Torsten Brix

David Luiz – som en knægt på 10 år... der spillede Play-station

Tidligere kaldte brasilianeren sig selv for ”en elegant 10'er”, men sådan spiller han altså ikke...
I de sidste minutter af sommerens transfervindue 2019 havde Arsenal-manager Unai Emery et akut problem med at få udfyldt hullet, efter den rejselystne kaptajn Laurent Koscielny ville hjem til Bordeaux. Emery havde ikke mange penge at råde over på transferbudgettet, men der var plads til en solid løn, efter flere løntunge spillere havde forladt ”Emirates”. Han kontaktede karantæneramte Chelsea og fik minsandten lov til at hente David Luiz, selvom by-rivalerne ikke kunne købe en erstatning til deres i forvejen lidt tynde centrale forsvar.

Årsagen til, at David Luiz fik lov til at forlade Chelsea, kan virke lidt svær at finde, men for brasilianeren var der penge at hente ved at komme til Arsenal. Ikke blot en stor ”sign on fee”, men også en højere løn end han havde fået i Chelsea. Men tiden var måske også bare ved at rende ud for Luiz på Stanford Bridge, hvor han jo to gange er blevet præsenteret som ny spiller – og flere gange var der lidt ballade og lidt sportslige problemer for Luiz i Chelsea.

Da Rafa Benitez var manager var det største problem David Luiz. Brasilianeren havde et åbenlyst talent, en unik sparketeknik og masser af fart – men han havde problemer i omgangen med bolden. I forhold til de føromtalte fejl i Chelsea-trøjen kom de, da Luiz spillede i det centrale forsvar, hvilket fik Benitez til at rykke brasilianeren frem på den defensive midtbane. Dette fik Luiz til at sige med et smil på læben:

- Måske er jeg bare en elegant 10'er.

Den nye position gav Luiz mere tid, boldtabene blev ikke så kostbare, og i den tid der fulgte var den hårdtskydende spillers bedste periode i Chelsea-tiden. Han blev sågar sammenlignet med nogle af de bedste indkøb i Premier League-historien.

I sommer 2016 skiftede Luiz så nok engang til Chelsea, da han kom tilbage fra PSG, hvilket fik fodbolddebatører til igen at rose London-klubben for indkøbet af Luiz – denne gang hentet af Antonio Conte. Forinden havde PSG sendt 450 millioner kroner til Chelsea, så Luiz gik fra de fattige gader i Sao Paolo til den store kontrakt i PSG… og tilbage.


Fra Diademo til PSG
Noget af et eventyr for frisparks-specialisten Luiz, der har været igennem meget i det 32-årige liv. Det hele startede i Diademo – lidt udenfor Sao Paulo – hvor den hårrige Luiz voksede op under meget fattige kår. Luiz spillede fodbold på gaden, og her blev han som ni-årig spottet til at spille for Sao Paulo FC, men han blev kasseret, da han ikke var fysisk stærk nok.

Derefter krydsede den blot 14-årige David Luiz Moreira Marinho det meste af Brasilien, og rejste til den nordvestlige del af landet for at spille for Vitoria. Her endte han med at spille på et tredjedivisionshold, inden Benfica fandt den talentfulde forsvarsspiller.

Forinden havde Luiz spillet forskellige positioner. Sydamerikaneren spillede venstrekant i Vitoria, men flere skader i midterforsvaret gjorde, at ungdomsspilleren blev rykket op på førsteholdet til en plads i centrale forsvar. Alder: 16½ år. Komisk historie taget i betragtning, at Luiz et par år forinden var blevet kasseret grundet den ringe størrelse, men det er ikke det eneste eventyrlige ved sydamerikaneren.


Solgt trods mange skader
Til trods for at Chelsea købte Luiz efter tre år i Benfica, var over halvdelen af perioden i Portugal præget af to drilske skader. For to gange blev han opereret for en brækket fod, og i 18 måneder døjede brasilianeren med efterdønninger fra skaden, men det ændrede ikke ved, at Chelsea smed mange penge efter Luiz. London-klubbens danske talentchef Frank Arnesen havde forinden fulgt Luiz i hele 18 måneder.

Netop Arnesen havde igennem nogle år ikke udviklet nok unge spillere til Chelsea-truppen, og det åbnede faktisk op for Luiz-skiftet til Chelsea. Forinden var Roman Abramovich kommet til Chelsea i 2003, og straks skabte han en europæisk topklub. Ved ankomsten blev Luiz den sjettedyreste spiller i Chelsea-historien, men det viste sig at være en god investering, for senere blev Luiz verdens dyreste forsvarsspiller.

Tiden i Paris gav trofæer, men ikke det ønskede fra Champions League – og derfor blev Luiz solgt i samme transfervindue, som Zlatan Ibrahimović også forlod den franske hovedstad. Nu skulle der ske noget nyt i Paris…

Den manglede Champions League-succes i PSG vil altid være påhæftet Luiz – ligesom blamagen fra VM2014, hvor Luiz efter en god turnering spillede helt forfærdeligt, da Brasilien tabte med 1-7 til Tyskland. Forinden havde Luiz spillet stærkt imod Colombia og blandt andet taget pynten fra den formstærke duo med James Rodriguez og Juan Cuardrado, og Luiz lavede også et flot frisparksmål.

I VM-semifinalen imod Tyskland var Neymar skadet, og derfor blev Luiz forfremmet til anfører, hvilket var skidt. For ydmygelsen på hjemmebanen for den skidtspillende kaptajn står som den største nedtur i karrieren for Luiz. Han viste slet ikke samme lederskab, som han havde oplevet med John Terry i Chelsea. Conte ville i Chelsea spille med et tremandsforsvar i London-klubben og kopier den italiensk succes med Bonucci, Chiellini og Barzagli, som han havde haft i Juventus. De tre spillede med stor sikkerhed – det gjorde Luis ikke. Alt for mange uprovokerede fejl fik fodboldeksperten Gary Neville til at sige, at Luiz spillede defensivt som en knægt på 10 år - der spillede Play-station. I Chelsea blev Luiz aldrig rigtig populær og Benitez sagde blandt andet om den hårrige Luiz:

- Hvis Luiz var skinhead, ville englændere have vist ham mere kærlighed…

Efter 534 senior-kampe, hvoraf de fleste har været i Chelsea-trøjen, endte Luiz i Arsenal og fik nr. 23 i Arsenal… samme nummer som Sol Campbell fik, da han ankom til Arsenal fra en anden London-rival. Campbell fik stor succes hos ”The Gunners” – der har Luiz ikke fået. Efter syv spillerunder havde Luiz lavet to kostbare straffespark, hvilket han også gjorde efter corona-pausen imod Manchester City, hvor David Luiz nok engang lignede en knægt på 10 år... der spillede Play-station...