Fodbold nyheder

Har FA Cuppen mistet lidt af charmen?

Af Torsten Brix

Indkast.dk har kigget nærmere på den traditionsrige turnering…

Article image
Ritzau-Scanpix

Der findes næppe ret mange fodboldturneringer, som har mere historie, mystik og vanvittige kampe end den traditionsrige engelske FA Cup, men måske er den ved at miste lidt af sin charme? I England har den ”lille pokalturnering” tidligere været nedprioriteret af klubberne og et sted, hvor fansene kunne se nogle af klubbens unge talenter. Nu begynder der også at komme samme tendenser i FA Cuppen.

I disse linjer skrev undertegnet for nogle år siden, at Arsenals sejre over af andre Premier League-hold i Liga-cuppen var de mest overraskende resultater i nyere tid – altså, at Arsenals unge talenter var bedre end førsteholdet for daværende Premier League-hold som Birmingham, Newcastle og Ipswich, der mødte op til kampene i næsten stærkest formation, mens Wenger totalt ændrede sit hold og var meget langt fra idealopstillingen.

Det gjorde Jürgen Klopp også i weekendens FA Cup-kamp imod Everton, men alligevel vandt Premier League-topholdet. Selvom den populære tyske manager havde lavet ti ændringer i forhold til den seneste Premier League-kamp. Der har siden været voldsom fokus på, at Klopp stillede op med et reserve-hold til et møde i FA Cuppen imod en af klubbens største rivaler, men Liverpool-manageren var altså langt fra den eneste, der gjorde det i weekenden.

Championship-klubberne Reading og West Brom havde 11 nye spillere i startopstillingen til deres FA Cup-kamp i weekenden – ligesom Premier League-holdet Sheffield United. Leicester og Southampton lavede (ligesom Liverpool) ti ændringer, og det havde Luton og Swansea også. Af andre Premier League-hold havde Aston Villa, Watford og Chelsea lavet hele ni ændringer, mens Burnley og Norwich lavede otte. Pudsigt nok var West Ham og den gigantiske skuffelse Everton de eneste Premier League-hold, der ikke havde lavet ændringer i deres startopstilling.

Så antallet af udskiftninger i startopstillingen bevidner, at det hårde engelske juleprogram gør, at de engelske managere bruger deres første kamp i FA Cup-kamp til at give en tiltrængt pause til nogle af holdets normale spillere fra idealopstillingen. Dette har i den grad også en indvirkning på tilskuer-antallet.

Kigger man bort fra de kampe, hvor et Premier League-hold gæster et lavererangeret hold, så var der et gigantisk fald i antallet af tilskuere til weekendens FA Cup-kampe sammenlignet med hjemmeholdets normale tilskuergennemsnit.
Til opgøret mellem Cardiff og Carlisle var der 77% færre tilskuere i weekenden i forhold til deres normale gennemsnit, mens opgørene mellem Birmingham mod Blackburn og Burnley mod Peterborough var med 60% færre tilskuere. Næsten samme tilbagegang var der i kampene imellem Bristol mod Shrewsbury og Millwall imod Newport samt Preston imod Premier League-holdet Norwich. Normalet er der 14.000 tilskuere i Preston i gennemsnit, men til kampen imod Premier League-holdet Norwich var der 7.600. I Cardiff er der normalt 22.690 tilskuere, men i weekenden var der 5.282.

Nu tænker nogle måske… er det ikke ligegyldige kampe, og der tager man altså voldsomt fejl, hvis man kigger i historiebøgerne. I FA Cuppen har drømmene tidligere levet, men det virker næsten til, at lidt af magien er forsvundet, og tilskuerne ikke længere gider at følge deres lokale hold, når de er i pokalturneringen – og det er altså trist! Inden Liverpool havde annonceret deres startopstilling til kampen imod Everton, skrev Morten Bruun i BT:

- Det er femte gang, at Jürgen Klopp står foran en FA Cup-kampagne med Liverpool. Og i tre af de foregående fire tilfælde har han nedprioriteret den gamle pokalturnering i en grad, der nærmede sig en sjofling.

- I øvrigt var det Jürgen Klopp selv, der ved sin tiltrædelse i Liverpool i efteråret 2015 fortalte alle, der gad høre på det, at veltrænede fodboldspillere sagtens kan spille kamp hver tredje dag.

- Til sidst vil jeg tillade mig at henvise til kampen mod Sheffield United på Anfield i torsdags. I forhold til Premier League standarder var det nemlig ikke nogen hård kamp for Liverpool. Hjemmeholdet var i total kontrol og kunne i lange perioder hvile med bolden, som man siger. Jeg så ingen spillere, der var specielt udmattede. Jeg så elleve formstærke folk, der virkede som om, de sagtens kunne have spillet en halvleg mere.

Liverpool stillede op med deres andethold, og de vandt alligevel, men FA Cuppen tabte vel lidt af magien den dag, hvor Klopp tilsidesatte en klart større chance for at vinde en FA Cup-kamp imod Everton. Ikke mindst med tanke på, at Liverpool indtager et forspring på 13 point i Premier League og har spillet en kamp mindre. De virker ikke trætte og gad vide, hvad tidligere klublegender ville have gjort? Den legendariske Liverpool-manager Bill Shankley sagde engang om sit forhold til ærkerivalerne fra Everton:

- Hvis Everton spillede i min have, så ville jeg bare trække gardinerne for.

Efter weekendens kamp har der vel aldrig været et mere rammende citat efter en fodboldkamp end det af samme Shankley:

- Jeg har altid sagt, at de to bedste hold omkring Merseysde er… Liverpool og Liverpools reserver.

Relaterede artikler

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik