Torsten Brix

David De Gea – skurken i straffesparksmaraton

Mareridtet i Manchester fortsætter for stakkels De Gea, som nok engang skal rejse sig efter ti mærkelige år i Premier League.
Alle 22 spillere i Europa League-finalen mellem syvendepladsen i La Liga – Villarreal – og Manchester United nåede at sparke et straffespark i den episke afslutning på opgøret i Gdansk i 2021, men det sidste forsøg blev det, som alle vil huske. For de første tyve forsøg var der blevet scoret på - og dermed stod kampens to målmænd overfor hinanden i to kampafgørende forsøg.

Først scorede Geronimo Rulli sikkert, inden David De Gea gik til bolden. Efter en meget letlæselig indersideafslutning reddede Villarreal-keeperen forsøget fra Manchester United-målmanden, der dermed blev den store skurk i straffesparkslotteriet.

Dermed fik De Gea den forfærdeligste gave i sin ”10-års bryllupskamp” for United og blev sendt til tælling, men det er langt fra første gang, at den spanske keeper ser skidt ud. Han så også skidt ud tidligere i straffesparkskonkurrencen, da han i flere tilfælde havde gode chancer for at redde blot ét af Villarreals 11 forsøg fra 11-meterpletten.

Derudover så han jo også tung ud i FA Cup-semifinalen 2020, da afslutningen fra Mason Mount gled under ham – ligesom Lionel Messis gjorde i Champions League året før. Tæt på dette rettede De Gea ydermere Leroy Sanes afslutning i eget net i opgøret imod rivalerne fra Manchester City, og året før endte Shkodran Mustafis harmløse hovedstød i United-målet, efter De Geas hænder var alt andet end sikre. Dette er blot nogle af De Geas store fejl, og hver gang har han set meget modløs ud efterfølgende – ligesom han gjorde i Gdansk – men hvordan ser karrieren endelig ud for den spanske landsholdsmålmand?


Talentet voksede sig stort i Atlético
De Gea er hvad man kalder for en ægte madrilener. Han er født og opvokset i den spanske hovedstad, og allerede som 13-årig var lykken gjort, da den dengang unge knægt fik lov til at forsvare byens farver med en ungdomskontrakt i Atlético Madrid. De Gea gjorde det så godt i ungdoms-rækkerne, at en debut på førsteholdet hos ”Rojiblancos” tilbage i 2009 var uundgåelig. Trods sin unge alder slog De Gea igennem med raketfart. Teenageren var de næste par sæsoner fast mand i Atletico-buret, og det resulterede først og fremmest i hæder – ikke mindst i 2009/2010-sæsonen, hvor han var med til at vinde Europa League og den europæiske Super Cup. Ingen var længere i tvivl om, at der fandtes et helt unikt målmands-talent i Atlético Madrid.


Starten i United – Ikke en dans på roser
Rygterne om De Geas enorme talent mellem stængerne spredte sig hurtigt til resten af Europa, hvor flere storklubber stod i kø med en kontrakt til den unge spanier. Efter et bud på næsten 200 millioner kroner endte Manchester United dog i sommeren 2011 med at trække det længste strå. Meningen med handlen stod klart fra start. De Gea var købt ind som erstatning for Edwin van der Sar, der netop havde lagt handskerne på hylden, men måske man i Manchester og omegn forventede for meget af en spiller, der kun lige havde afsluttet sine teenageår? I hvert fald blev det i De Geas første sæson i United meget tydeligt for enhver, at der var lang vej endnu, inden han ville blive klar til at udfylde den nærmest legendariske arv, som Van der Sar havde efterladt på Old Trafford. Flere usikre præstationer satte sig på rygraden af spanieren, hvorfor Uniteds daværende manager, Sir Alex Ferguson, en overgang i sæsonen valgte at erstatte De Gea med danske Anders Lindegaard som førstemålmand.


Livsstilen blev ændret – Nu en af verdens bedste målmænd
Der var på alle måder tale om en meget svær debut-sæson for De Gea i United, men som det rigtigt nok hedder sig, så må man lære at kravle før man kan gå. Spanierens første Premier League-sæson var i høj grad billedet på dette. Der var her tale om en læringsproces, som De Gea i de efterfølgende år har vist sig at være blevet klogere af – ikke mindst takket være Uniteds tidligere målmands-træner, Eric Steele, der indtil 2013 var en del af træner-teamet på Old Trafford. Noget af det første, som Steele forsøgte at ændre, var spanierens livsstil.

- Hans første seks måneder var forfærdelige. Et problem var, at han kun vejede 70 kilo. Vi arbejdede med ham på og uden for banen. Vi ændrede hans livsstil, udtalte Steele ifølge Tipsbladet og fortsatte:

- Han sov to-tre gange om dagen, og han spiste sit hovedmåltid sent om aftenen. Han spiste for mange tacos, så vi nærmest tvang protein-drik i ham efter hver eneste træning. Vi satte ham til at løfte vægte, og det hadede han. Det bruger de ikke så meget i Spanien, men vi måtte opbygge hans styrke.


Masser af op - og nedture
Noget tyder på, at en ændring af livsstilen var lige, hvad De Gea havde brug for med henblik på at få fuldendt sit talent. I 2012/13-sæsonen kronede han en række flotte præstationer med at få hænderne på Premier League-trofæet. Men herefter kom nogle historisk dårlige sæsoner, hvor United skulle kæmpe meget for at komme i top-4, og hvor den spanske målmand lavede mange kampafgørende fejl. Samtidigt med dette vandt United deres første FA Cup-trofæ siden 2004, og en stor del af fortjenesten for dette skulle tilskrives De Gea.

Dette åbnede op for et klubskifte tilbage til La Liga, hvor selveste Real Madrid stod klar med en stor kontrakt. Denne sikre handel endte dog på jorden i transfervinduets sidste minutter efter stor dramatik – og ifølge rygterne en defekt fax-maskine.

Kort efter transfersagaen valgte De Gea at underskrive en fireårig kontraktforlængelse med United. Igennem disse fire sæsoner har det nok en gang været en pose blandende bolsjer for De Gea, men de fem sidste år i United har været bedre end de fem første – indtil straffesparksmareridtet i Gdansk, hvor De Gea blev den helt store skurk uden en redning på Villarreals 11 forsøg, inden den spanske målmand sløve afslutning gjorde ham til skurken i straffesparksmaratonen. Hvordan mon han rejser sig fra dette? Stakkels De Gea har før været skurk i Manchester United, men ikke på denne måde…