Torsten Brix

Radja Nainggolan – Hårdtarbejdende Ninja

Nainggolan er blevet en publikumsyndling i Roma. Indkast.dk tager et nærmere kig på den hårdtarbejdende belgier.
Radja Nainggolan leverede et formidabelt langskud, som via venstre stolpe røg i netmaskerne bag Loris Karius. Radja Nainggolan fandt endnu en gang vej til netmaskerne i dommerens tillægstid – denne gang fra 11-meter-pletten.

Sådan skrev indkast.dk i kampreferatet fra Romas 4-2-sejr over Liverpool efter Champions League-semifinalen 2018, men hvem er den kontroversielle belgier?


Belgier i Italien
Radja Nainggolan, som har en belgisk mor og en indonesisk far, skiftede tidligt i karrieren de vante rammer i Belgien ud med varmere himmelstrøg i Italien. Han skiftede Germinaal Berschoot ud med italienske Piacenza i en alder af 16 år, og efter to år på klubbens ungdomshold bed han sig fast på førsteholdet, som holdt til i den næstbedste række. Han nåede halvanden sæson som fast mand på holdet, før Cagliari fra Serie A lejede den arbejdsivrige midtbanespiller.

Cagliari kunne lide, hvad de så, og derfor udnyttede de købsoptionen. Nainggolan var fast starter, og han missede stort set aldrig en eneste kamp og præstede godt. Derfor viste det sig også hurtigt, at Cagliari ikke var stor nok for ham. Men det var ikke ham selv, der følte det – det var klubbens daværende præsident, Massimo Cellino.

I 2013 tilbød Zenit 225 millioner for Nainggolans kvaliteter, mens Juventus var klar til at smide 150 millioner på bordet. Det var et fristende bud for Cagliari, men hovedpersonen selv troppede op på kontoret dagen efter, og her satte han sin underskrift på en ny kontrakt. Alligevel ville Cagliari ikke holde på deres stjerne.


For god til Cagliari
Massimo Cellino var nemlig stadig af den opfattelse, at Nainggolan snart skulle videre i karrieren for at fortsætte sin udvikling. Han afviste interessen fra både PSG og Manchester City, og i stedet forhandlede han en lejeaftale på plads med Roma, som betalte omkring 20 millioner for at leje ham i anden halvdel af 2013/14-sæsonen. Cellino fortalte i den forbindelse, at han havde givet Roma en gave ved at acceptere handelen, og dermed blev den farvestålende belgier i Italien.

Der gik ikke længe, før han var fast mand i hovedstadsklubben, og derfor udnyttede Roma muligheden for at købe 50 procent af deres nye midtbaneslider. Mens klubkarrieren udviklede sig perfekt, var præstationerne endnu ikke nok til, at han var fast mand på det belgiske landshold.

Derfor måtte han se sig slået af spillere som Axel Witsel, Kevin De Bruyne, Marouane Fellaini, Steven Defour og Moussa Dembélé, da Marc Wilmots skulle udtage sin trup til VM i 2014.


Årets spiller og landsholdsgennembrud
Kasseringen motiverede midtbaneslideren måske endnu mere. I hvert fald spillede han sit livs sæson i den efterfølgende sæson. Han gjorde det så godt, at fansene ikke var i tvivl, da de skulle stemme på årets spiller i Roma. Med 52 procent af stemmerne blev han kåret til årets spiller foran Alessandro Florenzi og Francesco Totti.

Nainggolan spillede 46 kampe i alle turneringer – 35 i Serie A med fem mål til følge. Han havde 81 skud på mål og lavede 88 tacklinger. Det er flere end nogen anden Roma-spiller. Han erobrede 208 bolde, hvilket ligeledes er flest i truppen. Derfor var det intet chok, at Roma valgte at betale 70 millioner til Cagliari, så klubben dermed havde fuldt ejerskab, men de følte sig formentligt også presset af andre storklubber. For Nainggolan har været sat i forbindelse med at hav af forskellige klubber, og han blev især nævnt som en løsning på Manchester Uniteds midtbaneproblem.

Ikke nok med at karrieren i Roma nåede himmelhøjder – han slog også sit navn fast i landsholdsregi. Han har været fast mand på det stærke landshold og i EM-kvalifikationskampe i 2015 scorede han et yderst flot langskudsmål i den underholdende 4-3-sejr over Frankrig. Belgien har en helt unik landsholdstrup for tiden, men den hårdtarbejdende Nainggolan skal nok kommer med til Rusland og måske bliver det også til en plads i idealopstillingen.

Nainggolan kan nemlig lidt af det hele, og han giver sig altid 100 procent i duellerne. Det elsker fansene ham for, og derfor er han også lynhurtigt blevet en publikumsyndling i AS Roma, som han også er meget loyal overfor.

- Jeg kunne være taget til Chelsea, eller andre klubber. Men som 28- eller 29-årige er det ikke noget for mig at tage et sted hen med en ny kultur og en anden livsstil. Jeg foretrækker at blive her, hvor jeg er glad. Hvis penge var min motivation, ville jeg have skiftet klub flere gange. Min løn ville være steget flere gange. Min hovedmotivation er at have et godt liv, har belgieren sagt til SportMagazine.

Det virker til, at Nainggolan har fået et godt liv i Rom, hvor hovedstadsfansene nyder at se den hårdtarbejdende Ninja - med den farvestrålende frisure.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER