Jacob Bøgen Clausen

Manuel Neuer - Fra hadet til elsket

Manuel Neuer var længe uønsket af Bayerns fans, men hvorfor?
De tusindvis af A4-ark med skriften ”KOAN NEUER” (Ingen Neuer, red.) talte sit tydelige sprog dengang. De mest inkarnerede Bayern-fans ville ikke under nogen omstændigheder se et køb af den voldsomt talentfulde Schalke-keeper Manuel Neuer.

Det havde ellers været en offentlig hemmelighed i lang tid, at Bayern München ville hente en ny mand til målet, og at det skulle være Neuer. Men det var langt fra populært blandt fansene på Südkurve, og det ledte blandt andet til de mange A4-ark, der gjorde den normalt røde endetribune på Allianz Arena helt kridhvid forud for pokalsemifinalen mod netop Schalke tilbage i 2011.

Men hvorfor ville Bayern-fansene ikke have en keeper, der utvivlsomt besad et kæmpe talent, og meget vel kunne blive den nye Oliver Kahn – og objektivt set var længder bedre end Thomas Kraft, der vogtede buret for Bayern på det tidspunkt?

En ægte Schalke-dreng

Manuel Peter Neuer er født den 27. marts 1986 i Gelsenkirchen-Buer. Han begyndte at spille fodbold i Schalke allerede som 5-årig, og efter Neuer havde imponeret for Schalkes A-juniorhold, hvor han holdt målet rent i 19 ud af 30 kampe fik han i en alder af 20 år lov til at snuse til A-holdet, dog uden at komme i aktion. Dengang vogtede Frank Rost med stor succes målet i Schalke, mens Christian Poulsen og Ebbe Sand løb rundt ude i marken.

Sæsonen efter – i 2006/07 – fik Neuer chancen og fra spillerunde 10 stod den unge keeper resten af kampene i sæsonen, og lige siden var der ingen tvivl om, hvem der var førstevalg mellem stængerne hos ”Die Königsblauen.”

I de efterfølgende sæsoner hjalp Neuer sin klub mod toppen, og Schalke 04 var en stensikker top tre-klub. I Neuers første sæson blev holdet nummer to, mens de sæsonen efter var at finde på tredjepladsen efter 34. runder. Schalke havde tilmed en af de bedste forsvar i ligaen – ikke mindst takket være den sikre sidste skanse.

I 2009/10-sæsonen bar den 23-årige keeper anførerbindet i Schalke for første gang, og sæsonen efter var han øverst i hierarkiet. Særlig én kamp den sæson bliver Neuer stadigvæk husket for den dag i dag.

Vanvidspræstationen mod Manchester United

Schalke var på utrolig vis nået hele vejen til Champions League-semifinalen, hvor Manchester United ventede. Tyskerne havde slået Valencia og Inter ud på vejen. I kampen mod Inter, hvor Schalke vandt 5-2 på udebane havde Neuer allerede vist sine kvaliteter som sweeper, hvor han læste spillet på utrolig vis.

Schalke var naturligvis stærkt undertippede mod et Manchester United-hold, som året inden måtte give fortabt mod Bayern München i kvartfinalen, men som ellers havde været i to finaler i træk – i 2008 og 2009. Der var derfor ikke mange, der levnede de kongeblå tyskere mange chancer, men alle var enige om, at hvis der var én, der kunne drille englænderne, så var det manden med handskerne. Manuel Neuer.

Schalke tabte kampen med 0-2 på hjemmebane, men den unge tyske keeper pillede gang på gang glansen af Uniteds angribere, og der skulle gå næsten 70 minutter – og et hav af kæmpe chancer med fantastiske redninger til følge – før de fik passeret Neuer i kassen. Schalke-profilen var på dette tidspunkt meldt tæt på Bayern München men med Manchester United som tæt konkurrent, og medierne svømmende over af lovord til den unge tysker, mens Uniteds magtdemonstration knapt var et emne.

”Manu vs. ManU 0-2 – Hvor var resten af Schalke-holdet?” skrev Bild.

Westdeutsche Allgemeine Zeitung understregede ”Neuer er for god til Schalke. Han modbeviser kritikkerne, skiftet til Bayern giver mening.”

Den franske avis L'Equipe hyldede Neuer med ordene ”Det var 1 mod 11. Manuel Neuer mod Manchester United.”

Manuel Neuer afslørede kort tid efter, at han ville forlade Schalke 04 efter sæsonen, og selvom United angiveligt var interesserede i keeperen, som afløser for Edwin van der Sar, så afværgede han et skifte til England.

- United-scouts har været i Tyskland for at se mig, og jeg er meget smigret, men et skifte til England var ikke og er ikke en mulighed på nuværende tidspunkt. Jeg kan ikke med sikkerhed sige, hvor jeg er næste sæson, men jeg regner ikke med, at det bliver England,” sagde Neuer den 4. maj 2011 til Daily Mail.

Et skifte til Bayern München lå dermed i kortene, og sydtyskerne selv hentydede da også til, at Neuer inden længe ville være at finde i München.

- Jeg kender Neuers beslutning, sagde Hoeness til Bild med et bredt smil, og da han efterfølgende blev spurgt, om han var tilfreds med beslutningen svarede han:

- Se på mig.

Hadet i München: Neuer må aldrig...

Få uger efter monsterpræstationen mod Manchester United bliver det da også offentliggjort. Manuel Neuer er ny Bayern-keeper fra 1. juli 2011.

Så hvorfor er Bayern-fansene så hamrende utilfredse med, at en keeper med så tydelig en klasse skulle stå for deres hjerteklub? Den præcise årsag er svær at svare på, men en af svarene var, at fansene var fint tilfredse med den daværende keeper Thomas Kraft – ham skulle en Schalke-spiller ikke tage pladsen fra. Ifølge de inkarnerede på Südkurve var der ingen grund til at skifte Kraft ud, og mange så ham som den 'næste Oliver Kahn.' Det lyder næsten tåbeligt i dag, men det var sådan fansene havde det. Neuer havde også tidligere – i 2009 – efter en Schalke-scoring i München løbet ud til hjørneflaget, revet det op ad jorden og jublet med det. Præcis det samme, som Oliver Kahn engang havde gjort, og som efterfølgende blev billedet på den tyske målmandslegende og hans engagement. Det havde også provokeret Bayern-fansene.

Efter semifinalen mod Schalke i 2011 – som gæsterne desuden vandt 1-0 og spillede sig i finalen – var Bayern-direktør, Karl-Heinz Rummenigge, ude at undskylde:

- Jeg synes ikke det er ok. Knægten har absolut intet gjort. Han har hverken sagt noget grimt eller negativt om Bayern. Jeg bryder mig ikke om fansenes opførsel her til aften. Jeg undskylder overfor Manuel Neuer på klubbens vegne, sagde Rummenigge ifølge Sky efter nederlaget.

Det virkede dog ikke til at stoppe fansene. Forud for sæsonen opstillede de fem Bayern-fangrupper „Schickeria München,“ „Inferno Bavaria '01,“ Munichmaniacs '96,“ „alarMstufe rot“ og „Munich's Red Pride,“ fem regler overfor Neuer:

1. Neuer må aldrig overtage med fan-megafonen
2. Neuer må aldrig lede ”Humba-”sangen (en velset jubelsang som Müller ofte styrer, red.)
3. Neuer må ikke nærme sig Südkurve (her står de inkarnerede fans, red.)
4. Neuer må aldrig kaste sin trøje op til publikum
5. Neuer må aldrig kysse Bayern-logoet

En fuldstændig grotesk liste som Bayern nye nummer 1 på en eller anden måde måtte forholde sig til. Efter sejren i München i 2011 sagde Neuer, at han ikke så ”KOAN NEUER”-skiltene på tribunen, men han har efterfølgende afsløret, at sådan forholdt det sig ikke:

- At skulle forlade Schalke for at gå igennem dette var ikke nemt. Men mine landsholdskollegaer Bastian Schweinsteiger, Philipp Lahm, Mario Gomez og Miroslav Klose fortalte mig, at klubben støttede mig. Det var vigtigt, at det gik godt internt, og at klubben støttede mig offentligt. Derfor kunne jeg lukke noget ude, som ellers ikke ville have været nemt. Det har udviklet mig som person, at jeg overkom det, sagde Neuer tilbage i 2016 til t-online.de.

Den tidligere Schalke-anfører var altså under gevaldigt pres fra start, da Bayern også havde spillet en sæson uden hverken mesterskab eller pokaltitel. I Neuers første år blev det til endnu en skuffende sæson for Bayern. Dortmund vandt mesterskabet for anden sæson i træk, men det var ikke engang det største nederlag for Bayern.

Holdet nåede egentlig både pokalfinalen og Champions League-finalen, men på syv dage midt i maj kollapsede alt for de ellers så sejrsvante tyskere. I pokalfinalen tabte Neuer og co. med hele 2-5 til Borussia Dortmund efter en magtdemonstration af Robert Lewandowski, der scorede hele tre gange.

Ugen efter skulle Bayern spille den længe ventede Champions League-finale, endda hjemme i München, mod et defensivt indstillet Chelsea-mandskab. Det blev en kamp, hvor Neuer havde usædvanligt lidt at lave, og ti minutter før tid brød Allianz Arena ud i jubel, da Thomas Müller endelig bragte Bayern foran. Kort før tid udlignede Didier Drogba på et flot hovedstødsmål, og da den forlængede spilletid heller ikke bød på mål, skulle holdene ud i straffesparkskonkurrence.

Stemningen vender trods frygtelig sæson

Manuel Neuer havde i semifinalen snuppet spark fra både Cristiano Ronaldo og Kaká, da Bayern slog Real Madrid ud efter straffe, og efter netop den kamp begyndte stemningen at vende i fangrupperingerne i forhold til Neuer. De medrejste fans sang Neuers navn efter sejren på Bernabéu, og han blev også inviteret til at synge med megafonen, men keeperen overlod det til Schweinsteiger. Neuer havde på mindre end ét år fået vendt had til kærlighed. Bayern-ledelsen var da heller ikke sene til at rose den nye målmand:

- Jeg elsker Neuer, sagde Rummenigge efter kampen, mens Bayern-præsident Uli Hoeness sagde: ”Jeg håber, folk kan se, at det var derfor vi købte Neuer. Han er en verdensklasse målmand.”

Hoeness sagde desuden, at han ikke tolererede mere piften mod Neuer, og at der ville komme konsekvenser. Men Neuer havde endegyldigt fået vendt stemningen mod ham. Thomas Kraft var samtidig skiftet til Hertha Berlin, der rykkede ned samme år.

Straffesparkskonkurrencen mod Chelsea gik ikke som håbet. Den tyske keeper pillede Juan Matas forsøg, men det var ikke nok, da Petr Čech kiggede mange af Bayerns skytter ud – selvom Neuer selv scorede på sit forsøg overfor tjekken. Chelsea kunne derfor løfte det prestigefyldte trofæ på Bayerns egen bane.

En skrækkelig sæsonafslutning for Bayern, men Neuer kunne selv være tilfreds med sit første år i klubben. I Bundesligaen lukkede han blot 22 mål ind – rekord – og det blev til hele 27 clean-sheets i 52 kampe.

Rekord-Neuer og sweeper-keeper

Siden første sæson er det kun gået én vej for Neuer. I 2012/13-sæsonen tog Bayern revanche, og vandt alt, hvad der var at vinde. Bundesligaen blev vundet rekordtidligt – i marts – og Neuer slog igen rekord for færrest mål indkasseret, kun 18 styks. Bayern tabte også kun én enkelt kamp i ligaen.

Pokalturneringen blev vundet mod Stuttgart – og Champions League blev tilmed også vundet – og især den flotte semifinalesejr over FC Barcelona, der blev basket samlet 7-0 bliver husket længe. I finalen vandt Bayern 2-1 over Dortmund, og Manuel Neuer kunne dermed notere sig for sit første Bundesliga- samt Champions League-trofæ. Den store keeper spillede en stor rolle på Bayern-holdet, og hans sweeperkvaliteter og ro i forsvaret var med til at gøre Bayern skræmmende stærke. Neuer selv var da også klar over sine kvaliteter i marken:

- Jeg kunne måske spille i Regionalligaen (4. bedste række, red.) i Tyskland. Der kunne jeg i hvert fald realistisk se mig selv spille som markspiller, har Neuer udtalt til FIFA.com.

Under Pep Guardiola tog Neuer sit målmandsspil til et ekstra niveau, hvor han kom endnu længere ud på banen qua Bayerns megen boldbesiddelse. Hans spil med fødderne var – og er stadig – fænomenalt, og til VM i Brasilien i 2014 var Neuer det store samtaleemne.

Han kom gang på gang ud og afværgede farlige situationer, og Neuers storspil var da også med til at gøre tyskerne til verdensmestre. Nogle fantastiske år for den store målmand, der bare blev bedre og bedre – og vandt alt.

I 2015 var året, hvor Neuer som den første målmand nogensinde kæmpede med om at vinde FIFA Ballon d'Or, men han måtte se sig slået af Cristiano Ronaldo og Lionel Messi i en tæt afstemning. Neuer mangler dog ikke personlig hæder. I december 2016 blev han kåret til verdens bedste målmand for fjerde år i træk.

I årene under Guardiola vandt Neuer og resten af Bayern-mandskabet tre mesterskaber og to pokaltitler, mens semifinalen i alle tre år under Pep blev endestationen i Champions League.

I de seneste to sæsoner har Neuer lukket mindre end 20 mål ind pr. sæson i Bundesligaen, og inden de sidste fire runder i denne sæson skal Sven Ulreich i Neuers skadesfravær forsøge at fortsætte den stime. Indtil videre er der røget 17 bolde i nettet – det samme antal som hele sidste sæson. I hele Neuers Bayern-karriere har han holdt målet rent i 155 ud af 294 kampe – der er ikke noget at sige til, at Karl-Heinz Rummenigge elsker ham, og hvis Bayerns fans siger noget andet, så lyver de. Og Thomas Kraft… ja han er længe blevet glemt på Allianz Arenas Südkurve.