ALT om VM

Fodbold nyheder

Fernando Torres – Adios

Af Torsten Brix

”El Nino” takker af efter en karriere på 18 år med mange mål, men også en generelt nedafgående tendens siden det store skifte til Chelsea….
Article image
Ritzau-Scanpix
I starten af 2015 samlede tre forskellige begivenheder 144.000 tilskuere på Atlético Madrids hjemmebane – Estadio Vincente Calderon. To af dem var kampene imod Levante og Real Madrid, og derimellem var der også lige 45.000 tilskuere, som dukkede op, da Fernando Torres blev præsenteret som ny spiller i klubben, og ved den begivenhed sagde præsident Enrique Cerezo:


- I dag er ikke en normal dag. Det er en gigantisk dag for alle Atletico-fans… en dag, som vi har ventet på siden den 4. juli 2007.

Underlig situation… for siden 2007 er det faktisk gået fremad for Atlético Madrid, men bortset fra tre gode sæsoner i Liverpool er det gået modsat for Torres – altså ned af bakke. Nu er det slut, efter Torres kom med denne udmelding:
Siden Torres forlod den spanske hovedstad, har klubben vundet masser af trofæer, men samme succes oplevede Torres ikke, og det oplevede han faktisk heller ikke i tiden hos Atlético. Men han er et ikon i klubben, der ellers har haft gigantiske angrebsnavne, siden Torres forlod klubben, som: Sergio Agüero, Diego Forlán, Radamel Falcao, David Villa, Diego Costa og Mario Mandzukic.


Trods de store navne er Torres det største navn i Atlético Madrid, selvom hans allerbedste sæson – 2004/05 – blot gav 19 ligamål. Med til historien om Torres hører også, at det bedste i Atlético foregik i en meget ung alder, og alene det faktum har bidraget til hans ikon-status – blandt andet blev Torres den første Atletico-spiller nogensinde, der fik en figur på Madrids voksmuseum, men hvordan er denne myte blevet skabt?

Fernando Torres fik debut i en alder af 17 år og blev hurtigt kaldt “Frelseren” og ”Fremtiden” i dengang underpræsterende Atlético Madrid. Som blot 19-årig fik Fernando Torres anførerbindet i klubben, og han nåede i perioden 2001-2007 at lave 82 mål i 214 kampe.

Flere klubber begyndte at få øjnene op for “El Nino” – som kan oversættes til drengen – mens andre klubber mente, at der var tale om et ”evighedstalent”, der ikke kunne tage det næste skridt. Chelsea prøvede at købe ham i sæsonen 2005/06, men først i 2007 skiftede Torres til engelsk fodbold.

Liverpool blev klubben, der skulle nyde godt af Torres kvaliteter, og de måtte slippe omkring 200 mio. kr. for den stadigvæk unge angriber, der nåede tre et halvt år i traditionsklubben. Torres vandt ingen titler med Liverpool, men lavede 81 mål i 144 kampe, og han blev i 2008 kåret til verdens tredjebedste spiller.

Torres har dog aldrig for alvor genfundet formen fra Liverpool-tiden, der gjorde ham til datidens nok bedste angriber i verden. Der har gået flere rygter om, at en meniskoperation inden VM i Sydafrika har påvirket hans karriere i negativ retning. Torres har selv udtalt, at operationen var forhastet, men at han selv ønskede indgrebet i knæet for at kunne deltage i slutrunden. I Spanien afviser man at have gamblet med Torres fysiske helbred;

- Det er der ingen i Spanien, der tænker. Torres fik grønt lys til operationen af både landsholdslægerne og Liverpools manager Rafa Benitez. Operationen var blevet udskudt i foråret, men da Liverpool alligevel ikke kunne nå at vinde noget den sæson, støttede Benitez ham i beslutningen. Det er rigtigt, at han i de første måneder efter operationen ikke var på sit vanlige fysiske niveau, og det tog ham noget tid at finde det, men det er ikke det, der holder ham tilbage nu, har den anerkendte Marca-journalisten David Ruiz tidligere slået fast.

Knæproblemerne ændrede dog ikke ved, at Torres endte i Chelsea, hvor den daværende Chelsea-manager Carlo Ancelotti viste spanieren stor tillid, men Torres greb ikke chancen. Det tog ham 14 kampe eller 732 minutter at lave sit første Chelsea-mål. Derfor begyndte spilletiden at smuldre for den spanske stjerne, og selvtilliden var nærmest "ikke eksisterende". Heller ikke under Andre Villas-Boas fandt Torres sit tidligere niveau, selvom han fra sæsonens start fik tillid af den unge portugisiske manager. Mens Chelsea var i krise under Villas-Boas, var Torres tredjevalget efter Didier Drogba og Daniel Sturridge.

Meget bedre gik det heller ikke i Chelsea under managerne Roberto Di Matteo, Rafa Benitez og José Mourinho og heller ikke i de ti kampe, som det blev til i AC Milan. Men det åbnede vejen for, at ”El Nino” kunne vende hjem til Madrid og kickstarte karrieren.

Siden Torres forlod Atlético Madrid havde klubben udviklet sig voldsomt i positiv retning – og den bølge ville den spanske angriber gerne ride med på. Kærligheden var i hvert fald gensidig, som Torres beskriver i sin selvbiografi:

- I mere end 12 år har det været min drøm at afslutte karrieren i Atlético. De få gange, hvor jeg overvejede at forlade klubben, virkede ideen usandsynlig og fjern. Jeg ville altid blive i Atlético, for ude er godt – men hjemme er bedst.

107 kampe og 27 mål senere tog den hjemvendte søn – eller dreng… Torres i 2018 til japanske Sagan Tosu, hvor karrieren ikke fik det fortjente eftermægle, og en 18-årig lang karriere gled langsomt og næsten ubemærket hen. En karriere hvor Torres igennem mange år har været jagtet af Europas største klubber.

United-legenden Sir Alex Ferguson forsøgte i ualmindeligt mange år at få Torres til Manchester United, men det lykkedes som bekendt ikke. Allerede da Torres var 14 år, kontaktede skotten ham efter en U/15-turnering, men Torres ville blive i den spanske hovedstad. Ferguson har tidligere sagt:

- Vi har scoutet ham mange gange og forsøgte længe før, at han kom Liverpool, at hente ham. Men han følte sig bundet og allieret med Atletico, hvilket overraskede mig lidt.

I stedet havnede han i Liverpool, hvor deres legende Steven Gerrard har kaldt Torres for ”den bedste spiller jeg nogensinde har spillet med”. I Liverpool slog Torres rekorden for flest mål scoret af en ikke britisk spiller i en sæson, og kun Ian Rush og Roger Hunt har lavet flere mål i klubben. Trods dette er eftermælet lidt trist for Torres, da han samlet set har været lidt for meget skadet, har vundet for få trofæer samtidig med, at han aldrig helt fandt niveauet fra starten af karrieren for ”El Nino”.


VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik