Fodbold nyheder

EM-flytningen er OK

Af Torsten Brix

Indkast.dk er enige i beslutningen, selvom det gør ondt.

Article image
Ritzau-Scanpix

- Jeg går i seng…

Sådan var min umiddelbare reaktion, da DBU kunne offentliggøre, at EM2020 var blevet rykket et år frem. Kommentaren var skrevet til en ven på Messenger med henvisning til den danske kultserie Matador, hvor Maude, når livet blev alt for uretfærdigt, måtte ”op og lægge sig”.

Sådan havde jeg det, da offentliggørelsen kom frem, og det er på trods af, at jeg i disse linjer tidligere på ugen præsenterede fem muligheder for at løse den voldsomme fodboldkrise, der udspiller sig for tiden efter, at covid-19 har ændret verdenssituationen på ganske få uger. I artiklen Corona - hvordan kommer fodbolden videre? var fjerde mulighed:

- Spil sæsonen færdig… når det er muligt. Flyt EM... må være helt afgørende for denne løsning. Hvis UEFA vælger at flytte EM til sommeren 2021, giver det mere tid til at gøre sæsonerne færdig. Alle kampe blive spillet, hvilket vil give en retfærdig afvikling, men er dette muligt, for hvornår kan der igen spilles fodbold i Europa?

Det er fortsat alt for tidligt bare at gætte på, hvornår der igen kan spilles fodbold i Europa, og dette er virkelig problemets kerne, selv efter EM-flytningen. I artiklen fra tidligere på ugen står der blandt andet også:

- Så selvom der er flere løsningsmuligheder og nogle af dem måske kan overvejes, er der ikke én oplagt løsning på dette gigantiske problem, hvilket i den grad hænger sammen med, at man ikke kender udløbsdatoen på problemet. Gjorde man det, kunne det være lettere at være fortaler for løsning nr. 4, hvor man spiller kampene færdig på et senere tidspunkt. Selvom vi ikke kender udløbsdatoen for, hvornår fodbolden igen har opnået en normal tilstand i Europa, er nr. 4 bare det mest korrekte - altså at spille kampene. Måske under en lidt anderledes og meget komprimeret version, men denne løsning vil være mest sportslig korrekt. Om den er mulig, handler i den grad om EM2020.

- EM2020 kan blot rykkes et år, men dette er langt fra ligeså let, som det måske lyder, da FIFA til næste sommer har planlagt en stor VM-turnering for klubhold. Skal EM flyttes, kræver det gode overtalelsesevner af UEFA’s ledere overfor FIFA-præsidenten Gianni Infantino, som ikke er let at danse med. En af bevæggrundene for, at UEFA skulle ønske at flytte EM2020, kunne være, at de nationale turneringer dermed kunne blive afviklet, men i den grad også UEFA’s egne turneringer – Champions League og Europa League.

Nu bliver EM flyttet, og dermed kan nationale og europæiske turneringer spilles færdige, hvilket er med til at forberede fodbolden på ”livet efter corona” – og dermed finde kommende deltagere til europæiske kampe til fodboldens økosystem, som Divisionsforeningens direktør Claus Thomsen siger til DR:

- Jeg har ikke nogen mening om, hvorvidt man skal afvikle EM i fodbold eller ej. Men det er afgørende, at de nationale turneringer bliver gennemført. Så kan man komme i gang med næste sæsons turneringer, så man ikke begynder at ødelægge fodboldens økosystem gennem flere sæsoner.

EM blev flyttet, hvilket var den korrekte beslutning, selvom det skaber en skidt afsked med Åge Hareide, som du kan læse mere om i Selv tak Åge. Tirsdagens beslutning blev truffet af de nationale fodboldforbund, som meget gerne ville have afviklet deres turneringer, som bare skal være færdigspillet i slutningen af juni… så en ny sæson kan starte – altså fodboldens økosystem…

Mere om Danmark

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik