Fodbold nyheder

Liverpools absurde formnedgang

Af Torsten Brix

Efter et suverænt mesterskab er der krise på Anfield efter masser af individuelle defensive fejl, historisk mange hjemmebanenederlag, en formsvag Sadio Mane og manglende indkøb. Hvad sker der med Klopps drenge?

Article image
Ritzau-Scanpix

36 point… det er forskellen på Liverpools nuværende placering sammenlignet med samme tid sidste sæson. Dette er den værste nedtur for et mesterhold i Premier Leagues historie, og der er langt ned til ”andenpladsen”. Her finder man 27 point for Leicester i 2017 og Chelsea året før med 25 point – men hvorfor er det gået så galt? Indkast.dk har gravet lidt i Liverpools voldsomme formnedgang…

På den ene side skal Liverpools 36 points forskel naturligvis ses i lyset af, at de havde et vanvittigt højt pointantal på nuværende tidspunkt i sidste sæson. Så udgangspunktet for sammenligningerne med andre mesterhold er højt, men formnedgangen er stadigvæk historisk.

Liverpool lavede i sidste sæson hele 99 point, hvilket især skete, efter de havde scoret hele 85 mål i 38 kampe – men sidste års høje antal mål kom ikke, efter de havde haft flere chancer end i denne sæson. For i 2019/20-sæsonen kom Liverpool til 15,6 chance pr. kamp, mens de i denne sæson har tilspillet sig 15,1 chance pr. kamp. Disse chancer har givet 8,5 afslutning pr. kamp i denne sæson imod 8,9 i sidste.

Så chancerne har været der til Liverpool, men angrebet har bare ikke være ligeså skarpe som sidste sæson. Mohamed Salah og Roberto Firmino har begge statistikker, der minder om sidste sæson – men helt anderledes ser det ud for Sadio Mane. I denne sæson har han brugt 297 minutter pr. mål, hvilket er dobbelt så højt som i sidste sæson, og det selvom han faktisk er kommet til flere afslutninger i denne sæson end i sidste.

Mane har svigtet i offensiven, mens der i den anden ende af banen også er blevet lavet mange fejl. I 2019/20-sæson blev der registeret fem Liverpool-fejl som årsag til modstander-scoringer. I denne sæson har de på nuværende tidspunkt allerede ni fejl, og alene målmand Alisson står for tre fejl. Disse individuelle fejl har været kostbare, og samtidig har defensiven også været skadesramt, hvilket klubejerne ikke har handlet på.


Forkerte valgt af Fenway Sports Group
I oktober fik Virgil van Dijk en alvorlig knæskade og Joe Gomez fik en lignende skade i november, men trods dette valgte klubbens ejere – Fenway Sports Group (FSG) – ikke at forstærke defensiven før sidste dag i januar, hvor Ozan Kabak kom på en låneaftale fra Schalke04 og Ben Davies blev hentet i Preston. Næppe to spilere der har stået ret højt på Jürgen Klopps ønskeseddel.

Imens FSG ikke var voldsomt aktive på transfermarkedet, så slog rivalerne til. Siden Liverpool vandt Champions League-finalen i 2019 har de indkøbt spillere – Jota, Thiago, Tsimikas, Minamino og van den Berg – for omkring 750 millioner kroner. I samme periode har Arsenal, Chelsea, Tottenham, Manchester City og United brugt omkring det tredobbelte. Så selvom Chelsea har været ramt af transferkarantæne, så har de indkøbt for tre gange så meget som Champions League-vinderne.

Vildt underligt at Liverpool ikke har brugt flere penge, og endnu mere underligt bliver det, når FSG er kommet med et forslag om at sætte billetpriserne yderligere op på Anfield Road. Måske har klubejerne valgt at bruge pengene på andre ting end spillertruppen? En af Anfields tribuner er således blevet voldsomt renoveret – ligesom klubbens træningsanlæg. Derudover har flere af holdets profiler forlænget deres kontrakter med solide lønstigninger. Samlet set virker disse beslutninger forkerte, for måske har de manglende investeringer i spilletruppen kostet en plads i næste sæsons Champions League?

På den legendariske fodbolddag ”Boxing Day” indtog Liverpool førstepladsen i Premier League, men siden er det gået meget ned af bakke – blandt andet med de historiske seks hjemmebanenederlag i træk. Liverpool har dog også en livlinje i den nuværende Champions League, men der skal virkelig ske en formændring hos Kloops tropper, før man kan forestille sig, at de igen skal spille en Champion League-finale. Helt absurd bliver det næsten at tænke på, at Liverpool efter 30 års venten på det engelske mesterskab skal forholde sig til en mulig fyring af succesmanageren Klopp – men sidste år er længe siden på Anfield…


Mere om Liverpool

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik