Fodbold nyheder

TYSKLAND - Verdensmestrene!

Af Jacob Bøgen Clausen

Kan Tyskland gentage succesen fra 2014?

Kommentar:
Berlin, 13. juni 2014

Der er næsten ikke plads til det håb og den tro, der bobler i de én million tyskere ved Brandenburger Tor i den tyske hovedstad. Skulle dette være året, hvor Tyskland efter tre VM-slutrunder i træk med finale- og semifinalenederlag endelig kunne løfte fodboldens mest prestigefylde trofæ? Og så endda på det legendariske Maracana i Rio de Janeiro.

En dag fyldt med glæde og forventning. Hvis der er nogle, der kan skabe en fodboldfest, er det altså tyskerne. Øl, hornmusik og Ulla Terkelsen er stede, og Brandenburger Tor danner en perfekt ramme om den storskærm, hvis billeder få timer senere får glædestårer til at trille, stemmebånd til at knække og raketter til at eksplodere. Mario Götze havde gjort det. Guldet var tyskernes.

Et nyt hold
Fire år senere er nationalhelten ikke med, når Tyskland om en månedstid påbegynder titelforsvaret i Rusland. Götze har haft en svær sæson, og er derfor blev siet fra til fordel for spillere som Timo Werner og Julian Brandt. På mange måder er det en fair beslutning af landstræner, Joachim Löw, men tyskerne vil altid have et specielt forhold til deres VM-helt, og derfor bragte fravalget en del opmærksomhed i de tyske medier.

Mario Götze er ikke den eneste fra 2014, der ikke er med til sommer, hvor store navne som Bastian Schweinsteiger, Philipp Lahm, Lukas Podolski og Miroslav Klose alle er stoppet. Det bliver derfor helt nye og yngre kræfter, der skal forsøge at spille Tyskland helt til tops igen. Og det er ikke fordi, vores naboer i syd ikke har nok strenge at spille på. I sidste sommers opvarmningsturnering til VM, Confederations Cup, gik Tyskland hele vejen med spillere som Leroy Sane, Leon Goretzka, Timo Werner, Niklas Süle, Julian Brandt og Matthias Ginter. Ingen af dem havde inden turneringen spillet over 10 landskampe, og det vidner om den styrke tyskerne besidder på trods af den relativ store udskiftning i forhold til triumfen i Brasilien.

Alle, udover Sané der lidt overraskende blev sorteret fra, er med i Löws VM-trup, hvor også rutinerede spillere som Mesut Özil, Thomas Müller, Jerome Boateng, Toni Kroos, Manuel Neuer og Sami Khedira er at finde. Alle var med i 2014, og der er derfor en gylden blanding af unge og erfarne spillere hos de forsvarende verdensmestre.

Det største spørgsmål omkring den tyske startellever bliver, hvem der kommer til at vogte målet. Manuel Neuer, der ikke har spillet siden september, men som alligevel må beregnes, som en af verdens bedste? Marc-André ter Stegen, der har haft en kongesæson i Barcelona? Jogi Löw kommer ikke til at træffe en beslutning før absolut sidste sekund, og BILD mener at vide, at landstræneren har holdt hemmelige træningspas med Neuer for at se, hvor klar han egentlig er. Det har dog siden vist sig, at Löw har tænkt sig at stille med Bayern-keeperen.

Suveræn kvalifikation
Kvalifikationen var en smal sag for Tyskland, der gjorde bordet pinligt rent med 10 sejre i 10 kampe. Nordirland, Tjekkiet, Norge, Aserbajdsjan og San Marino skriger da heller ikke af kvalitet, men det vidner alligevel om klasse og 'Ordnung muss sein,' når man vinder samtlige kampe, hvilket tyskerne også var de eneste, der præsterede.

Målscoren blev 43-4, dog uden at en enkelt spiller skinnede igennem – typisk tysk. Thomas Müller, og den VM-vragede Sandro Wagner stod for fem mål hver, mens en del spillere noterede sig for to og tre scoringer.

Tyskland er bare et slutrundehold, og i de seneste fire VM-slutrunder har de altid været en del af de sidste fire nationer. 2002 endte med et finalenederlag til Brasilien, i 2006 på hjemmebane blev det til bronzemedaljer efter et nederlag i semifinalen til Italien, mens det i 2010 også blev til bronze, efter et nederlag til Spanien. Derfor skabte 2014 så megen eufori den midnatsaften i Berlin og ikke mindst i Rio de Janeiro.

Træneren:
Jogi Löw er Tyskland – og Tyskland er Jogi Löw. Han har været en del af 'Die Nationalelf' siden 2004 som assistent for Jürgen Klinsmann, hvis job han overtog efter VM-bronzen i 2006.

I sin første slutrunde som landstræner tabte Löw EM-finalen i 2008, mens han som sagt hentede bronze i VM i 2010. Til EM i 2012 blev det til et semifinalenederlag, inden VM-guldet i 2014. Ved det seneste EM i 2016 tabte holdet ligeledes i semifinalen.

Denne slutrunde er dermed Löws sjette af slagsen, og mon ikke han også tager VM i 2022 med, da hans kontrakt løber ud efter den.

Profilen:
VM rimer på Thomas Müller. I de to slutrunder Bayern-spilleren har deltaget i er det blevet til 10 scoringer – fem i hver. Det offensive es har ikke haft de bedste år i Bayern, men når verdensmesterskaberne går løs, står Müller stort set altid det rigtige sted.

Tyskland har rigtig mange spillere, man kunne pege ud, og Kroos, Kimmich, Brandt, Gündogan og Goretzka har alle har haft store sæsoner for deres respektive klubber. Men når alt kommer til alt, er det bare Thomas Müller, der springer i øjnene. Alle i Tyskland elsker ham, og det skal køre for ham, hvis tyskerne skal gå langt.

Bud på idealopstilling:


Truppen til VM:
Manuel Neuer (Bayern München)
Marc-Andre ter Stegen (Barcelona)
Kevin Trapp (Paris Saint-Germain)

Jerome Boateng (Bayern München)
Mats Hummels (Bayern München)
Joshua Kimmich (Bayern München)
Mathias Ginter (Gladbach)
Jonas Hector (FC Köln)
Marvin Plattenhardt (Hertha Berlin)
Antonio Rüdiger (Chelsea)
Niklas Süle (Bayern München)

Julian Brandt (Bayer Leverkusen)
Toni Kroos (Real Madrid)
Julian Draxler (Paris Saint-Germain)
Mesut Özil (Arsenal)
Leon Goretzka (Schalke 04)
Ilkay Gündogan (Manchester City)
Sami Khedira (Juventus)
Thomas Müller (Bayern München)
Marco Reus (Borussia Dortmund)
Sebastian Rudy (Bayern München)

Mario Gomez (Stuttgart)
Timo Werner (RB Leipzig)

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik