Fodbold nyheder

Liverpool blev til – Rom

Af Torsten Brix

Læs om hvordan ”Miraklet på Anfield” blev oplevet… i biografen - om den hurtigt tænkende Trent Alexander-Arnold, ”Never Give Up”, stadionspeaker George Sephton samt at kysse sin søster…

- SKAT… hvilken aften passer dig bedst at tage i biografen i den kommende uge?

Dette er skrækspørgsmålet, som mange fodboldelskere frygter, når kampprogrammet er tætpakket, og man ved, at dette ikke går i spænd med aftenture i biografen. Kampprogrammet i uge 19 så således ud:

Mandag: Manchester City vs. Leicester

Tirsdag: Liverpool vs. Barcelona

Onsdag: Ajax vs. Tottenham

Torsdag: Valencia vs. Arsenal + Chelsea vs. Eintracht Frankfurt.

Jeres skrivekarl tøvede lidt og gennemtænkte hurtigt, hvor der var mindst sandsynlighed for spænding, drama og en episk kamp. Første indskydelse, der ramte mig, var, at Lionel Messi sikkert får scoret på Anfield og dermed vil pifte enhver chance for noget af det førnævnte i Liverpool…

Muligheden var også til stede efter lidt mere end et dusin minutter, hvor en alt for uselvisk Jordi Alba spillede Messi fri i Liverpool-feltet, men en lang tå fra Joel Matip satte en stopper for det altafgørende udebanemål. Alt imens dette sker på Anfield, så sidder jeg i biografen, eftersom jeg ”valgte” tirsdag aften fra – eller til om man vil - og filmen får jeg ikke set det hele af.

Min telefon hopper og danser i min lomme, da et af mange års vanvittige fodboldkampe bliver spillet, imens jeg ser filmen ”Danmarks Sønner”. Tidligere på dagen havde Lars Løkke udskrevet valg, så filmen om den groteske højreradikalisering i Danmark er ganske højaktuel, men end ikke dette kan fjerne mit fokus fra, hvad der sker i det nordlige England.

”Det er sygt”… lyder beskeden fra et kært familiemedlem samtidigt med, at Liverpool-målene tikker ind, og det er svært at være uenig. På 79 minutter laver Liverpool fire mål imod Barcelona, og de kommer alle sammen fra en lidt uventet kant. For imens Jürgen Klopps mandskab på det seneste har udviklet en unik offensiv trio med Mohamed Salah, Roberto Firmino og Sadio Mané, kommer målene denne aften fra den indskiftede Georginio Wijnaldum og reserven Divock Origi. Netop afsavnet af blandt andet de skadede Salah og Firmino var med i overvejelserne til valget – af dag for biografturen.Det er umuligt – men I kan
Denne aften mister Barcelona muligheden for at spille Champions League-finalen på rivalernes stadion i Madrid, efter de har smagt lidt af deres egen medicin. For fire gange tidligere har et hold i Champions League-gruppespillet vendt alt på hovedet i den anden knockout-kamp. I 2004 var det Deportivo, der sendte AC Milan ud efter en 4-0-sejr, mens Barcelona har været med i de tre andre opgør.

I 2017 var Barcelona jo hovedaktør i vanvidskampen, hvor de besejrede nyrige PSG med 6-1 på Camp Nou, efter franskmændene havde vundet det første møde med 4-0, og i sidste sæsons kvartfinaler vandt Roma med 3-0 over Barcelona, efter catalonierne på hjemmebanen havde vundet 4-1.

Op til ”Miraklet på Anfield” postede Indkast.dk - videoen om Romas fornemme sejr over Barcelona - men denne ellers meget motiverende historie skulle Jürgen Klopp ikke have brugt i tyskerens peptalk til sine spillere inden den håbløse opgave imod Barcelona. I stedet skulle den populære manager have slået fast, at det at besejre Barcelona med fire var en umulig opgave… men samtidig sagt med den største selvfølgelighed, at opgaven kunne ikke løses rent bortset fra, at det kunne løses med de spillere, der sad i Liverpools taktiklokale.

Spillerne her var hårdtarbejdende typer som James Milner, Fabinho, Jordan Herderson, den nysålede skotske landsholdsanfører Andy Robertson samt den unge og uprøvede back Trent Alexander-Arnold. Netop sidstnævnte fik en gigantisk rolle, da han var hurtigt tænkende ved det altafgørende mål til 4-0, efter Barcelonas latterlige opdækning ved et Liverpool-hjørnespark, som kommer til at være i fodboldfans bevidsthed i mange år – også for dem, som først så kampen forskudt på Viaplay. At se fodboldkampe, som ikke er live, er – og bliver – lidt som at kysse sin søster! Det kommer aldrig i nærheden af det, som det virkelig handler om… i dette tilfælde… - miraklet efter et historisk comeback.

Et historisk comeback som det Liverpool leverede for 14 år siden i Istanbul eller som da Barcelona tævede PSG for et par år siden. Begge steder endte fodboldelskere i drømmeland og fans af klubberne i en form for ekstrace, som ”Fodbold-haters” ikke har en chance for at sætte sig ind i. En aften som fodboldelskere og -fans aldrig glemmer… timer hvor man kan huske, hvor man var – f.eks. i en biograf!

Liverpools comeback er dog større end Barcelonas imod PSG… ja vel det største comeback i sportens verden siden Tiger Woods vendte tilbage til golfeliten. Årsagen til, at Liverpools er så historisk, skal ses i lyset af modstanderen. For Barcelona kom til kampen med 11 nye i startopstillingen i forhold til weekendens kamp imod Celta Vigo, da catalonierne allerede havde sikret sig et suverænt spansk mesterskab, haft en sæson uden megen rysten på hånden samt kun tabt en af de sidste 22 Champions League-kampe.

Derudover havde Barcelona ikke blot verdens bedste fodboldspiller – Messi – på holdet, men f.eks. også en meget stærk målmand i Marc-Andre Ter stegen, der regnes for en af verdens bedste for tiden. Hvordan pokker kunne et afbudsramt Liverpool-hold lave fire mål på ham? Som tidligere nævnt uden Salah, der til kampen blev fotograferet i en sort t-shirt med skriften ”Never Give Up”.

Det gjorde Liverpool ikke, og derfor kunne man i stemmen på Anfields legendariske stadionspeaker George Sephton, der næsten er født med en mekanisk stemme, høre en glæde, da han konstaterede:

- And the fourth Liverpool-goal was scored by Divock Origi.

Et sandt eventyr på en magisk aften, hvor Klopp blot kunne konstatere, at dette Liverpool-hold aldrig giver op, imens der henover legendariske ”The Kop” var et stort banner med skriften ”Liverpool – the cream of Europe”. Ned mod den historiske tribune lavede Liverpool tre mål, da en rød ”tornado” ramte storholdet Barcelona med stor fysisk kraft, ”Gegenpress” samt ”Heavy Metal Football” og meget høj effektivitet – modsat Barça.

Samme sted lavede den rødhårede superindskifter David Fairclough i 1977 et mål imod Saint Etienne og gjorde det daværende hold til legender på en magisk europæisk aften. De var datidens stjerner, mens nutidens stadigvæk lyser over Anfield efter en aften, hvor Liverpool blev til – Rom…

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik