Torsten Brix

Martin Braithwaite – bedre end FIFA

Den danske landsholdsspiller er gået fra at skulle skide et pindsvin i Middlesbrough til at lave en assist til Lionel Messi på Camp Nou. Hvordan kommer man videre, og frygter man ikke at vågne i ”Baronens” seng ligesom ”Jeppe på Bjerget”?
- Hvordan var det første gang, at du så dig selv i et FIFA-spil?

Dette var det meget præcise, men også meget anderledes, spørgsmål, der mødte Martin Braithwaite fra Indkast.dk’s praktikant. Den danske landsholdsspiller gav et meget passende svar, men havde tydeligvis ikke tænkt så meget over dette før. Sikkert fordi der aldrig var nogen, der havde stillet dette spørgsmål før.

Nu er Martin Braithwaite ikke blot kommet i FIFA, men han skal også i fremtiden spille for selveste Barcelona, og gad vide, hvad han ville svare, hvis han havde fået spørgsmålet om, hvordan det var første gang, at han sad i omklædningsrummet på Camp Nou sammen med Lionel Messi & co.

Det skal han formentlig gøre de næste mange år, efter den danske angriber lavede et af de mest mærkelige klubskifte i dansk fodbolds historie. Årsagen var skader til mange af Barcelona-angriberne, og dermed kunne den catalonske storklub indløse den frikøbsklausul, som der altid skal være på spillerne i La Liga. Lige pludselig var Martin Braithwaite blevet Barcelona-spiller, og det var noget af en omvæltning. Efter han forlod Middlesbrough, fik han hilsner som disse på Twitter:

- Skrid ad helvede til, dit utaknemmelige, forfærdelige udyr. Jeg håber, at næste gang, du skal på toilet, at der kommer et pindsvin ud…

- Giv os 10 millioner tilbage for det, vi gav for dig, og skrid tilbage til Spanien.

- Din slange, hvad med at takke klubben, der har betalt din latterligt høje løn.

De utilfredse ”Boro-fans” var rasende, efter manager Tony Pulis – ifølge Martin Braithwaite - havde skabt et billedet af en dansker med stjernenøkker i arbejderklubben. Danskeren sagde dengang til Jyllands-Posten:

- At der er blevet skabt et billede af mig via en manager, der har udtalt sig om mig og begynder at lyve om nogle ting, er ikke af betydning. Man prøver bare at ramme mig på et personligt plan. Jeg hviler nok i mig selv til at vide, hvordan jeg er, og hvordan jeg har opført mig. Der er noget af det, Tony Pulis har sagt, som ikke passer. Men i sidste ende er det fortid. Han har nok været presset, da han sagde det. Jeg har ikke noget personligt udestående med ham…

Alt dette er glemt nu, hvor Barcelona skal være fremtidens arbejdsgiver for Braithwaite, men hvad vil en af verdens største fodboldklubber med vestjyden? 13 mål efter 13 måneder for Real Madrid-klubben Leganés rimer jo ikke på FC Barcelona og Camp Nou. Det gør klubber som Esbjerg, Toulouse og Middlesbrough jo heller ikke.


Hvorfor Martin fra Vestjylland?
FC Barcelona havde, kort tid inden Braithwaith var kommet til klubben, fået ny træner – Quique Setién – og den 61-årige talte straks om at spille ”Tiki-Taka”, hvilket heller ikke rimer på Martin Braithwaite, men måske giver dette en forklaring alligevel.

For Braithwaite er ikke til førstegangsberøringer, småspil og masser af bevægelse uden bold – faktisk det modsatte, og derfor er han måske den perfekte indskifter. Ikke mindst fordi han kan spille alle de tre offensive pladser i 4-3-3-formationen, og derudover er der bare ikke ret mange, der minder om Braithwaite i Barcelona-truppen. Han kommer altså med noget andet… helt andet.

Så måske er Braithwaite en lotteri-kupon for Barcelona, men han var faktisk ikke sen til at vise sit værd. I sin første kamp imod Eibar fik han tyve minutter, og på dem nåede han at lægge op til et mål, som Lionel Messi scorede på, inden riporten fra danskerens afslutning gjorde, at Arthur kunne lukke kampen. Efter scoringen af Messi omfavnede superstjernen knægten fra Vestjylland, og efter kampen fik det Braithwaite til at sige til Ritzau om Messi:

- Han sagde tillykke til mig, han er en god fyr. Jeg kunne mærke på ham, at han vil have, at jeg føler mig godt tilpas, og han prøvede at finde mig med nogle pasninger. Han er en god fyr og en fantastisk spiller. Jeg tror ikke, at jeg skal vaske trøjen efter at have fået et kram af Messi. Nej helt ærligt, jeg er glad for at være her, og det var fantastisk, at jeg kunne lave en assist i dag.

Fantastisk oplevelse for Braithwaite – måske ligeså stort et livsændrede moment, som da han første gang, så sig selv i et FIFA-spil…