ALT om VM

Fodbold nyheder

Marcelo - En æra snart forbi?

Af Obaida El-Itr

En æra snart forbi? Marcelo Vieira da Silva Júnior har i sin 11 år i Real Madrid vundet alt, hvad der kan vindes. En brasilianer, der ved hjælp af sin underholdende spillestil, har vundet fansnes hjerter – også modstanderens fans. Det bliver et trist syn for kongeklubbens tilhængere den dag, hvor Marcelo ikke længere bærer den hvide trøje, og alt peger på, at den tid er nær.
Article image
Ritzau-Scanpix
De fleste brasilianske stjerner er opvokset i favelaerne. Brasilianske slumkvarterer, hvor der skulle kæmpes for at bringe smør på brødet - eller sågar mad på bordet. Marcelos opvækst var anderledes. Han kom fra et fint kvarter i Rio de Janeiro og gik på en god skole. Det var bedsteforældrene der opdragede den lille brasilianer, og bedstefaren var hele tiden i hælene på Marcelo. Han skulle gøre det godt i skolen og på fodboldbanen.


- Når jeg gjorde det dårligt i skolen, tog min bedstemor alle mine bolde og skar hul i dem med en kniv. Min bedstefar Pedro købte altid en ny bold til mig, uden at fortælle det til hende.

Marcelo spillede futsal i sin barndom, og det var tydeligt for bedstefar Pedro og alle andre, at Marcelo var en talentfuld knægt. Pedro var så heldig at vinde i lotto, og straks valgte han at købe en bil. Den skulle bruges til at køre Marcelo til og fra træning i klubben Fluminense lidt uden for byen. 13-årige Marcelo var et åbenlyst talent, og de offensive kvaliteter var ikke til at tage fejl af. Brasilianeren spillede på kanten, men blev også brugt som venstreback. Fem år senere fik den splejse teenager seniordebut for klubben som 18-årig. Venstrebacken imponerede alt og alle i sit første år på førsteholdet hos den brasilianske klub, og kort efter bankede en af Europas største klubber på døren. Real Madrid var interesseret i den vævre sydamerikaner, og de lykkedes med at hente ham til den spanske hovedstad. Det var svært for 19-årige Marcelo at forlade sine bedsteforældre, men intet skulle stå i vejen for den talentfulde back. Hans drøm om at være en Real Madrid-stjerne skulle realiseres.

Bedre end Roberto Carlos
Brasilianeren blev lige så stille spillet ind på holdet, og det var ikke mange startpladser, han fik i de to første sæsoner i den hvide trøje. Marcelo kæmpede sig dog til at blive den foretrukne venstreback i sin tredje sæson, men løb derefter ind i en periode med dårlige præstationer, hvilket fik den daværende manager, Juande Ramos, til at se bort fra Marcelo de næste mange kampe. Ramos brugte Gabriel Heinze og det skyldtes, at han ikke var tilfreds med Marcelos defensive indsats.

I sæsonen 2009-2010 blev Pellegrini træner i Real Madrid, og straks var Marcelo at finde i startopstillingen. Han spillede på kanten under den argentinske træner, og brasilianeren toppede assist-listen i sin første sæson som kantspiller.

Hvis man skulle pege på den mest offensive back i nyere tids historie, vil valget, for de fleste fodboldfans, falde på Marcelo. Brasilianeren har i sin tid i klubben været en vigtig brik i det offensive spil, og de trænere, som har stået i spidsen for Real Madrid, har alle på taktisk vis løst den defensive udfordring ved at have Marceloa på holdet - at dække det område Marcelo efterlader, når han går offensivt til værks. Den defensive del af spillet har aldrig været Marcelos spidskompetence.


Det rigtige gennembrud kom i sæsonen 2010-2011, da Mourinho stod i spidsen for Madrid-mandskabet. Marcelo blev rykket ned på sin vante position, og her brillerede han. Resten er faktisk historie. Siden da har Marcelo været fast mand, og han betragtes som en levende legende af Real Madrid-tilhængerne. Han har vundet Champions League fire gange, La Liga fire gange og VM for klubhold fire gange. Efter Champions League-finalen i Cardiff mod Atlético Madrid, hvor Marcelo scorede og spillede en sublim kamp, sagde Roberto Carlos:

- Han er mere talentfuld, end jeg var.

Plads til nye kræfter
Efter otte år som fast mand på venstre side, ligner det, at Marcelos tid, som urørlig, er over. Den nu 30-årige tekniske Real Madrid-veteran har ikke haft en god sæson under den nye træner Solari, og han er også blevet henvist til bænken det seneste stykke tid. Unge Sergio Regulion har overtaget pladsen på venstreback, og selvom Solari har forsøgt at bruge Marcelo på kanten, har det ikke været en succes. Brasilianeren har ikke længere den samme fart og hurtighed som tidligere, og derfor er det ikke optimalt for ham at spille længere fremme på banen, når hurtige folk som Vinicius, Bale, Asensio og Lucas Vazquez er til stede. Dog er Marcelo stadig en af de rutinerede kræfter, og måske er vi bare vidner til en formnedgang for brasilianeren ?

De seneste rygter forbinder Marcelo med et skifte til de italienske giganter Juventus, hvor hans gamle holdkammerat og gode ven Cristiano Ronaldo spiller. Selvom Marcelo er 30 år, er der stadig en del år tilbage i landsholdsspilleren, men er han villig til at acceptere en bænkplads i Real Madrid, efter så mange år, som fast mand? Det må tiden vise. Det bliver under alle omstændigheder spændende at se, hvem Solari vælger af de to til dagens vigtige kamp mod rivalerne fra Catalonien.

Mere om Marcelo

Mere om Real Madrid

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik