Fodbold nyheder

EGYPTEN - Afrikas bedste hold?

Af Ryan Svale

Den afrikanske nation deltager for første gang ved VM siden 1990.

Kommentar
Egypten er historisk set et af de bedste hold i Afrika. Nationen har vundet Africa Cup of Nations hele 7 gange – hvilket er flere end alle andre. Sidste titel vandt man i 2010, mens man tabte finalen sidste år til Cameroun med 2-1. På trods af, at mange anser Egypten som det bedste hold i Afrika, har Egypten haft utroligt svært ved at kvalificere sig til en VM-slutrunde. Kun 2 gange før er det lykkedes nationen at kvalificere sig til VM. I 1934 deltog landet for første gang ved en VM-slutrunde. Her lykkedes det for egypterne at nå til ottendedelsfinalen, hvor man dog måtte se sig slået af de Ungarn, der vandt med 4-2. 56 år senere, deltog egypterne igen ved en VM-slutunde, da de deltog i VM-slutrunden i 1990 i Italien. Her var egypterne i gruppe med England, Irland og Holland. Her gang fik egypterne uafgjort mod både Holland og Irland, mens et nederlag til England sendte Egypten ud af VM-slutrunden.

Siden 1990 har et af Afrikas bedste hold dog haft utroligt svært ved at kvalificere sig til en VM-slutrunde igen. I 2010 var man ganske tæt på VM-kvalifikation, da man endte fuldstændig lige med Algeriet i gruppen og derfor måtte spille kamp i Sudan om VM-billetten. Her tabte Egypten en ganske tæt kamp med 1-0 og måtte derfor se Algeriet booke VM-billetten. I 2014-kvalikationen kom Egypten igen ud i en play-off kamp. Denne gang mod Ghana, der skulle vise sig at være for stærke for Egypten, der tabte med sammenlagt 7-3 over to kampe. Men i 2018-kvalifkationen lykkedes det endelig for Egypten, der efter 28 år er klar til deres tredje VM-slutrunde.


Suveræn kvalifikation
Egypten var ganske suveræne i deres VM-kvalifikation. I en gruppe med Uganda, Ghana og Congo, hev de 13 point hjem i 6 kampe. Det blev til 4 sejre mod hhv. Ghana, Uganda og 2 gange Congo og en uafgjort mod Ghana. Eneste minus var et nederlag mod Uganda på udebane. På hjemmebane var Egypterne helt suveræne, da det blev til 3 sejre ud af 3 mulige. VM-billetten blev booket på hjemmebane i næstsidste runde, da Mohamed Salah dybt i overtiden scorede til 2-1 på straffespark i kampen mod Congo. Mohamed Salah kunne med sin femte scoring i VM-kvalifikationen dermed sikre Egypten en plads til VM efter 28 års fravær.


Forventningerne:
Egyptens bedste resultat ved en VM-slutrunde er til ottendedelsfinalen mod Ungarn ved VM i Italien i 1934. Egypternes finaleplads ved seneste Africa Cup of Nations viste, at Egypterne ved hvordan man skal spille i store turneringer og med en verdensstjerne som Mohamed Salah i front, håber Egypterne på, at man i Rusland kan tangere landets bedste VM-resultat og komme i ottendedelsfinalen. Til sommerens slutunde er Egypten placeret i Gruppe A sammen med værtsnationen Rusland, Saudi-Arabien og Uruguay, så der er gode muligheder for Egyptisk avancement, hvor især kampen mod Rusland bliver afgørende.


Træneren
Træneren for Egypten er den 62-årige argentiner Héctor Cúper. Héctor Cúper spillede som aktiv kun i hjemlandet Argentina, men har som manager store klubber på Cv'et. Han er nok bedst kendt for sin tid i Valencia, hvor han førte klubben frem til 2 Champions League finaler i streg i 2000 og 2001, dog endte man med nederlag i begge finaler til hhv. Real Madrid og Bayern München. Efter Valencia gik turen videre til Inter, hvor han blev fyret i 2003. Siden da har Cúper været rundt omkring i spanske klubber, men han har også været klubtræner i Italien, Grækenland, Tyrkiet og senest i Emiraterne. I en periode var han også landstræner for Georgien. I 2015 blev Héctor Cúper landstræner for det egyptiske landshold, hvor han afløste amerikanske Bob Bradley.

Héctor Cúper spiller med det egyptiske landshold en meget defensiv spillestil. Holdet er et stramt organiseret defensivt hold med utålmodigt forsvarsspil, hvor alle kender sine positioner og ikke opgiver dem. Holdet er bygget op omkring Mohamed Salah, som har en fri rolle hos egypterne og er kreatøren. I VM-kvalifikationen scorede Egypten kun 8 mål, hvor 5 af dem kom fra Salah, mens man kun lukkede 4 mål. Så Héctor Cúper er ekstremt fokuseret på sin defensiv, som han mener er vejen frem til VM-succes. Det er dog ikke alle, der deler Héctor Cúper defensive strategi. Flere tilhængere så gerne at der kom mere spilletid til de offensive og kreative kræfter, men ikke desto mindre har Héctor Cúper med sin defensive tilgang indtil videre skabt succes til det egyptiske landshold, hvor der er blevet til en finaleplads ved Africa Cup of Nations og en VM-slutrunde. Han håber på, at han med sin defensive tilgang kan skaffe Egypten VM-succes, hvor målet er en ottendedelsfinale.


Profilen
Der er ingen tvivl om, at Egyptens altoverskyggende stjerne er 25-årige Mohamed Salah. Liverpool-wingen har haft en fantastisk sæson for Merseyside-klubben, hvor han er en af grundende til at Liverpool er i Champions League finalen. Salah har scoret 44 mål for Liverpool i alle turneringer i denne sæson, og mange snakker om, at han er et bud på en mulig Balor d'Or-vinder.
Med sin hurtighed, driblefærdigheder og sin målfarlighed er Salah også utrolig vigtig for det egyptiske landshold. Egyptisk VM-succes afhænger i den grad af talismand Salah, der skal være i hopla, hvis Egypten skal gøre sig forhåbninger om ottendedelsfinalen. I gennemsnit scorer Salah i hver anden kamp for det egyptiske landshold. En Salah i hopla kan give Egypten VM-succes, men kan måske også skaffe Salah personlig hæder i form af en normering til Balon d'Or. En god VM-slutrunde for Salah kan også gøre ham mere eftertragtet hos de store klubber – hvor især Real Madrid ifølge rygterne er interesseret i Salah.

Bud på idealopstilling
Truppen til VM

Essam El Hadary (Al Taawoun)
Mohamed El-Shennawy (Al Ahly)
Sherif Ekramy (Al Ahly)

Ahmed Fathi (Al Ahly)
Saad Samir (Al Ahly)
Ayman Ashraf (Al Ahly)
Mahmoud Hamdy (Zamalek)
Mohamed Abdel-Shafy (Al Fateh)
Ahmed Hegazi (West Bromwich)
Ali Gabr (Zamalek)
Ahmed Elmohamady (Aston Villa)
Omar Gaber (Los Angeles FC)

Tarek Hamed, (Zamalek)
Shikabala (Zamalek)
Abdallah Said (Al Ahli)
Sam Morsy (Wigan Athletic)
Mohamed Elneny (Arsenal)
Mahmoud Kahraba (Al Ittihad)
Ramadan Sobhi (Stoke City)
Mahmoud Hassan (Kasimpasa)
Amr Warda (Atromitos Athen)

Marwan Mohsen (Al Ahly)
Mohamed Salah (Liverpool)


Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik