Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Ole Gunnar Solskjær – til United igen

”Baby-face” er blevet voksen, men er han god nok til at styre en af verdens største fodboldklubber?
I den aktive karriere vil Ole Gunnar Solskjær altid blive husket for målet i Champions League-finalen i 1999, hvor han var med til at sikre Manchester United ”The Treble”, men hvad byder den norske angriber ellers på? Indkast.dk har kigget nærmere på den nye Manchester United-manager, og der er faktisk en del overraskelser…

Som 17-årig skiftede Ole Gunnar til den norske klub Clausenengen, som spillede i landets tredjebedste fodboldrække, og her tilbragte angriberen faktisk fire sæsoner, inden Molde i 1995 hentede ham. Et år efter fodbolden i ”røven af den norske tredje division” blev Solskjær købt af Manchester United, i stedet for Alan Shearer, som Sir Alex Ferguson ikke formåede at hente fra Blackburn.

Solskjær kostede ikke United mere end 12 millioner kroner, og dem betalte han hurtigt tilbage. I første sæson for Manchester United – i 1997 – lavede nordmanden 18 mål og blev faktisk holdets topscorer, da de blev mester, men et par år senere lavede han det berømte CL-finale-mål imod stakkels Bayern München.

De efterfølgende år blev meget skadesplaget for Solskjær, og han blev mest husket for sine mange mål som indskifter end ret mange startopstillinger. I 2007 indstillede han karrieren efter FA-Cup nederlaget i finalen til Chelsea.


Optur i Norge – nedtur i Premier League
Blot syv år senere stod Solskjær som 40-årig med to norske mesterskaber med Molde og med en 12 måneders kontrakt med Cardiff. Det walisiske hold indtog 17. pladsen i Premier League, da Solkjær tog over, og otte måneder senere forlod han klubben på en 17. plads i Championship, men klistermærket ”skuffelse” smækket i nakken.

Herefter tog Solskjær tilbage til Molde, vandt igen mesterskabet og de kvalificerede sig blandt til de sidste 32 hold i Europa League, efter de blev gruppevindere på trods af, at deres modstandere var Celtic, Ajax og Fenerbahce – men de blev stoppet af de efterfølgende vindere fra Sevilla.

Så samlet set gjorde Solskjær det skidt i Premier League, men rigtig godt i norsk fodbold. Tilbage i efteråret 2011 talte Indkast.dk med den meget kyndige norske fodboldspecialist og den nuværende AGF-træner David Nielsen, som sagde om Solskjærs karriere-start i Molde:

- Jeg er meget spændt på, hvad Solskjær kommer til at vise, for medierne i Norge er helt oppe og køre om det projekt, men i Molde skal de virkelig passe på ikke at gøre alt som i Manchester United, for det er de altså ikke. Jeg håber, at de vil spille med en offensiv spilfilosofi, for det trænger Norge til – at der er nogen, der gør. Solskjær skal huske på én ting… I United er der verdensklassespillere – det er der ikke i Molde!

David Nielsens ønske om offensiv fodbold i Molde blev opfyldt, men der var sikkert ikke nogen, der havde drømt om, at præstationerne i Norge skulle føre til en manager-rolle hos netop Manchester United – end ikke Solskjær, som et år senere sagde til engelske medier:

- Jeg er ikke naiv nok til at sige, at jeg kan blive manager for Manchester United, men man er nødt til at have store drømme og store mål i livet. Jeg er lige startet, og jeg har været i gang i mere eller mindre to år i Norge. Så min tid vil komme.

Tiden kom for Solskjær… for ledelsen i Manchester United valgte en løsning med en klublegende, efter store managere-navne som David Moyes, Louis van Gaal og Jose Mourinho havde forsøgt at løfte bare lidt af arven fra Sir Alex Ferguson. Så United er gået i en ny retning efter fyringen af Mourinho.

Nu tænker nogen måske… er Solskjær så stor en legende i Manchester United? JA – er det helt klare svar på dette, hvilket der er mange eksempler på. Da The Telegraph lavede en liste over de 50 bedste Manchester United-spillere igennem historien, kom Solskjær ind på listen som nr. 22 med gigantiske United-profiler som Michael Carrick, Ruud van Nistelrooy, Brian McClair, Jaap Stam, Mark Hughes, Steve Bruce, Nemanja Vidic, Gary Pallister, Andy Cole og selveste David Beckham – længere nede på listen.


Men hvordan vil Solskjær så klare sig i United?
I Molde startede ”Baby-face” som træner i en lidt forsigtigt 4-4-2-formation, men dette blev senere ændret til de mere offensive 4-2-3-1 og 4-3-3. Den offensive tilgang har hængt fast siden, og der vil sikkert også blive mere offensivt fodbold i den nærmeste fremtid på Old Trafford. Det er i hvert fald en træner med hjertet på rette sted, der er ankommet i Manchester United. Solskjær har tidligere kaldt Sir Alex Ferguson for ”The Boss”, og Old Trafford var hans ”Hjem”.

Måske kan nogle af United-fansenes bekymring dulmes lidt i forhold til Solskjærs manglende resultater som træner udenfor de norske grænser med tanke på hans enorme klubhjerte. Men lidt pudsigt er det jo, at karrieren som Manchester United-manager starter imod Cardiff, hvor han som tidligere nævnt skuffede fælt. Der er dog tale om et drømmejob til Solskjær, som han nævnte til Manchester Uniteds skandinaviske fanklub i 2017. Her blev han spurgt om manager-jobbet, hvortil han svarede:

- For at være ærlig, så vil jeg da være interesseret, men for tiden får jeg gåsehud blot ved at tænke på det…

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER