Fodbold nyheder

Hakim Ziyech - gadedrengen

Af Torsten Brix

Den kommende Chelsea-spiller dele vandene… enten er han elsket eller hadet! Men på banen gør ”Gadedrengen” det godt!

Article image
Ritzau-Scanpix

Kort inden det kom frem, at Hakim Ziyech til sommer skulle skifte fra Ajax til Chelsea, valgte den afrikanske offensive spiller at købe en villa i Vinkeveen ca. tyve kilometer syd for Amsterdam til… 40 millioner kroner.

Netop 40 millioner kroner var, hvad Twente betalte til Heerenveen, da de hentede Ziyech i 2014, og et par år senere var den markedspris tredoblet, da Ajax hentede ham til Amsterdam. Nu skal han til Chelsea og nok engang er prisen blevet tredoblet. Den prisstigning er ikke så ulogisk, efter Ziyech har lavet 21 assists alene i sidste sæson, men også 82 mål på sine fire år i Ajax. 60 af disse mål er lavet i Eredivisie, hvilket er det højeste antal for nogen spiller i denne periode, men hvem er denne spændende spiller?

Ziyech er født i Holland, men spiller på det marokkanske landshold. På klubholdet har han måske stået lidt i skyggen af de gigantiske talenter – De Jong, De Ligt og van de Beek. Dette har den tidligere Ajax-træner Peter Bosz hævdet, og kigger man nærmere på Champions League-opgøret fra oktober 2018 mellem Bayern München og Ajax, viste Ziyech unikke evner. Det opgør gjorde i den grad, at Ziyech fik vist sig frem, og Bosz mente, at den elegante spiller kunne ”slå en modstander ihjel”.

Præstationerne imod Bayern München fik tyskerne til at sætte Ziyech på deres ønskeseddel, men højere oppe på denne liste stod også Manchester Citys Leroy Sane. Han blev dog skadet, og da Bayern München så henvendte sig til Ajax for at købe Ziyech, var aftalen storset lavet med Chelsea.


Hakim i arbejdstøj
Udover de mange mål så brugte Ziyech også tiden i Ajax til at udvide sit defensive arbejde. Således gik han fra at løbe 8 km pr. kamp til i gennemsnit at løbe 11-12 kilometer pr. kamp. Derudover har han også udviklet sig mentalt. Den mangeårige træner fra Eredivisie - Alfred Schreuder - har tidligere sagt til Elf Voetball, at Ziyech ikke var svær at arbejde med, hvis blot man var ærlig og fair overfor ham. Dette er et eksempel på, at Ziyech godt kan dele vandene lidt.

En af kritikerne har været den tidligere Ajax-træner Aad De Mos, der sagde, at man ikke kunne vinde et mesterskab med Ziyech på holdet. De Mos kom med skjulte hentydninger til episoden, hvor Ziyech – som anfører for Twente – valgte at sende hårde meldinger imod klubbens ledelse efter fyringen af den føromtalte træner Schreuder og samtidig sendte han verbale tæsk imod den daværende træner Rene Hank, holdkammeraterne og klubbens fans. Kort tid efter blev han solgt til Ajax.

I Ajax var der også problemer med Ziyech, som da han i 2018 blev gjort til syndebuk, da en gruppe Ajax-fans stoppede spillebussen efter et nederlag til PSV. Men der er også smukke hændelser med tilhængerne fra den hollandske hovedstad, som da Ajax slog Lille med 2-0 i Champions League. Her stoppede Ziyech en ung baneløber og lovede ham sin trøje efter kampen. Denne trøje endte dog ved en mand, der hævdede, at han var knægtens far, men senere blev den sat til salg på eBay. Det blev Ziyech bekendt med, og han inviterede baneløberen til en ny Ajax-kamp, hvor han personligt overrakte sin kamptrøje.

Ziyech bliver af mange betragtet lidt som en gadedreng, og i Holland er han af mange aldrig blevet tilgivet for, at han i 2015 ikke valgte at spille for det land, hvor han er født. En af dem som ikke kunne forstå denne beslutning, var hans tidligere træner i Heerenveen Marco van Basten. Den hollandske legende var assistent for landstræner Danny Blind, men ingen af dem kunne overtale Ziyech til at spille for det ellers så stærke hollandske landshold. Afrikaneren var dog den der grinte sidst, for til den næste VM-slutrunde i Rusland kvalificerede Holland sig ikke, men det gjorde Marokko.

Da Ziyech var ti år døde hans far af den kroniske sygdom multipel sclerose. Han har hele ni ældre søskende, så livet har ligesom karrieren været hård og præget af op- og nedture, men nu skal han til Chelsea og måske skal det dyre hus i Holland bruges til hans store familie…

Mere om Hakim Ziyech

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik