ALT om VM

Fodbold nyheder

Douglas Costa – hurtig lama

Af Torsten Brix

Juventus' brasilianske kantspiller står til lang karantæne efter en underlig – og ulækker – episode. Costa har blot spillet i fire klubber, og i de to seneste er han blevet upopulær!
Article image
Ritzau-Scanpix
Efter en sæson på udlån fra Bayern München blev Douglas Costa i sommer hentet til Juventus på en permanent aftale. Men efter blot fire kampe kom den 28-årige brasilianer i store problemer, da han gav en mindre skalle til Sassuolo-spilleren Federico De Francesco, og værre var det faktisk, at Costa efterfølgende spyttede modstanderen i hovedet.


Kampen stod ellers til at blive husket for, at Cristiano Ronaldo fik lavet sit første mål for Juventus, inden Costa lavede sin meget usympatiske handling, som også mødte hård kritik fra Juventus-træner Massimiliano Allegri efter kampen. Hvem er denne Costa – Indkast har gravet lidt i historien om den letbenede og lille brasilianer.

Hurtigt videre fra Gremio
Douglas Costa de Souza er født den 14. september 1990 i Sapucaia do Sul i Brasilien. Costa spillede som helt ung i Novo Hamburgo, og i en alder af blot 11 år skiftede Costa til Gremio i det østlige Brasilien. Efter at have spillet seks år hos Gremios ungdomshold fik den vævre kantspiller debut for førsteholdet, og efter at have scoret i sin allerførste kamp var der ingen tvivl om, at den unge offensivspiller havde talent.

I 2009 blev mægtige Manchester United rygtet tæt på det unge talent, og Costa blev af flere brasilianere kaldt ”den nye Ronaldinho”. Gremio ville dog ikke sælge deres mest profileret spiller, og United var, ifølge rygterne, ikke villige til at betale frikøbsklausulen på 220 millioner kroner for en spiller, der endnu ikke havde spillet 20 seniorkampe.

Costa fortsatte derfor karrieren i Gremio, men i januar 2010 kom ukrainske Shakhtar Donetsk på banen med et bud. Buddet på blot 60 millioner kroner blev accepteret af Gremio, der var i økonomiske problemer, men samtidig var der flere klausuler i handlen, der afhang af Costas succes i Europa.


Trofæ på trofæ i Shakhtar
Douglas Costa tilsluttede sig en klan af brasilianere i Shakhtar, da både Luiz Adriano, Jadson, Willian, Ilsinho, Fernandinho og Alex Teixeira slog sine folder hos den ukrainske storklub. De mange brasilianere var måske grunden til, at Costa ikke havde så svært ved at tilpasse sig livet i det kolde Ukraine, og i sin første halvsæson scorede kantspilleren fem mål i 13 ligakampe, mens Shakhtar også vandt mesterskabet.

Der er ingen tvivl om, at Costa ramte en gylden tid hos Shakhtar, og i sin anden sæson hos de ukrainske mestre scorede den tidligere Gremio-spiller fem kasser og lagde op til syv. Brasilianerne slog virkelig igennem hos Mircea Lucescus mandskab, og Luiz Adriano, nyindkøbte Eduardo, Jadson og Alex Teixeira var altdominerende i offensiven sammen med Costa, og der var ingen tvivl om, at klubben havde skudt papegøjen med hensyn til det billige indkøb af Costa halvandet år tidligere.

Tredje sæson blev endnu en succes for Costa, der endnu engang vandt mesterskabet og pokalturneringen, men brasilianeren var knap så dominerende, da det blot blev til seks scoringer og tre oplæg, der var dog ingen tvivl om Costas kvaliteter i den ukrainske klub. Det blev i alt til fem en halv sæson i Shakhtar, og Costa vandt det ukrainske mesterskab samtlige år, lige bortset fra den sidste sæson i klubben. Pokalturneringen blev også vundet tre gange.


Landsholdsdebut og nye udfordringer
Selvom Costa nød stor succes hos klubholdet, så lod landsholdsudtagelsen vente på sig, og først i november 2014 fik han sin debut for Dungas mandskab. Siden er det blevet til 30 kampe for landsholdet med tre mål til følge, og i skrivende stund spiller Costa fast for Brasilien.

Successen hos Shakhtar blev da heller ikke forbigået. Costa kunne i årenes løb se stjerner som Willian, Henrikh Mkhitaryan og Fernandinho skifte til nogle af Europas allerstørste klubber, og den 1. juli 2015 var det så Costas tur til at skifte Shakhtar ud med større himmelstrøg, hvor Bayern München blev destinationen. Costa har senere afsløret, at Chelsea også var ude efter den lynhurtige kantspiller, men den 25-årige brasilianer valgte sydtyskerne, da han mente, at mulighederne var bedre hos Pep Guardiolas mandskab.

Costa tog i den grad også Bayern og Bundesligaen med storm efter der i de første 14 liga-kampe var blevet til to scoringer og hele ni oplæg. Nyindkøbet viste sig at være en fuldgod erstatning for den skadesplaget Franck Ribery. Bayern endte med at betale 220 millioner kroner for den teknisk stærke offensivspiller. Præcis det beløb Manchester United ikke betalte den dag i 2009.

I Bayern havde Costa overtaget nr. 11 fra Xherdan Shaqiri, men han var indkøbt som en erstatning for aldrende Arjen Robben og Ribery, når de skulle trække sig. Problemet var blot, at Costa efter en god debutsæson ikke fik så meget spilletid under Carlo Ancelotti, der havde afløst Pep Guardiola.

Ancelotti ville hellere bruge Ribery, og det gjorde sammen med mindre skader til Costa, at han viste sin utilfredshed – i pressen. Bayern-præsidenten Uli Hoeneß blev tosset over dette og anklagede Costa for at forsøge at score en bedre kontrakt. Masser af ballade og midt i dette hævdede Costa, at der var interesse for ham fra mange andre store europæiske klubber.

Costa smækkede med døren i Bayern og tog til Torino, hvor Juventus var klar med en lejekontrakt. Derfor blev han udlånt og købt i sommerpausen. Men den permanente aftale var altså ikke gældende i mere end fire kampe, før Costa kom i gigantiske problemer med sit mundvand. Se hele episoden og hans gode præstationer i kampen inden – her:

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik