Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Cesc Fàbregas - fab way to say goodbye

Efter mere end 500 kampe i England forlader Cesc Fàbregas den blå del af London, og den pizzakastende midtbanespiller vil blive savnet.
Francesc "Cesc" Fàbregas blev født d. 4. maj 1987 i Vilassar de Mar. Han blev opdraget i en FC Barcelona-familie, og der skulle heller ikke gå lang tid, før han fik sin debut som tilskuer på Camp Nou.

Allerede da Cesc var blot ni måneder gammel, kom han ind til kamp. Det skulle vise sig, at blive langt fra sidste gang, Fàbregas skulle vise sig frem på dette stadion.

Det var nemlig tydeligt for alle, der bare havde lidt forstand på fodbold, at Francesc Fábregas havde et helt særligt fodboldtalent.

Han gjorde komet-karriere på Barcelonas ungdomshold, hvor han startede ud som defensiv midtbanespiller. Til sidst blev hans offensive kvaliteter dog så lysende klare, da han blev ved med at score mål for ungdomsholdet, at han blev rykket længere frem på banen.

Trods et åbenlyst talent havde Fàbregas lang vej til førsteholdet hos FC Barcelona på daværende tidspunkt.

Det kom Arsenal og Arséne Wenger til at nyde godt af.

Cirka 1100 kilometer nord for Barcelona sad Wenger og havde øje på Barcelonas unge stortalent. Arsène Wenger tog kontakt til Cesc og hans forældre, for at høre om de havde lyst til at snakke om et skifte til det nordlige London.

Der var ingen tvivl hos Cesc eller hans forældre. De tog til London, og den 11. september 2003 kunne Fàbregas kalde sig for Arsenal-spiller.

Han skulle heller ikke bruge lang tid på at overbevise Wenger om, at han skulle være en del af førsteholdstruppen.


Blot 16 år gammel og 177 dage gammel
Fabregas fik allerede debut på Arsenals førstehold godt en måned senere - d. 28. oktober 2003 - mod Rotherham United i Carling Cuppen.

Fàbregas var ikke særligt gammel på daværende tidspunkt, og med sine 16 år og 177 dage blev han den yngste spiller, der nogensinde havde optrådt på Arsenals førstehold.

Succesen var uundgåelig for den unge spanske komet. Allerede i sin første sæson hos Arsenal fik han også en smagsprøve på, hvordan det fungerede, når Arsenal var af sted i Europa.

I Champions League skulle Arsenal en tur til Spanien, hvor Celta Vigo lagde græs til. Arsenal vandt kampen 2-3 på mål af Edu og Robert Pires med Cesc siddende på bænken hele kampen igennem.

Med det in mente var der næppe mange Arsenal-fans, der i 2004 havde forventet, at Fàbregas skulle blive en fast del af Arsenal-holdet.

Men vejen blev banet som følge af skader hos flere af de etablerede spillere.

Derfor kom Arsenals nummer 15 til at spille hele 34 kampe for førsteholdstruppen i denne sæson - heriblandt var han med til at vinde FA Cuppen over Manchester United.


Tog over for Patrick Vieira
FA Cup-finalen endte 0-0 mellem de to engelske storklubber, og da de ikke kunne afgøre kampen i ekstra tid, måtte Arsenals Patrick Vieira afgøre kampen i straffesparkskonkurrencen. Netop det spark af Patrick Vieira blev hans sidste i Arsenal, og det betød, at unge Fàbregas nu måtte tage mere ansvar på banen, da han var udset af Wenger, som afløseren for Vieira.

Cesc overtog ikke bare Vieiras plads på holdet, men også hans rygnummer - Nummer 4.

Fàbregas blev derfor på flere måder Vieiras direkte arvtager. Den 28/03-2006 vendte Vieira tilbage til Highbury, da han og Juventus havde trukket Arsenal i Champions Leagues kvartfinaler.

Kampen blev på mange måder symbolsk for de to spilleres videre karrierer. Fàbregas spillede en vanvittig god kamp med et mål og en assists til Thierry Henry, men derudover “ejede” Fàbregas kampen. En verdensstjerne var blevet født.

Det gjorde den allerede populære Cesc mere populær end nogensinde før.

Pizzagate
Den 24. oktober 2004 endte Arsenals ubesejrede periode, da man tabte 2-0 til Manchester United på Old Trafford.

Sir Alex Ferguson og Arsène Wenger var efter kampen kommet heftigt op at skændes, da Wenger mente, at Manchester United-angriber Wayne Rooney havde filmet sig til et straffespark.

Under det meget voldsomme skænderi mellem de to managere udspillede sig et scenarie, der i dag er kendt som “Pizza-gate”. Her blev et stykke pizza kastet gennem spillertunnellen og ramte plet.

Den tidligere Arsenal-back Ashley Cole har beskrevet hændelsen i sin selvbiografi:

- Pludselig kom der et stykke pizza flyvende over mit hoved og ramte Ferguson lige i ansigtet. Vi måbede alle, da det gled ned over de berømte træk og videre ned over hans pæne sorte jakkesæt, fortæller Ashley Cole.

Der er aldrig rigtig blevet kastet lys over, hvem der kastede det meget berømte pizza-stykke, men alle medier pegede på, at det var Fàbregas, der kastede pizza-stykket efter den rasende skotte.

I det engelske underholdsningsprogrammet "A League of Their Own" med James Corden afslørede Cesc Fàbregas flere år efter episoden, at han var manden bag det flyvende pizzastykke. Klippet kan findes på youtube.

Den spanske transfersaga

På banen blev den vævre midtbanespillers betydning for Arsenal mere og mere bemærkelsesværdig. Han var begyndt at lave rigtigt mange assists, og fansene elskede ham mere og mere for hver dag der gik. Den 24. november 2008 blev han gjort til anfører for Arsenal, da Arsène Wenger havde fjernet anførerbindet fra franske William Gallas arm.

Det udviklede historien mellem Arsenal og Cesc Fàbregas til en kærlighedshistorie. Kærligheden mellem Arsenal og Fàbregas var indiskutabel, men den lille spanier havde et ønske om at komme tilbage til Catalonien og bevise sit værd på det hold, han blev fundet for let til.

I ethvert transfervindue blev Fàbregas rygtet tilbage til Spanien, og FC Barcelona gjorde til sidst alt, hvad der stod i deres magt for at hente Fàbregas hjem. Transfersagaen havde stået på i så mange transfervinduer, at Arsenals fans til sidst blevet så provokeret, at man til enhver kamp råbte:

- WE'VE GOT CESC Fàbregas, WE'VE GOT CESC FABREGAS!

Det var en måde at signalere overfor FC Barcelona, at man virkelig ikke ville af med den lille spanier, og i denne periode var der et umenneskeligt pres på Fàbregas. Alligevel leverede han altid godt spil på banen.

I slutningen af transfersagaen blev sagen endda også politisk. Borgmesteren af Fàbregas hjemby Vilassar de Mar mente, at Fàbregas blev holdt som gidsel i Arsenal, da “The Gunners” ikke havde lyst til at slippe sin anfører.

- Vi vil alle have, at Cesc kommer hjem til Barcelona, fordi lige nu bliver han holdt som gidsel i Arsenal. Hvis Arsenal virkelig er de gentlemen, som de siger, de er, så bør de også opføre sig sådan.

Et skifte virkede mere og mere uundgåeligt, og efter syv år i Arsenal meddelte Wenger til Arsenals bestyrelse, at klubben skulle acceptere buddet og sende Fàbregas til Barcelona.

Men det var ikke med glæde, at Wenger sendte sin kaptajn af sted. Men salget kan have været nødvendigt, fordi Arsenal økonomisk havde svære kår efter byggeriet af det nye Emirates Stadium, der også kom til at betyde salg af andre Arsenal-stjerner.

Fabregas nåede at spille 303 kampe for Arsenal i alle turneringer og score 57 mål. Han elskede livet i London og Arsenal højt, men problemet var, at han elskede Barcelona højere. Den spanske landsholdsspiller vendte hjem til et Barcelona-hold, hvor han havde spillet ungdomsfodbold med Lionel Messi og Gerard Piqué, men også tilbage til klubben, som han tabte Champions League-finalen i 2006 til, men det var hurtigt glemt.

For i 2010 blev Spanien verdensmestre med Fàbregas som oplægger i finalen - omringet af holdkammerater fra Barcelona, der gerne ville have den blot 175 cm. høje midtbanespiller til Spanien. Det skete i august 2011, da Barcelona sendte 230 millioner kroner til London.


Ville væk fra Barcelona
I den første sæson i Barcelona blev Real Madrid spanske mestre – efter flere år med Barcelona-dominans.

Fàbregas startede 23 La Liga-kampe, men scorede trods dette hele ni mål og lavede otte assists, og det udløste naturligvis en EM-billet.

I Spaniens åbningskamp til EM-2012 startede Fàbregas med 10-tallet på ryggen, som den centrale angriber i den spanske 4-3-3 formation.

Den blot 25-årige og 69 kilo tunge spiller svigtede ikke. Fàbregas reddede nemlig et meget vigtigt point mod Italien, og dermed heppede alle – også fansene i Madrid – på Fàbregas, der var vendt hjem til Barcelona.

Men af uklare årsager ønskede Fàbregas at komme væk fra Barcelona i sommeren 2014 efter han havde spillet små hundrede førsteholdskampe.

Klausuler i Fàbregas kontrakt gjorde, at Arsenal havde forkøbsret, hvis midtbanespilleren ville tilbage til Premier League, men det afviste Wenger at benytte sig af, da Arsenal havde masser af midtbanespillere, så i stedet endte den 27-årige Cesc i Chelsea.

Fàbregas vendte 'hjem' til London og til hård konkurrence på Chelsea-midtbanen blandt andet fra Willian, Oscar, Ramires, Mikel, André Schürrle, Eden Hazard og Matić.

Fàbregas fik dog afvist alt konkurrence og fik i starten masser af spilletid for Chelsea, som han har opnået 198 kampe for. Men det kan meget vel være sidste gang, Fàbregas har optrådt i den blå Chelsea-trøje, for da der manglende få minutter af FA Cup-opgøret mod Nottingham Forest den 5. januar 2019 forlod en grædende Fàbregas banen, for at den 31-årige spanier kunne bytte med N'Golo Kante.

504 kampe blev det til i England – men også to Premier League-titler, en liga-cup, to FA Cup-pokaler og en Community Shield-sejr.

Rygtemøllen har altid gode vilkår i januar-måned, og rygterne lyder, at fremtiden for Fàbregas bliver i franske AS Monaco, hvor hans gamle holdkammerat fra Arsenal-tiden, Thierry Henry, er blevet manager.

Begge spillere var desuden til stede, da Cesc Fàbregas blev til verdenskendte pizzakaster.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER