Fodbold nyheder

SENEGAL - Afrikanske outsidere

Af Torsten Brix

Træner Aliou Cisse skal rejse sig efter en katastrofe – og han skal sammen med Sadio Mané skabe glæde i den fodboldtossede nation.

Kalidou Koulibaly, Cheikhou Kouyate, Mame Diouf, N'Baye Niang, Moussa Sow og Sadio Mane… dette er blot nogle af de senegalesiske fodboldspillere, som for tiden – samlet set - har rimelig succes i europæisk fodbold, og derfor tager den afrikanske nation også til VM-slutrunden i Rusland med oprejst pande. Det skyldes nemlig ikke mindst, at Senegal har klaret sig godt i kvalifikationen, hvor de har hentede 14 point efter de seks kampe imod Burkina Faso, Kap Verde og Sydafrika.

Derudover er de også havnet i den anstændige gruppe H, som først byder på en kamp imod Polen den 19. Juni, inden Senegal skal møde Japan og Colombia. Det er solide VM-deltagere, men måske kan Senegal vinde over Japan samt drille Polen eller Colombia. Det er i hvert fald ikke den værste VM-gruppe, som den fodboldglade nation er havnet i.

Til at hjælpe Senegal med dette har træner Aliou Cisse udtaget Kara Mbodji, selvom den centrale forsvarsspiller ikke har spillet for klubholdet – Anderlecht – i dette kalenderår grundet en stor knæoperation, og det er ikke det eneste lidt overraskende valg i deres VM-trup. For selvom Crystal Palace-forsvarsspilleren Pape Souare blev udtaget til to venskabskampe tidligere på året, er han ikke udtaget, selvom alle forventede dette, efter han var kommet sig efter et trafikuheld, som næsten kostede ham karrieren. Det er ikke, fordi truppen mangler spillere fra engelske klubber. Hele syv spillere er fra engelske klubber, og det endda selvom der ikke er blevet plads til Everton-angriberen Oumar Niasse.

Det er langt fra det eneste dramatiske, der har været omkring Senegals landshold på det seneste. I kvalifikationen tabte de til Sydafrika, men næsten et år senere blev det resultatet ændret, da kampens dommer Joseph Lamptey blev kendt skyldig i at manipulere kampens resultat, og derfor endte Senegal med at komme til VM.

Tidligere har Senegals VM-trupper været fyldt med spillere fra den franske liga, men 2018-udgaven har et internationalt snit over sig, og de kan ende med at blive slutrundens positive historie med masser af offensivt fodbold.


Træneren
Aliou Cisse var anfører sidste gang, at Senegal var til VM - for 16 år siden, men siden 2015 har han været landstræner, efter han i flere år havde været træner for forskellige ungdomslandshold. Anføreren fra 2002-landsholdet har ikke glemt sine gamle holdkammerater. Målmandstræneren Tony Sylva samt assistenterne Lamine Diatta og Omar Daf skal med til VM-2018, efter de var aktive på holdet ved sidste deltagelse.

Cisse har tidligere været ramt en af voldsom tragedie, da flere familiemedlemmer døde i en skibsulykke. Nu skal han forsøge at skabe fodboldglæde i landet, der aldrig har vundet en VM-kamp med mere end ét mål.


Profilen
I kvalifikationen har Senegal scoret 46 % af deres mål indenfor de sidste kvarter af de seks kampe, hvor ingen af endt med nederlag, og mange af disse af lavet af finalisten fra Champions League-finalen… Sadio Mané. Da den 26-årige angriber skiftede fra Southampton til Liverpool, blev han den dyreste afrikanske spiller nogensinde, og ikke uden grund. Hans enorme hurtighed har passet perfekt til Jürgen Klopps ønske om hurtige kantspillere på Anfield, og han har udgjort et uhyggeligt angreb med Firmino og Mohamed Salah. Karriereforløbet for Mané hedder: Metz, Red Bull Salzburg, Southampton og nu Liverpool – så det går op, men spørgsmålet er, om han kan løft Senegal til VM?


Idealopstilling (4-3-3)
Senegals trup på 23 mand ser således ud
Abdoulaye Diallo
Khadim Ndiaye
Alfred Gomis
Lamine Gassama
Moussa Wague
Saliou Ciss
Youssouf Sabaly
Kalidou Kalidou
Salif Sane
Cheikhou Kouyate
Kara Mbodji
Idrisa Gana Gueye
Cheikh Ndoye
Alfred Ndiaye
Pape Alioune Ndiaye
Moussa Sow
Moussa Konate
Diafra Sakho
Sadio Mane
Ismaila Sarr
Mame Biram Diouf
Mbaye Niang
Diao Keita Balde

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik