads til optimisme i Nordmakedonien, som under alle omstændigheder har et kæmpe kæledægge-potentiale. EM-euforien fik frit løb, da sejren over Georgien var en realitet, og denne eufori kommer uden tvivl til at give nordmakedonerne en usammenlignelig kampgejst. Dertil kommer det, at 62. pladsen på FIFA’s verdensrangliste tidligere har været i stand til at byde overmagten op til dans. I 2017 spillede nordmakedonerne uafgjort med Italien i VM-kvalifikationen, inden Tyskland i marts 2021 blev besejret i den aktuelle VM-kvalifikation.

Den nordmakedonske EM-trup har selvsagt ingen slutrundeerfaring. Aldersspektret i truppen vidner dog om et meget lovende – om end ungt – landshold. Der er erfarne veteraner i den ene ende af truppen, som dog også byder på unge og energiske talenter med masser af blod på tanden. Landsholdstruppen er bygget op omkring veteranen Goran Pandev, mens truppen også indbefatter yngre kræfter såsom Leeds United-venstrebacken Ezgjan Alioski, Levante-midtbanespilleren Enis Bardhi – en af de bedste frisparksskytter i LaLiga – og Napoli-talentet Eljif Elmas.

Profil

Det nordmakedonske landsholds ubetingede profil er den 37-årige veteran Goran Pandev, som hele landsholdstruppen kan læne sig op ad. Den nuværende Genoa-spiller har tilbragt hele sin professionelle karriere i italiensk fodbold – bortset fra et år i tyrkiske Galatasaray. Han har blandt andet spillet 192 kampe for Lazio, mens han også spillede 69 kampe i Inter, hvor han også spillede under Jose Mourinho.

Hvad angår det nordmakedonske landshold, så er han den spiller, som har spillet flest landskampe og scoret flest mål. Han står inden sommerens EM-slutrunde noteret for 114 landskampe og 36 landskampsmål. Det var et af disse 36 mål, som sendte Nordmakedonien til EM. Han var således på pletten i playoff-finalen mod Georgien, hvor nordmakedonerne trodsede underdog-rollen og slog det overlegne Georgien-mandskab 1-0, hvorefter følelserne – især for Pandevs vedkommende – fik frit løb.

Træner

Miniputnationens landstræner hedder Igor Angelovski. Den 44-årige træner, som er født i den nordmakedonske hovedstad Skopje, overtog landstrænerposten i 2015, hvorefter han gav landsholdstruppen en overhaling og satte gang i et generationsskifte. Han genindkaldte Goran Pandev, som ellers havde holdt en landsholdspause på to år, sammen med syv unge spillere, som indtil da havde spillet på Nordmakedoniens U21-landshold. Det er dette generationsskifte, Nordmakedonien skal forsøge at høste frugterne af til sommerens EM-slutrunde.

Angelovski skifter mellem to formationer, når han sender sine landsholdsspillere i aktion. Det nordmakedonske landshold stiller typisk op i en 4-2-3-1-formation, når de møder modstandere, som de på papiret kan matche. Når nordmakedonerne møder overmagten, tyr Angelovski typisk til en 5-3-2-formation, som er mere defensivt orienteret. Sidstnævnte bliver sandsynligvis aktuel i sommerens EM-slutrunde, hvor Nordmakedonien i gruppespillet kommer til at krydse klinger med Ukraine, Holland og Østrig.

Den foretrukne 5-3-2-formation giver underdoggene en fornuftig og solid defensiv, mens Angelovski elsker at angribe – typisk ved hjælp af de hurtige fløjspillere. Det er kendetegnene for nordmakedonerne, at de prioriterer hurtige afleveringer på hele banen, mens det offensive spil oftest kulminerer i indlæg fra de hurtige wingbacks eller midtbanespillerne Enis Bardhi og Eljif Elmas. Sidstnævnte blev nordmakedonernes topscorer i EM-kvalifikationen.

Forventet startopstilling

Dimitrievski
Ristovski, Velkovski, Musliu, Bejtulai, Alioski
Nikolov, Elmas, Bardhi
Pandev, Trickovski


Trup

Målmænd:

Stole Dimitrievski (Rayo Vallecano)
Damjan Siskovski (Doxa Katokopia)
Riste Jankov (Rabotnicki)

Forsvarsspillere:

Stefan Ristovski (Dinamo Zagreb)
Visar Musliu (Fehérvár)
Egzon Bejtulai (Shkëndija)
Kire Ristevski (Újpest)
Gjoko Zajkov (Charleroi)
Darko Velkovski (Rijeka)
Ezdzan Alioski (Leeds)

Midtbanespillere:

Arijan Ademi (Dinamo Zagreb)
Enis Bardhi (Levante)
Stefan Spirovski (AEK Larnaca)
Boban Nikolov (Lecce)
Tihomir Kostadinov (Ružomberok)
Ferhan Hasani (Partizani)
Eljif Elmas (Napoli)
Daniel Avramovski (Kayserispor)
Darko Curlinov (Stuttgart)
Marjan Radeski (Akademija Pandev)

Angribere:

Goran Pandev (Genoa)
Aleksandar Trajkovski (Mallorca)
Ivan Trickovski (AEK Larnaca)
Vlatko Stojanovski (Chambly)
Krste Velkovski (Sarajevo)
Milan Ristovski (Spartak Trnava)

Mere om Nordmakedonien

EM 2021

Gruppe-spil
EM Topscorer
Flag C. Ronaldo 2
Flag P. Schick 2
Flag R. Lukaku 2
Flag M. Locatelli 2
Flag C. Immobile 2
Flag M. Gregoritsch 1
Flag B. Embolo 1
Flag D. Dumfries 1
Flag M. Arnautović 1
Flag A. Yarmolenko 1
Flag R. Yaremchuk 1
Flag G. Wijnaldum 1
Flest assists
Flag R. Silva 2
Flag G. Bale 2
Flag C. Immobile 1
Flag M. Hamšík 1
Flag A. Dzyuba 1
Flag V. Coufal 1
Flag D. Berardi 1
Flag N. Barella 1
Flag N. Aké 1
Flag R. Yaremchuk 1
Flag J. Uronen 1
Flag R. Tolói 1

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik