Fodbold nyheder

Philippe Coutinho - Iniestas arvtager?

Af Kasper Clausen

Philippe Coutinho er fortid i Liverpool efter en lang transfersaga. I FC Barcelona bliver han en af en lang række stjerner fremfor at være den eneste stjerne, som tilfældet var i England.
Article image
Ritzau-Scanpix
Da Liverpool tilbage i 2013 hentede brasilianske Philippe Coutinho i italienske Inter, var der tegn på et stort talent, men i den første række sæsoner i England var Coutinho en spiller, der ikke var i nærheden af den øverste hylde. Da Jürgen Klopp overtog den traditionsrige klub, blev Coutinho meget hurtigt manden, som skulle videreføre den spillestil, der havde gjort tyskeren til en af de mest eftertragtede managers i fodboldens verden gennem hans resultater i Dortmund.


Klopp gjorde ham til omdrejningspunktet på et mandskab, der længe havde hungret efter succes specielt i Premier League, som klubben aldrig har vundet, mens Englands bedste række har heddet det. I de seneste sæsoner hvor spillet og resultaterne i Liverpool har været på vej mod nye højder, har Coutinho blomstret. Fra en rolle i periferien på det brasilianske landshold er han blevet en vigtig spiller, og i Premier League slog han for alvor sit navn fast med en lang række fremragende præstationer på Klopps Liverpool.

Bud fra Barcelona

Hans præstationer var så gode, at da Ernesto Valverde overtog FC Barcelona, gjorde man Coutinho til et afgørende emne i bestræbelserne på at erstatte den brasilianske stjerne Neymar, der tog turen til PSG. Medierne skrev, at Barcelona VILLE have Coutinho, men trods gentagne bud afviste Liverpool konsekvent catalanernes forsøg på at sikre sig profilen. Klopp svarede sådan her på en situation, der bekymrede mange Liverpool-fans:

- Ja, han er ikke til salg. Sådan har det altid været. Det er et meget vigtigt budskab. Vi er ikke en sælgende klub. Hvis jeg siger, at han ikke er til salg, så er han ikke til salg. Der er intet andet at sige. Det er en klub-beslutning, det er min beslutning. Sådan er det.

- Jeg var langt væk, da Luis Suárez blev solgt, og da Raheem Sterling blev solgt, var jeg nok den sidste person, der fik det at vide. Så disse situationer har intet at gøre med denne. Vi rammer et vigtigt tidspunkt, hvor vi skal blive bedre. For at gøre dette skal vi beholde vores bedste spillere. Det er svaret, udtalte han i sommeren 2017.


Gennem den sidste del af sommerens transfervindue fortalte Liverpool omverdenen, at Coutinho var skadet, og at han derfor ikke var tilgængelig. Hele august sad han på sidelinjen, mens Liverpool startede den indeværende sæson. Da transfervinduet lukkede, og Coutinho fortsat var at finde i klubben, besluttede Klopp at indlemme ham i truppen, og stille og roligt blev han igen en del af mandskabet. Alt så ud til at være, som det var før sommerens rygter. Så ramte vi januar.

Klopp: Der var intet valg

Da nytåret var veloverstået, startede hele møllen om igen. Alle de etablerede medier skrev, at interessen i Coutinho igen var fremme, og at Barcelona fortsatte buddene. Coutinho var igen 'skadet', og sad på sidelinjen, men alle vidste, at det var et forsøg fra spillerens side på at fremtvinge et skifte. Som det blev mere og mere tydeligt, at brasilianeren havde spillet sin sidste kamp for Liverpool, begyndte spillet om pengene.

Da de første billeder af Coutinho på vej mod Barcelona for at færdiggøre skiftet kom frem, skrev flere velkendte Liverpool-journalister, at prisen lå på astronomiske 1,2 milliarder kroner. Et vanvittigt beløb, men ikke i disse tider efter Neymars skifte til PSG. Da skiftet så blev officielt, startede kritikken, trods de mange penge, at rette sig mod Liverpool og manageren Jürgen Klopp. Den tidligere Liverpool-anfører Jamie Carragher har udtalt, at han ikke kan forstå, hvorfor de solgte en af de bærende kræfter midt inde i en igangværende sæson, men den tyske chef forsvarer sig således:

- Hvis der er nogen, der skal være vred, så er det mig. Men jeg er ikke vred, da jeg ved, at vi har gjort alt, hvad vi kunne for holde på ham. Det var hans drøm at komme til Barcelona, og det er sandt, når jeg siger, at han kun ville forlade Liverpool for en bestemt klub, og det er vi nødt til at acceptere.

- Klubben kæmpede til det sidste, og forsøgte alt. Det er en beslutning, som jeg var nødt til at tage. Giver det mening? Mener jeg, at jeg kan bruge ham? Kan han stadig hjælpe os? For at være ærlig så var det 100 procent klart, at der ingen chance var. Det var klart, at han ikke ville mere.

Coutinho som Iniestas arvetager?

Nu hvor Coutinho er på plads i Catalonien, begynder spekulationerne om, hvor hans rolle ligger i klubben. Det spanske medie Mundo Deportivo opsatte disse to muligheder for en startopstilling med Coutinho.

4-3-3
Ter Stegen

Alba
Umtiti
Pique
Roberto

Iniesta/Coutinho
Busquets
Rakitic/Coutinho

Dembele/Coutinho
Suarez
Messi/Coutinho

4-4-2 med diamant
Ter Stegen

Alba
Umtiti
Pique
Roberto

Busquets
Iniesta/Coutinho
Rakitic/Coutinho
Paulinho/Coutinho

Suarez
Messi/Coutinho

Coutinhos ankomst har skabt rygter om, at brasilianeren er tiltænkt en rolle som arvetager for Barcelonas mangeårige profil Andres Iniesta. Som man kan se på Mundo Deportivos mulige startopstillinger med Coutinho på mandskabet, så kan der være noget om snakken. Coutinho kan spille den samme position som Iniesta, og det vil give plads til de andre stjerner Lionel Messi og Ousmane Dembélé på de offensive pladser, men den spanske veteran er ikke bange for, at Coutinho vil tvinge ham på pension.

- Jeg spiller for denne klub, og jeg har altid sagt, at kun de bedste kan spille for denne klub. Det betyder, at Coutinho er en af de bedste. Han er ung, og han har uden tvivl talentet, og Barcelona er en klub, hvor han kan fortsætte udviklingen. Der vil aldrig komme en spiller, der kan tvinge mig til pension eller tvinge mig ud af klubben. Som 33-årig er det ikke et emne. Coutinho er kommet her for at forbedre os, siger han til Onda Cero.

Philippe Coutinho er skadet for tiden, og hans debut for FC Barcelona ligger et par uger ude i fremtiden, men en ting der allerede er sikkert, er at det bliver spændende og se, om Coutinho kan leve op til de store krav i Catalonien og til det store prisskilt.

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik