Fodbold nyheder

SCHWEIZ - Rutineret underdog

Af Jacob Bøgen Clausen

Schweiz deltager i sin fjerde VM-slutrunde i træk. Kan alpelandet drive det længere end den sædvanlige 1/8-finale?

Kommentar
9 sejre ud af 10 mulige var ikke nok for Schweiz til at kvalificere sig direkte til VM-slutrunden i Rusland. I sidste runde tabte alpelandet sin eneste kamp i kvalen til Portugal, som dermed overtog førstepladsen og den direkte plads.

I playoff-runden vandt schweizerne med samlet 1-0 over Nordirland, og VM-billetten var dermed i hus, hvilket bliver den fjerde i træk. Sydeuropæernes bedste resultat i de seneste tre slutrunder har været to 1/8-finaler, og vi skal helt tilbage til 1954, hvor de selv var værter for at finde en kvartfinale. Det er derfor et hold, der ofte klarer sig videre fra gruppen, men så stopper festen også her. Til sommerens slutrunde er de endt i gruppe med Brasilien, Serbien og Costa Rica, og det ser derfor heller ikke helt umuligt ud for det slutrundevante land. Ender de som nummer to efter Brasilien, kan de dog ske at rende ind i naboerne fra Tyskland, og så kan 1/8-finalen meget vel blive endestationen endnu engang.

Det er nogle rutinerede gutter landstræner, Vladimir Petkovic, har med i sin bruttotrup. Keepere som Roman Bürki og Yann Sommer spiller fast i Bundesligaen, mens Stephan Lichtsteiner, Ricardo Rodríguez, Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka, Blerim Dzemaili, Haris Seferovic og Breel Embolo også har adresse i større klubber. Det er derfor ikke et helt ueffent schweizisk mandskab, der booker sig ind på holdets teamhotel i Samara. En lille svækkelse er dog, at Wolfsburg-profilen, Admir Mehmedi, ikke føler sig fit nok til slutrunden, og derfor har meldt fra.

Schweiz er et hold i balance, og de var det ottende mest scorende hold af alle i den europæiske kvalifikation, og med offensive kræfter som Shaqiri og Embolo har de også noget at skyde med. Xhaka og Dzemaili bliver vigtige på midtbanen, og i keeper Sommer har de altså en hidtil uopdaget verdensklasse målmand.

Træneren
Bosniske Vladimir Petkovic overtog Schweiz efter VM i 2014, og med en godkendt EM-slutrunde, hvor holdet røg ud til Polen i 1/8-finalen, førte han som bekendt landet suverænt igennem kvalifikationen med 9 sejre i 10 kampe. Han har en sejrsprocent på 63 i sine 38 kampe, hvilket også må siges at være godkendt for et land som Schweiz.

Profilen
Schweiz har som nævnt en del profiler, men vi vil alligevel gerne have lov at vende tilbage til keeper Yann Sommer. Borussia Mönchengladbach-målmand har gennem sine fire år i Tyskland haft meget få udfald, og reddet adskillige point for klubben. Man kan godt undre sig over, at 29-årige Sommer endnu ikke er skippet videre fra 'Die Fohlen,' men endnu en god slutrunde kan måske sende keeperen videre.

Bud på idealopstillingVM-Bruttotrup
Yann Sommer
Yvon Mvogo
Roman Bürki

Stephan Lichtsteiner
Francois Moubandje
Nico Elvedi
Manuel Akanji
Michael Lang
Ricardo Rodriguez
Johan Djourou
Fabian Schär
Remo Freuler

Granit Xhaka
Valon Behrami
Steven Zuber
Blerim Dzemaili
Gelson Fernandes
Denis Zakaria
Xherdan Shaqiri

Breel Embolo
Haris Seferovic
Mario Gavranovic
Josip Drmic

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik