ALT om EM 2021

Fodbold nyheder

Topscorerne ved de seneste tre EM-slutrunder

Af Kristoffer Nørgaard

Ved fodboldslutrunderne er det altid spændende at følge, hvem der løber med titlen som turneringens topscorer. Prisen hedder den gyldne støvle. Læs her, hvem der har vundet trofæet ved de seneste tre EM-slutrunder.

Article image
Ritzau-Scanpix

Den 11. juni åbner Tyrkiet og Italien EM, når de tørner sammen i Rom. Men det bliver også startskuddet til, hvem der skal løbe med den prestigefulde titel som turneringens mest scorende spiller. To spaniere og franskmand har hevet den ærefulde pris med sig hjem til de foregående tre slutrunder.


2008 Schweiz-Østrig
Slutrunden blev startskuddet for Spaniens dominans i landsholdsfodbold, der strakte sig over en periode på seks år. Det er også her vi skal finde turneringens topscorer i form af David Villa, der nettede fire gange for sit land. Alle målene faldt i gruppespilet, hvor spanieren scorede mod henholdsvis Rusland og Sverige. Imod Rusland blev det til et hattrick, hvilket var det første siden Patrick Kluiverts ved EM i 2000.


2012 Polen-Ukraine
Ligesom fire år forinden kunne Spanien endnu en gang løfte EM-trofæet. Ved denne slutrunde endte seks spillere på samme måltotal i form af tre, men fordi Fernando Torres havde spillet færrest minutter, endte han med at kunne tage den gyldne støvle med hjem fra turneringen sammen med guldmedaljen. El Niño grundlægger topscorerræset i gruppespillet med to mål mod Irland. Det sidste mål netter han i finalen mod Italien, hvor han scorer til 3-0 – kampen ender 4-0.


2016 Frankrig
De franske værter var op til slutrunden storfavoritter, men blev snydt af Fernando Santos og Portugal i finalen. Til gengæld kunne de trøste sig lidt ved, at holdet offensive drejepunkt Antoine Griezmann blev topscorer med seks mål fordelt over fire kampe i løbet af turneringen. Imodsætning til Torres og Villa, steppede Griezmann målmæssigt op i knockoutfasen, hvor det blev til fem mål. De sidste to blev scoret i semifinalen, hvor Frankrig slog Tyskland 2-0.


2020: bookmakernes bud
I forhold til den forstående EM-slutrunde mener bookmakerne, at Englands Harry Kane er favorit til at vinde den gyldne støvle. Premier League-topscoreren går også ind til turneringen fyldt med selvtillid efter en personlig god sæson, hvor det blev til 33 mål i alt heraf 23 i ligaen. Bookmakerne har desuden et godt øje til Lukaku, Mbappe og Cristiano Ronaldo, men tiden må vise, hvem der vinder den prestigefyldte titel.

Relaterede artikler

EM 2021

Gruppe-spil
EM Topscorer
Flag P. Schick 3
Flag C. Ronaldo 2
Flag A. Yarmolenko 2
Flag R. Yaremchuk 2
Flag R. Lukaku 2
Flag M. Locatelli 2
Flag C. Immobile 2
Flag D. Dumfries 2
Flag Y. Poulsen 1
Flag E. Forsberg 1
Flag M. Depay 1
Flag E. Alioski 1
Flest assists
Flag R. Silva 2
Flag G. Bale 2
Flag P. Højbjerg 1
Flag M. Hamšík 1
Flag A. Dzyuba 1
Flag K. De Bruyne 1
Flag V. Coufal 1
Flag D. Berardi 1
Flag N. Barella 1
Flag A. Yarmolenko 1
Flag N. Aké 1
Flag R. Yaremchuk 1

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik