Fodbold nyheder

IRAN - Når træneren er mest kendt

Af Torsten Brix

Bliver den højpolitiske nation udsat for et ”bombardement”? – eller kan de flytte spillet længere frem på banen, hvor Iran faktisk har ganske spændende spillere.

Kommentar
Den portugisiske træner Carlos Queiroz er meget berejst. Han er født i Mozambique, men har levet store dele af sit liv i Portugal. Derudover har han blandt andet været træner for Real Madrid og det portugisiske landshold, og derfor bliver det sikkert meget følelsesladet for nuværende iranske landstræner, når han til VM skal op imod netop giganterne - Spanien og Portugal.

Det er dog tvivlsomt, om de to kampe bliver en særlig stor oplevelse for Queiroz og Iran, da de i opgørene sikkert kan ende med at blive ”kanonføde”. Dette sker jo samtidig med, at den amerikanske præsident Donald Trump har trukket sig fra atom-aftalen med Iran, og balladen imellem de to nationer har givet storpolitiske konflikter, som helt sikkert vil blive trukket frem igen, når hele verdens fodbold-øjne er på det iranske fodboldlandshold.

For Trumps udmelding har f.eks. påvirket oliepriserne i hele verden – og glem nu ikke, at slutrunden bliver spillet i Rusland, som har været nævnt masser af gange i Trumps regeringstid og valgkamp. USA er ikke med til slutrunden, men de kan meget vel ende med at få en skjult rolle, da historien har vist, at VM-slutrunderne ofte er inddraget i storpolitiske spørgsmål.

Til VM-slutrunden i 1998 mødtes netop USA og Iran, hvilket præstestyret ikke var særlig tilfreds med. For siden Ayatollah Khomeini kom til magten i 1979, har USA været det helt store fjerdebillede, og næsten tyve år senere ønskede præstestyret ikke, at de iranske spillere skulle give hånden til de amerikanske modspillere inden opgøret i Lyon.

En vanvittig historie ikke mindst med tanke på, at den daværende landstræner for Iran – Jalal Talebi – havde boet mange år i Californien. Flere af de iranske spillere beskrev kampen, som den vigtigste i deres karriere. I opgøret kom Iran foran med 1-0, hvilket udløste en voldsom jubelscene fra målscoreren Hamid Reza Estili, som dermed fik hovedrollen på flere historiske billeder.

Iran vandt kampen med 2-1, hvilket er deres største VM-triumf – men der har heller ikke været ret mange. VM-slutrunden i Rusland bliver Irans femte slutrunde, men de har aldrig spillet en kamp efter gruppespillet – og det ændrer sig næppe denne gang. De tolv tidligere VM-kampe har givet otte nederlag og én historisk sejr.

Træneren
Som tidligere nævnt så venter der en stor gruppespils-oplevelse for den 65-årige Queiroz, der af to omgange har været landstræner for Portugal. Udover dette krævede job har han jo også været i Manchester United og Real Madrid. På de adresser var der et krav om offensiv og attraktiv fodbold – sådan bliver det næppe med Iran til VM-slutrunden i Rusland for Queiroz, der tidligere har været med i fire VM-slutrunder for tre forskellige nationer.

Profilen
Kantspilleren Alireza Jahanbakhsh laver for tiden masser af mål i den hollandske Eredivisie. I den netop overståede sæson lavede den 24-årige iraner hele 21 mål, og han er blevet nævnt som en af de bedste spiller i Holland i denne sæson. Præstationerne har naturligvis frembragt masser af interesse for Jahanbakhsh – blandt andet fra Premier League. Burnley, Watford og Bournemouth har således fået afvist deres trecifrede million-bud, men også Napoli har været interesseret. Af andre spændende spillere er den venstrebenede angriber Reza Ghoochannejhad, der har scoret 19 mål for Heerenveen i sidste sæson og Karim Ansarifard, der laver masser af mål for Olympiakos. Derudover har Iran en spændende angriber i Sardar Azmoun fra Rubin Kazan men også midtbanetalenterne – Saeid Ezatolahi og Saman Ghoddos.

Bud på idealopstilling:


Truppen til VM:
Alireza Beiranvand
Hossein Hosseini
Mohammad Mazaheri

Rouzbeh Cheshmi
Vouria Ghafouri
Jalal Hosseini
Milad Mohammadi
Pejman Montazeri
Morteza Pouraliganji
Ramin Rezaeian

Vahid Amiri
Omid Ebrahimi
Saeid Ezatolahi
Saman Ghoddos
Ehsan Hajsafi
Alireza Jahanbakhsh
Masoud Shojaei
Mehdi Torabi

Karim Ansarifard
Sardar Azmoun
Reza Ghoochannejhad
Kaveh Rezaei
Medi Taremi

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik