ALT om EM 2021

Fodbold nyheder

Mario Mandžukić - legekammerat til Ibrahimovic

Af Torsten Brix

Dette er historien bag en af verdens største arbejdsheste på en fodboldbane, som dog alligevel ikke kunne imponere Pep Guardiola – og som nu skal til Milano…

Article image
Ritzau-Scanpix

"Sandro skal aflevere første gang, det gør han godt her. Her Higuaín... Mandžukić sidesparker... OG DEN LIGGER I MÅL! MANDŽUKIĆ!
VI HAR SNAKKET OM, AT HAN ER EN HÅRD NYSER, MEN HAN ER SAFTSUSEME OGSÅ EN FANTASTISK AFSLUTTER!".


Det var ordene en tydeligt overvældet Carsten Werge formulerede sig med, da Mario Mandžukić nærmest saksesparkede Juventus' udligning til 1-1 ind i det 27. minut mod Real Madrid i Champions League-finalen 2016/17 på Principality Stadium i Cardiff.

Målet som i sidste ende kun fik kosmetisk betydning var Mandžukićs andet mål i en Champions League-finale. Det første scorede han i sin tid som Bayern München-spiller tilbage i 2013, da sydtyskerne, med Jupp Heynckes i spidsen, sikrede sig 'The Treble' med en 2-1-sejr over Dortmund på Wembley i London.

Det er mål som disse, der kendetegner den 190 centimeter høje angriber. Den 34-årige kroat er ikke ligefrem kendt for at lave mål på samlebånd, men når hans hold har mest brug for det, så er han manden, der går forrest.


De unge dage i Kroatien og Tyskland
Den kroatiske landsholdsangriber er født i den kroatiske by Slavonski Brod, men flyttede i en ung alder med sin familie til Tyskland, da borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien udbrød. I Tyskland spillede han miniput-fodbold for en lille klub nær Stuttgart, indtil familien fire år senere rejste hjem til Kroatien. Han tilbragte størstedelen af sine ungdomsår i den lokale klub NK Marsonia, inden han som 19-årig flyttede til hovedstaden Zagreb, hvor NK Zagreb og senere hen storklubben Dinamo Zagreb blev hans arbejdsgiver.

Det var som Dinamo Zagreb-spiller, at han i 2007 fik debut på landsholdet og nogle år senere fik et skifte tilbage til Tyskland, hvor han blev en stor profil hos Wolfsburg i første omgang. Hans flotte præstationer for 'Die Wölfe' fangede Jupp Heynckes' interesse, som i sommeren 2012 valgte at hente kroaten til klubben efter en stærk sæson med Wolfsburg og et imponerende EM, hvor han blev delt topscorer.


Droppet af Guardiola
Ligesom den nye holdkammerat Zlatan Ibrahimović blev det i 2010, så blev Mandžukić efter en enkelt sæson på holdkortet under Pep Guardiola også skippet videre, fordi han ikke passede ind i catalonerens spillefilosofi. Han havde sæsonen før Guardiolas ankomst spillet en vigtig rolle i Bayerns 'Treble-sejr' i 2014.

Med sine kvaliteter i luftspillet, hans gode fysik og store løbevillighed blev han kort efter VM i 2014 opsnappet af Diego Simeone og Atlético Madrid. Her fik han tildelt trøjenummer 9 efter David Villa, som havde draget videre mod nye eventyr. Den høje kroat fik hurtigt tilspillet sig en favoritrolle på Vicente Calderón med sin store arbejdsvillighed for holdet og ikke mindst sine vigtige mål mod ærkerivalerne Real Madrid.


Ny rolle under Allegri
Mandžukić flotte sæson i den spanske hovedstad fik Massimiliano Allegri op af stolen i sommeren 2015 for at bede Juventus' sportsdirektør, Giuseppe Marotta, om at hente den kroatiske landsholdsangriber til klubben. I sin første sæson for klubben blev han spillet i favoritrollen som spidsangriber, men efter ankomsten af Gonzalo Higuaín, spåede mange kroaten som færdig i klubben. Allegri, som tydeligvis er stor fan af Mandžukić, fandt dog en ny rolle til den løbestærke angriber. En rolle, hvor den tidligere Bayern-profil som udgangspunkt skulle tage plads på venstrekanten dog uden at være den stærke dribler.

Efter fire år i Torino-klubben havde Mandžukić en skuffende periode hos Al-Dubail inden han i sommeren 2020 pludselig stod uden klub midt i den hektiske corona-periode. I januar blev han dog ny angrebskollega til Zlatan Ibrahimovic i AC Milan, hvilket fik den karismatiske svensker til at sige:

- Jeg er glad for, at vi nu har to spillere, som skræmmer vores modstandere.

Dermed vendte ”Super Mario” tilbage til Serie A, hvor han for Juventus spillede 162 kampe og scorede 44 mål. Trods disse flotte tal var han længe arbejdsløs, selvom han på Twitter næsten havde lavet opfordring til at hente ham:
Den klubløse spiller ville AC Milan gerne hente som afløser for den aldrende Ibrahimovic, og dermed kan Mandžukić skriver klubber som Bayern München, Atletico Madrid, Juventus og AC Milan på CV’et – ikke tosset af en spiller, som blev kasseret af Guardiola.

Mere om Mario Mandžukić

Mere om Milan

EM 2021

Gruppe-spil

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik