Fodbold nyheder

SPANIEN - Genvundet favoritværdighed

Af Jonas Knudsen

Spanien har med en støt stigende formkurve over de seneste år igen bragt sig helt frem i spidsen af favoritfeltet før en VM-slutrunde.

Kommentar
Spanien har siden de gyldne år med EM-titler i 2008 og 2012 samt VM-triumfen i 2010 døjet med at finde det samme topniveau frem til slutrunderne. I 2014 blev det til et skamfuldt exit fra gruppespillet i Brasilien, og to år senere måtte Vicente Del Bosque strække våben over for Antonio Contes Italien i 1/8-delsfinalen ved EM i Frankrig.

Det blev Del Bosques sidste kamp som landstræner, og ind trådte Julen Lopetegui. Siden har det spanske hold igen udviklet sig til at være blandt de absolutte topfavoritter til VM-titlen efter en suveræn kvalifikation og en storsejr over Argentina i forårets venskabskampe.

Det er blandt andet sket ved, at der er blevet tilført noget ny energi til holdet. Først var Vitolo inde og bidrage, siden har i særdelshed Isco trådt i karakter, og gennem kvalifikationen har Lopetegui rundt om en stamme af spillere fra ”den gamle generation” gjort brug af en del forskellige spillere fra den uendelige mængde af gode, spanske spillere.

Én af dem, der for alvor er trådt i karakter i kvalifikationen, er Isco. I Real Madrid har hans betydning været voksende over de senere år, og det samme gør sig gældende på landsholdet. Han er både målscorer og – sammen med Iniesta, Silva, Thiago m.fl. – kreativ drivkraft og temposætter på det spanske hold, der er fyldt med gode boldspillere, som måske i virkeligheden passer bedre sammen med Isco end mange af holdkammeraterne i Madrid.

Og det er netop det, der kendetegner det Spanien-hold, vi kommer til at se i Rusland. Det velkendte spanske afleveringsspil krydret med et til tider mere direkte og tempofyldt angrebsspil og desuden bakket op af VM's måske bedste forsvar.

Spanien kommer, selvom Carvajal lige nu er tvivlsom til den første gruppekamp, til at stille med et forsvar bestående af Carvajal, Piqué, Ramos og Alba. Sådan et forsvar kan selv ikke den mest entusiastiske oliesheik tillade sig at håbe på, og derfor kommer Spanien til Rusland som én af de absolutte forhåndsfavoritter til at stå med VM-pokalen i Moskva til juli.

Så gør det lidt mindre, at der er lidt tvivl om, hvem der skal være spydspids. Kampen står efter fravalget af Álvaro Morata mellem Iago Aspas, Rodrigo Moreno og Diego Costa. Sidstnævnte har umiddelbart bedst muligheder, men det virker sandsynligt, at Lopetegui ikke nødvendigvis kommer til at vælge den samme angriber til alle kampe, da de hver især har nogle forskellige styrker og svagheder.

Træneren
Inden udnævnelsen som spansk landstræner i 2016 var Julen Lopetegui – der i sin spillerkarriere optrådte få gange for både Real Madrid og FC Barcelona - ikke det bedst beskrevne blad i international fodbold. Efter en succesrig årrække som spansk henholdsvis U19- og U21-træner blev han i 2014 sat i spidsen for FC Porto. Opholdet i det portugisiske endte ikke som en succes, og efter to år uden trofæer blev Lopetegui afskediget inden afslutningen på sin anden sæson.

I Spanien kender de ham dog godt, og som ansat i det spanske fodboldforbund har han været en konstant succes – og det må han også siges at have været i spidsen for det spanske A-landshold. Efter to mindre succesrige slutrunder i 2014 og 2016 har han igen fået styr på det spanske hold, der har gennemgået et lille generationsskifte rundt om en kerne af spillere som Piqué, Ramos, Busquets og David Silva, og ”La Furia Roja” ser ud til at ankomme til VM i bedre forfatning end længe.

Derfor har Julen Lopetegui også for nyligt fået forlænget sin kontrakt med det spanske landshold frem til 2020 – en åbenlys tillidserklæring fra den nyvalgte forbundspræsident, Luis Rubiales. Skal han rent faktisk sidde længere end til sommer, kræver det dog en langt bedre præstation end den for fire år siden i Brasilien, men lige nu er det også svært at tro andet.

Profilen
Spanien har et stjernespækket landshold, men alligevel kan det være lidt svært at udpege profilen. Primært fordi niveauet er på så stabilt højt et niveau. De Gea, Ramos, Busquets og Iniesta har alle vigtige roller at udfylde, men for at Spaniens spil for alvor skal klikke, ser der ud til at være en ny mand, man må rette fokus på – nemlig Isco.

I løbet af det seneste års tid har han leveret flere magistrale opvisninger i flot – og drønende effektivt – fodboldspil i den røde spanske landsholdstrøje. Isco er det bindeled mellem boldbesiddelsen og den afgørende fase, som Iniesta i højere grad var for år tilbage. Isco har evnerne til at skabe de farlige situationer, selv når modstanderen lukker sig sammen, og finder han ind i det rigtige samarbejde med Silva, Iniesta og Thiago bag sig og angriberen foran sig, kan han blive VM's helt store oplevelse.

Bud på idealopstilling


Truppen
David De Gea
Pepe Reina
Kepa Arrizabalaga

Dani Carvajal
Álvaro Odriozola
Gerard Piqué
Nacho Fernández
Sergio Ramos
César Azpilicueta
Jordi Alba
Nacho Monreal

Sergio Busquets
Thiago Alcántara
Andrés Iniesta
David Silva
Isco
Saúl Ñíguez
Koke Resurrección
Marco Asensio
Lucas Vázquez

Iago Aspas
Rodrigo Moreno
Diego Costa

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik