Fodbold nyheder

Gabriel Martinelli - Kan han starte en Arsenal-drøm?

Af Torsten Brix

I en mørk tid for Arsenal er sommerindkøbet Gabriel Martinelli kommet ud af det blå og har vist sig som et soleklart lyspunkt… der selv tog sagen i egen hånd imod Chelsea, og lavede et specielt mål.

Article image
Ritzau-Scanpix

Der var næppe mange Arsenal-fans, der havde hørt om navnet Gabriel Martinelli før, at klubben i juni offentliggjorde købet af den bare 18-årige brasilianer. Samtidig ville en hurtig Wikipedia-søgning nok få de fleste til at undre sig over, hvordan i alverden, at Arsenal kunne finde på at betale 50 millioner kroner for en ukendt offensivspiller fra en brasiliansk 4. divisionsklub i Sao Paolos regionale rækker.

Siden er der kommet prompte svar på tiltale, og fortsætter Martinelli sin rivende udvikling, vil klubbens fans om få år udråbe indkøbet, som et af historiens største røverkøb. Imponerende syv mål i de første syv kampe for klubben gav en solid start og, da behovet var allerstørste for en solopræstation imod Chelsea, lavede den unge mand i mål efter han havde driblet fra egen banehalvdel.


Enorm interesse
Vejen mod en professionel fodboldkarriere kom faktisk via futsal. I 2010 startede en bare ni-årig Martinelli nemlig med at dyrke indendørsspillet med den lidt tungere kugle hos Corinthians, der også på det punkt er en stormagt i Brasilien. I 2015 skiftede han så til fodboldklubben Ituano, men til trods for en tilværelse i den bare fjerdebedste række, så var der rigeligt med øjne på Martinelli allerede dengang. Det bevidner prøvetræninger hos både Manchester United og Barcelona om, men her fik angrebskometen altså ikke spillet sig til en kontrakt.

I stedet skrev han i november 2017 under på sin første professionelle kontrakt med Ituano, der bandt ham til klubben frem til efteråret 2022 – et klart bevis på, at de i Sao Paolo-klubben bestemt var klar over hvilket talent, der rendt rundt og overstrålede konkurrenterne i den brasilianske Serie D. Det gjorde han så godt, at der ifølge engelske medier var helt op mod 25 interesserede storklubber i sommeren 2019, men i sidste ende faldt valget som bekendt på Arsenal, der belønnede brasilianeren med en langvarig kontrakt.

Det formodes, at klubbens nye tekniske direktør, Edu Gaspar, har haft en finger med i spillet. I hvert fald var han inden skiftet til Arsenal ansat som sportsdirektør for det brasilianske A-landshold, og derfor har han formentlig haft et godt øje til Martinelli, der forud for årets Copa America-slutrunde fik lov at træne med de brasilianske stjerner. Derudover har også Francis Cagigao, klubbens Head of International Recruitment, haft en vigtig rolle i handelen. Han er kendt for sit store netværk i sydamerikanske fodbold, og han var ifølge Goal.com flere gange selv afsted for at overvære Martinelli i foråret. Faktisk begyndte engelske medier allerede i marts at kæde Arsenal sammen den dengang 18-årige brasilianer.


Fuld fart frem
Selvom Gabriel Martinelli blot har været i klubben i få måneder, så har han allerede vundet indpas i fansenes hjerter – både med sine præstationer på banen, men også via udtalelser som den, som han kom med efter sejren mod Bournemouth. Her proklamerede han, at han håber på at gøre karriere i Arsenal og opnå legendestatus.

Allerede på sommerens amerikanske preseason-tur viste Martinelli eksempler på sit store talent. Således scorede han i sin uofficielle debut mod Colorado Rapids, og så fik man da også lige øjnene op for hans uhyggelige hurtighed, som kom til syne i kampen mod Fiorentina. Den officielle debut kom allerede i sæsonpremieren i Newcastle, da han blev indskiftet og var med til at fighte en 1-0-sejr i land. Symbolsk var det Henrikh Mkhitaryan, der forlod banen til fordel for det unge håb. Siden da er armeneren blevet udlejet til AS Roma, og han ventes ikke at have en fremtid i klubben.

Det har Martinelli formentlig, for trods sin korte tid i klubben, så har han allerede vist en enorm alsidighed i sin spillestil. Det så vi i hans første kamp fra start i Carabao Cup mod Nottingham Forest, der blev sendt fra Emirates Stadum med en 0-5-lussing – blandt andet efter to smukke scoringer fra Martinelli, der åbnede sin officielle målkonto med et smukt hovedstød og sidenhen lukkede målfesten med et klinisk langskud. Mål er det også blevet til mod Standard Liege, Vitoria Guimaraes og ikke mindst to scoringer i ligacup-nederlaget til Liverpool. Her fik han fremvist en eminent evne til at stå på det helt rette sted på det rigtige tidspunkt – en evne som bestemt ikke er alle forundt i den alder, og trods pokal-exit udråbte Liverpool-manager, Jürgen Klopp, efterfølgende Martinelli som årtiets talent.


Tør man nævne navnet Henry eller Anelka?
Talentet er utvivlsomt, og derfor er det også svært ikke at drømme stort på Martinellis vegne. På de sociale medier er Thierry Henrys navn flere gang blevet brugt til at sammenligne den brasilianske komet, og spillemæssigt er der da også ligheder.

Martinelli kan som udgangspunkt gøre sig på alle de offensive positioner. I Brasilien spillede han som oftest helt fremme, men selv foretrækker han venstrekanten, hvorfra han kan trække ind og true med sit farlige højreben. Selv kalder han Cristiano Ronaldo for sit idol, og på samme måde som portugiseren er han bedst, når han har fronten til mål og kan bruge sit stærke touch på bolden. Selvfølgelig er der fortsat lang vej til både Ronaldo og Henrys mål. Én ting er dog sikkert: I Gabriel Martinelli har Arsenal fået en usleben diamant, der lyser op og giver håb i en ellers mørk og trist tid hos Arsenal.

Målet imod Chelsea var Martinellis mål nr. 10 i de første 21 Arsenal-kampe. Bedriften for den 18-årige Martinelli er ganske unik, for ikke siden Nicolas Anelka for mere end 20 år siden har nogen Arsenal-teenagere lavet noget lignede – så drømmerne er store på Emitares, hvor der ellers hænger sorte skyer over.

Mere om Gabriel Teodoro Martinelli Silva

Mere om Arsenal

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik