Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Edinson Cavani – tidligere bevaret hemmelighed

Målmaskinens forbillede er legenden Gabriel Batistuta, som igennem mange år blev rygtet til Premier League, men aldrig kom det. Nu tager Edinson Roberto Cavani Gómez en sæson mere... i Premier League!
Lige som man troede, at Manchester United var færdige med at hente ”Galacticos” – efter kiksede forsøg med Angel Di Maria, Radamel Falcao og Alexis Sanchez – blev Edinson Cavani hentet til Old Trafford. Det skete i et transfervindue, hvor den blot 20-årige Jadon Sancho ellers var ønsket og meget rygtet til Manchester United. Det virkede til, at Sancho og Jack Grealish var Solskjærs offensive ønsker, men sådan blev det ikke.

Efter en periode med tiltag af spillere som Dan James, Aaron Wan-Bissaka, Harry Maguire, Bruno Fernendes og Donny van de Beek – kom så Cavani, men hvem er denne lidt mystik belagte sydamerikaner. Indkast.dk har gravet lidt i historien om den kontroversielle angriber, som La Gazzetta dello Sport beskrev som ”Sydamerikas bedst bevarede hemmelighed”, da han i 2007 skiftede til Palermo.

Edinson Roberto Cavani Gómez er født og opvokset i den uruguayanske by Salto, som er landets næststørste by med godt 105.000 indbyggere. Byen ligger klods op ad Argentina, og det er kun floden Rio Uruguay, der adskiller Salto fra den argentinske by Concordia, som er godt og vel 1,2 kilometers svømmetur væk. Kuriøst nok er Luís Suárez fra selvsamme by, og de to dygtige angribere har dannet en farlig frontduo på ”La Celeste”-holdet.

Ligesom Suárez har Cavanis karriere også været lidt blandet samt præget af lidt kontroverser. Der er åbenlyse kontroverser med Neymar – ligesom der var imellem Ibrahimović og Cavani, da de spillede i PSG. Datidens træner Laurent Blanc benægtede dette. Selv den ellers så lidt “sladderagtige” L'Équipe har beskrevet forholdet mellem de to angribere som meget køligt, og de to profiler spiller simpelthen ikke hinanden på banen.

I en kamp imod Evian i januar 2015 var de to offensive spillere sammen om et mål, hvor Cavani scorede på Ibrahimović' oplæg, men efterfølgende var der ingen fælles jubelscene – jo fra hele holdet bortset fra den svenske primadonna. Inden den første CL-kvartfinale imod Chelsea tog Cavani dog bladet fra munden og fortalte om de frustrationer, som han havde været igennem siden skiftet fra Napoli.


Var ”Cosa Nostra”-mafiaen bag klubskiftet til rivalerne?
Cavani kom i 2007 til Palermo efter en enkelt sæson for barndomsklubben, Danubio, i den hjemlige liga. Det var ikke blot i ligaen, at han satte sit aftryk med ni scoringer, men også på U20-landsholdet scorede han 10 mål i 14 optrædener. På trods af massiv interesse fra klubber som Juventus og AC Milan var det i sidste ende den sicilianske Serie A-klub Palermo, der løb med angriberens signatur, men hvorfor pokker valgte Palermo at sende Cavani til rivalerne fra Napoli – og så endda på en lejeaftale. Mange medier har antydet, at denne beslutning blev taget af ”Cosa Nostra”-mafiaen.

For fem år før Cavani kom til Napoli, var klubben i Italiens tredjebedste række - Serie C, og efter opturen til Serie A gav Cavani klubben endnu et løft. Det har givet den målfarlige angriber kultstatus blandt Napolis tilhængere, og flere af dem sammenlignede målmageren med den argentinske legende, Diego Maradona, der spillede i klubben fra 1984 til 1991. Sammenligningen skyldes ikke, at ”El Matadors” spillestil minder om Maradonas, men fordi han var ved at blive en lige så stor helt.

- Det er jeg beæret over. Napolis historie er i høj grad bygget op omkring perioden med Maradona. Det har ikke været nemt at være Napoli-fan de seneste 20 år. Men nu er denne klub, der har så stærke rødder i italiensk fodbold tilbage på toppen, hvor den hører til. Napoli har oplevet mange negative ting som by - som kriminalitet og fattigdom - og jeg vil elske at give byen en mulighed for at være glad og have noget virkelig at kunne være stolt af. Den gode ting ved fodbold er, at den forener mennesker og skaber en masse gode følelser, sagde Cavani, imens han var i Napoli, og samtidig begrundende han Palermos beslutning om at udleje ham:

- Jeg ved ikke, om der gik noget galt, men da Napoli kom med tilbuddet, så blev jeg stolt, fordi det er en klub med stort potentiale. Palermo ville først ikke lade mig gå, men jeg tror, at de blev nødt til det på grund af de økonomiske udsigter, og fordi jeg gerne ville. Jeg havde mange gode år i Palermo, hvor jeg lærte at spille i Serie A, så jeg skylder dem meget, men nu er jeg her, og det er der, mit fokus er…

På samme tid lavede Cavani pudsigt nok flere mål i Serie A, end Zlatan Ibrahimović gjorde, så der er nogle lighedspunkter mellem de to angribere. De er begge meget interesserede i jagt, og går begge på riffeljagt i deres hjemland, som dog ligger på hver sin side af jorden. Af forskelligheder er Cavani meget religiøs, hvilket man vist ikke kan sige om Ibrahimović.


Jesus loves me
"El Matador" blev hurtigt venner med målmanden Rubinho, da den brasilianske keeper kom til ”Rosanero” i 2009/2010. Cavani har tidligere sagt, at de havde en ”kemi fra starten”, og at de ”læste biblen sammen”. Cavani har altid været religiøs, men angriberen beretter, at mødet med Rubinho gjorde ham endnu mere troende. Man ser ofte den nu aldrende angriber løfte sine fingre mod himlen, når han scorer, og han har fortalt, at han ikke tror, at han ville have været en stor fodboldspiller i dag, hvis ikke han var venlig over for folk og holdt fast i sin personlighed.

- Jeg har altid følt, at det vigtigste er, at man er sig selv - en ægte person - og først efter det kriterium er opfyldt, kan du blive en god fodboldspiller. Hvis ikke jeg havde min tro, og jeg ikke havde mine værdier til at vise respekt over for andre, ville jeg aldrig have været en topprofessionel fodboldspiller, har Cavani tidligere udtalt til World Soccer.

Edinson Cavani er medlem af den brasilianske gruppe ”Athletes For Christ”, hvor man blandt andet også finder Kaká og Hernanes. Det er heller ikke et sjældent syn, at ”El Matador” hiver op i sin trøje efter en målscoring for at vise påskriften ”Jesus loves me”.

I den første sæson hos ”Rosanero” var der dog ikke mange jubelscener, men det kom, da Amauri skiftede til Juventus i den efterfølgende sæson - sæsonen 2008/2009. Salget af brasilianeren gjorde, at Cavani spillede i angrebet sammen med Fabrizio Miccoli. I de to sæsoner 2008/2009 og 2009/2010 formåede Cavani at score 30 mål i 74 kampe. Det åbnede op for skiftet til Napoli, hvor han lavede vanvittige 107 mål i 138 kampe, inden han i sommeren 2013 skiftede fra Syditaliens største hold til PSG for 480 millioner kroner, hvilket var den største transfersum nogensinde, som et fransk hold havde betalt for en spiller.


Balladen med Neymar
Perioden i Paris var blandet – men samlet set flot. Tidens overskrifter handlede om balladen med Neymar og om hvem der skal tage PSG's frispark og straffespark. Sammenstødet mellem de to stjerner fik yderligere krydderi, da flere troværdige spanske medier hævdede, at Neymar havde krævet, at Cavani skulle sælges.

Voldsom ballade omkring et hold, som ellers var i voldsom sportslig fremgang, men kun en af stjernerne kunne få deres vilje – altså tage de omtalte dødbolde. Udover ballade med Neymar har Cavani været med i masser af ballade – også i Paris. Som da han fik et rødt kort efter en jubelscene i en kamp imod Lens.

De sidste to år i Paris var nu heller ikke specielt gode for Cavani, efter alt for mange skader, og trioen – Neymar, Kylian Mbappe og Angel Di Maria – endte med at blive det foretrukne angreb i den franske hovedstad. De sidste to sæsoner i PSG missede Cavani hele 35 kampe pga. skader og sygdom. Den sidste sæson startede han blot syv af PSG’s 27 Ligakampe og scorede kun fire mål. Vejen var banet for et skifte til Old Trafford.

Flere kritikere troede, at Cavani ville komme til at lave en ”Falcao” i Manchester United. Sydamerikaneren forlod Old Trafford efter blot en enkelt sæson og sølle fire mål. Blandt andet klublegenden Ryan Giggs frygtede, at historien gentager sig.

I Manchester United havde de inden Cavanis ankomst en ung angrebstrio bestående af Marcus Rashford, Mason Greenwood og Anthony Martial. De skulle presses af Cavani, der rejste til Manchester efter den sydamerikanske angriber havde lavet vanvittige 341 mål i 556 klubkampe og 50 landskampsmål for Uruguay.

Disse tal fortsatte for Cavani i Premier League. Da han imod slutningen af den første sæson forlængede kontrakten med nok et år havde han lavet 15 mål for United - eller i gennemsnit et mål pr. 124 minutter i alle turneringer. Kun tre spillere i Premier League havde på det tidspunkt brugt mindre tid på deres mål - nemlig de formstærke Gareth Bale, Kelechi Iheanacho og Jesse LIngard. Altså en super præstation af Cavani... den ”tidligere bevarede hemmelighed”.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER