ALT om EM 2021

Fodbold nyheder

BELGIEN - Den sidste chance?

Af Daniel Jensen

Bronzevinderne fra VM kommer med en parade af stjernespillere, men er det ved at være sidste chance for en titel?

Article image
Ritzau-Scanpix

Kevin de Bruyne, Eden Hazard, Dries Mertens, Thibaut Courtois, Romelu Lukaku og Axel Witsel. Listen af spillere fra toppen af europæisk fodbold er lang, når det kommer til Belgien, men det er også et hold, der er ved at være oppe i alderen. Mange af de bærende spillere nærmer sig de 30 med hastige skridt, og mange har allerede passeret denne grænse. Holdet har en gennemsnitsalder på over 28 år, så det er også ved at være sidste chance for denne gruppe, hvis der skal hives en stor titel hjem.

Belgien går ind til EM-slutrunden som nummer et på FIFA-ranglisten, og det fik modstanderne at føle i kvalifikations gruppe I. Rusland var det hold, der skulle spille med om førstepladsen i gruppen, men de blev i første spillerunde sendt tilbage østpå med et 3-1-nederlag i bagagen, og så var den gruppe stort set afgjort. Belgien moste alle, hvilket maksimumpoint og en målscore på 40-3 kun var med til at understrege. Skotland blev besejret med 4-0 i Glasgow. Cypern blev sendt tilbage til solskinsøen med en 6-1-afklapsning. San Marino og Kasakhstan fik også en tur i maskinen, inden Rusland endnu en gang måtte sande, at de var oppe imod overmagten, da de tabte med 4-1 hjemme i Sankt Petersborg.

Til sommerens slutrunde er Belgien endt i gruppe B, og her skal de endnu en gang til Sankt Petersborg for at møde Rusland. Efterfølgende skal de en smuttur til København, hvor Danmark venter, for så at rejse tilbage til Sankt Petersborg, hvor Finland står klar i gruppens sidste kampe. En overkommelige gruppe hvor Belgien må siges at være favorit. De to hold der forventes at kæmpe med om pladserne videre, Danmark og Rusland, har begge mærket den belgiske kvalitet inden for de seneste par år. Rusland i kvalifikationsgruppen, i mens Danmark led to nederlag i Nations League.

Det var da heller ikke gruppemodstanderne, som Roberto Martinez var mest bekymret over, da han kom med sin umiddelbare reaktion på lodtrækningen:

- I forhold til det logistiske har vi nok fået den hårdeste lodtrækning. Vi skal spille den første kamp i Rusland, den næste i Danmark og så rejse tilbage til Rusland. Vi er nødt til at ændre i vores forberedelse, og vi skal nok sørge for, at logistikken sidder lige i skabet.


Træneren
Da Belgien sidst stod til et Europamesterskab, var det med Marc Wilmots på trænerbænken. De gik ind til turneringen som en af favoritterne til at vinde, men da man tabte 3-1 til Wales i kvartfinalen, var det pludselig slut før det for alvor begyndte. Det kostede også Wilmots jobbet, og manden der blev ansat i stedet, kom som en overraskelse for mange. Valget faldt på spanske Roberto Martinez, der tre måneder forinden var blevet fyret af Everton efter to skuffende sæsoner i streg, hvor holdet var sluttet uden for top-10.

I spidsen for Belgien har spanieren dog leveret et godt stykke arbejde. Han har fået indført sin 3-4-3-formation, der giver masser af plads til de mange offensive-profiler, samt giver plads til de mange midtstoppere, der er på landsholdet. Martinez stod i spidsen for holdet under VM-slutrunden i 2018, og her gik man hele vejen til semifinalen, før de senere verdensmestre fra Frankrig kom i vejen for, hvad der kunne have været den ultimative triumf. Belgieren måtte tage til takke med en bronzemedalje og nogle flotte sejre over Japan, Brasilien og England.


Profilen
Kevin De Bruyne behøver ingen introduktion. Den 29-årige midtbanespiller har udviklet sig til en af de absolut største stjerner i fodbold, og han spillet en nøglerolle for Manchester City i denne sæson, hvor holdet har genvundet det engelske mesterskab og spillet sig i sin første Champions League-finale nogensinde.

Den belgiske midtbanespiller har et fantastisk blik for den rigtige aflevering, og det kan også ses på antallet af assists, der er kommet fra hans fod. Hele 12 styks leverede han i Premier League, og det var kun Harry Kane, der kunne gøre det bedre. Kombiner hans afleverings talent med utallige offensive-profiler, og så du har opskriften på noget, der kan blive ganske magisk.

Man kunne fremhæve den ene efter den anden fra dette belgiske mandskab, men det helt store spørgsmål op til denne slutrunde er Eden Hazard. Hvilken Hazard møder op? Ham fra Chelsea-tiden der var en af verdens bedste spillere, eller ham fra Real Madrid der har været præget af skader og knap nok spillet? Denne sæson var igen præget af skader hos den 30-årige kantspiller, som ikke har spillet en landskamp siden slutningen af 2019, netop på grund af skaderne. Kan han genfinde formen, har Belgien alle muligheder for at hente sit første Europamesterskab.


Forventet holdopstilling (3-4-3)
Courtois
Vertonghen - Denayer - Alderweireld
Thorgan Hazard - Tielemans - Dendoncker - Meunier
Mertens - Lukaku - De Bruyne


Truppen
Målmænd:
Thibaut Courtois, Real Madrid
Simon Mignolet, Club Brugge
Matz Sels, Strasbourg

Forsvar:
Toby Alderweireld, Tottenham
Dedryck Boyata, Hertha Berlin
Jason Denayer, Lyon
Thomas Vermaelen, Vissel Kobe
Jan Vertonghen, Benfica
Thomas Meunier, Dortmund
Timothy Castagne, Leicester

Midtbane:
Yannick Carrasco, Atlético Madrid
Nacer Chadli, Istanbul Basaksehir
Thorgan Hazard, Dortmund
Kevin De Bruyne, Manchester City
Leander Dendoncker, Wolves
Dennis Praet, Leicester
Youri Tielemans, Leicester
Hans Vanaken, Club Brugge
Axel Witsel, Dortmund

Angreb:
Jeremy Doku, Stade Rennais
Eden Hazard, Real Madrid
Dries Mertens, Napoli
Leandro Trossard, Brighton
Michy Batshuayi, Crystal Palace
Christian Benteke, Crystal Palace
Romelu Lukaku, Inter


Mere om Belgien

EM 2021

Gruppe-spil
EM Topscorer
Flag P. Schick 3
Flag C. Ronaldo 2
Flag A. Yarmolenko 2
Flag R. Yaremchuk 2
Flag R. Lukaku 2
Flag M. Locatelli 2
Flag C. Immobile 2
Flag D. Dumfries 2
Flag Y. Poulsen 1
Flag E. Forsberg 1
Flag M. Depay 1
Flag E. Alioski 1
Flest assists
Flag R. Silva 2
Flag G. Bale 2
Flag P. Højbjerg 1
Flag M. Hamšík 1
Flag A. Dzyuba 1
Flag K. De Bruyne 1
Flag V. Coufal 1
Flag D. Berardi 1
Flag N. Barella 1
Flag A. Yarmolenko 1
Flag N. Aké 1
Flag R. Yaremchuk 1

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik