Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Daniel Fisker

Donnarumma - Det største målmandstalent

Verdens nok største målmandstalent hedder Gianluigi Donnarumma. Han er lige fyldt 18, men han har allerede vogtet buret i AC Milan mere end 50 gange. Han har også fået sin debut på det italienske landshold, så alt tyder på, at den unge italiener går en eventyrlig fremtid i møde.
Opskriften på verdens største målmandstalent

Det er helt sindssygt at tænke på, at Gianluigi Donnarumma først lige er fyldt 18. Den unge italiener er fast mand i målet hos en af Europas mest anerkendte og ikoniske klubber, og han er først lige blevet voksen.

Han blev den yngste målmand nogensinde til at debutere i Serie A, da den daværende AC Milan-træner Sinisa Mihajlovic gav ham en plads i startopstillingen. Dengang var Donnarumma blot 16 år og 242 dage gammel.

Han blev tilmed den yngste målmand nogensinde, der har fået spilletid på det italienske landshold. Han debuterede i august 2016, da han var 17 år og 189 dage gammel. Hvis han fortsætter som hidtil, så må han siges at være en ganske naturlig afløser for Gianluigi Buffon, når Juventus-målmanden lægger landsholdsstøvlerne på hylden.

Den unge italieners udvikling over de seneste 18 måneder har gjort Donnarumma til et særdeles varmt navn i fodboldens verden, men hvordan er han kommet til, hvor han er i dag?

Donnarummas rejse til at være det nok største målmandstalent begyndte i hans fødeby Castellammare di Stabia, en lille kystby tæt på Napoli. Byen med lige i underkanten af 70.000 indbyggere har også fostret den tidligere italienske landsholdsangriber Fabio Quagliarella, men nu gælder det den anden ende af banen, hvad angår byens berømte sønner.

Bolognas målmand Antonio Mirante, den for nyligt pensionerede Gennaro Iezzo og Donnarummas egen bror Antonio, som også har erfaring fra AC Milan, er alle født og opvokset i Castellammare di Stabia. Det var dog et andet medlem af Donnarummas familie, som introducerede ham til fodbold. Det har hovedpersonen i hvert fald selv forklaret i et interview med det italienske fodboldforbunds hjemmeside.

- Min onkel tog mig med hen til fodboldbanerne i Castellammare. Han tog mig i hånden og gav mig passionen for sporten.

- Jeg var kun fire år gammel, men min onkel kunne allerede se mit talent. Jeg begyndte at spille fodbold hos byens ungdomshold. Jeg startede med at spille på målmandsposten, og jeg har aldrig forladt den position.

Donnarummas første spæde skridt blev hurtigt erstattet af hastig fremgang. Han har altid og helt bogstaveligt talt været hoveder højere end hans rivaler. Han spillede i diverse lokale ligaer, da han var 11 år gammel. Her var han ofte højere end alle andre på banen. Hans højde og drøjde betød, at hans mor konstant måtte forny hans identitetskort, fordi de skulle bevise, at han ikke var for gammel til at spille med de årgange, hvor han faktisk hørte til.

Ernesto Ferrara spiller en stor rolle i Donnarummas succes. Han er en italiensk træner, som har stor erfaring med at opdrætte unge talenter. Donnarumma er hans seneste ”elev”, og her skød Ferrara bestemt ikke ved siden af. Han var i forvejen anerkendt i det meste af Italien, men hans karriere må siges at have nået et nyt højdepunkt med Gianluigi Donnaruma, som da også er sin gamle mentor taknemmelig.

- Jeg forbedrede mig meget takket være ham. Det var ikke kun mine færdigheder som målmand, han forbedrede. Nu har visse hold i Serie A holdt øje med mig i to år, udtaler Donnarumma til det italienske fodboldforbunds hjemmeside.

Inter var meget interesserede i Donnarumma, da han var 13 år gammel. Han var endda til en prøvetræning i klubben, hvor han gjorde det særdeles fremragende. Hans personlige præferencer medførte dog, at han endte i AC Milan.

- Jeg valgte at tage til AC Milan og ikke Inter, fordi min bror spillede her, men også fordi jeg altid har været Milan-fan, udtalte Donnarumma til BBC i 2015.

Man hørte dog ikke meget til Donnarumma i den brede offentlighed, før hans gennembrud som 16-årig. Det var som bekendt Sinisa Mihajlovic, som gav Donnarumma den første plads i startopstillingen. Det var dog Filippo Inzaghi, som var AC Milan-træner, før Mihajlovic kom til, der såede frøene til Donnarummas gennembrud. Han fik således lov til at snuse til førsteholdet i de to sidste kampe af 2014/15-sæsonen, da Inzaghi placerede ham på udskiftningsbænken.

Intet vedrørende Donnarumma er dog tilfældigt eller for den sags skyld overladt til tilfældighederne, hvis man skal tro journalisten Augusto De Bartolo, som for nylig gav et interview til Sky Sports. Han påstod i dette interview, at der hele tiden har været en masterplan med det nu 18-årige fænomen Gianluigi Donnarumma.

- Donnarummas succes har hele tiden været planlagt af Milan. Klubben besluttede at give målmanden fra deres ungdomshold chancen. Dengang vidste træneren for ungdomsholdet (Filippo Galli) allerede, at Donnarumma ville blive professionel fodboldspiller.

- Alle trænerne i ungdomsakademiet vidste, at der var en plan med Donnarummas vækst. Sandheden er dog, at hans Serie A-debut kom endnu tidligere end forventet. Han er en dreng med fødderne på jorden, og han fokuserer på hans karriere. Han er imponerende, fordi han opfører sig som en meget erfaren spiller.

Gianluigi Donnarumma kom for alvor på alles læber, da han stod på mål i en International Champions Cup-kamp mod Real Madrid. Her redede den unge målmand et straffespark fra Toni Kroos, hvilket på det nærmeste gik viralt. Donnarumma tilegnede sig også en hel del opmærksomhed, da han kom i stalden hos den prominente agent Mino Raiola.

- Jeg kan stadigvæk ikke tro på det, udtalte Donnarumma til det italienske fodboldforbunds hjemmeside efter sin debut.

- Hvordan forklarer man følelserne fra det stadion? Det gentager sig selv, når jeg kommer ud af spillertunnellen og går op på bænken: Jeg gennemlever min drøm hver eneste gang.

Vincenzo Montella blev udnævnt til AC Milan-træner i sommeren 2016. Det er dermed ham, som lige nu har fat i tøjlerne, hvad angår Donnarumma. Den 42-årige træner har da også en utvetydig mening om, hvor stort Donnarummas potentiale er.

- Gigio har potentialet til at vinde Ballon d'Or, hvis du spørger mig. Meget kommer an på, hvilket hold han vælger at spille for. Han vil helt klart have de bedste muligheder for at vinde en Ballon d'Or, hvis han spiller i en stor international klub som Milan, udtalte Montella til Milans kanal.

Donnarumma er uden tvivl en af de absolut mest succesfulde 18-årige i verden. Hans lyse fremtid har for alvor sat gang i spekulationerne om, hvor Donnarumma skal hen, hvis og når han forlader AC Milan. Rygterne bliver også holdt i gang af agenten Mino Raiola, som leverer en konstant strøm af udtalelser om sin klients fremtid.

- Hans fremtid? Det er kun retfærdigt, hvis man siger, at klubberne vil være ude efter en spiller som Donnarumma. Jeg har sagt til (klubbens direktør) Galliani, at Milan må bestemme prisen, udtalte Raiola for nylig til Football Italia.

- Hans kontrakt får aldrig lov til at løbe ud. Vi har kun understreget, at vi vil have tid nok til at træffe de rigtige beslutninger.

Det er endnu uvist, hvad den rigtige beslutning er. Donnarumma er i øjeblikket fast mand i startopstillingen hos AC Milan. Mange klubber holder som bekendt et vågent øje med det italienske stortalent. Der er dog også den mulighed, at Donnarumma bliver i AC Milan. Hvis han bliver hos Rossoneri, så kan han meget vel blive et Milan-ikon på størrelse med klublegenden Paolo Maldini.


Et gigantisk prisskilt

Det er helt logisk, at Gianluigi Donnarumma har massevis af bejlere. Den italienske teenager ville efter al sandsynlighed have frit valg på øverste hylde, hvis han selv skulle vælge sin næste klub. Her er spørgsmålet så, hvorvidt denne klub vil have råd til ham.

Donnarumma har som sagt agenten Mino Raiola som repræsentant. Den prominente agent, som blandt andre også har Zlatan Ibrahimović, Paul Pogba og Romelu Lukaku i stalden, er en excentrisk herre. Han har tidligere vist, at han er mand for en bemærkelsesværdig udtalelse, hvilket også var tilfældet i november 2015, hvor han for første og eneste gang antydede, hvad hans teenage-klient skal koste.

- Donnarumma er som Modigliani [en berømt italiensk maler]. Han er 1,2 milliard værd, udtalte Mino Raiola ifølge talkSPORT.

Det unge supertalent har i skrivende stund spillet mere end 50 kampe i AC Milan-trøjen, men i november 2015 var tallet kun seks. Han blev allerede dengang kaldt ”Den nye Gianluigi Buffon”, hvilket han siden har levet op til i stor stil. Mino Raiola har dog altid haft høje tanker om sin unge klient, hvilket også fremgår af de udtalelser, som han knyttede til sin prissætning af ham.

- Han har en fantastisk fremtid foran ham. Han er en utrolig fyr, som er elsket af alle.

- Han er stadigvæk meget ung, men han kan blive en sand verdensklassespiller.

Dengang blev der talt meget om, at Mino Raiola påduttede sin klient det gigantiske prisskilt, fordi han ville understrege hans potentiale. Nu er Donnarumma i midlertid blevet 18 år, og han er vel nok det største målmandstalent i verden. Prisskiltet på 1,2 milliard må dog siges at være i overkanten, hvis man kigger på Gianluigi Buffon, som langt fra kostede en halv milliard, da han rykkede til Juventus.

Bedre end legenden?

Italien har fostret mange fabelagtige målmænd. Den måske mest legendariske målmand, som er blevet fostret i Støvlelandet, hedder Dino Zoff. Han har spillet 112 landskampe for Italien, og han førte endda Italien til en VM-titel i 1982. Dengang var han 40 år gammel.

Den næste legende i det italienske bur hedder sandsynligvis Gianluigi Donnarumma. Han kommer dermed til at overtage tronen fra en anden Gianluigi, nemlig Juventus-målmanden Gianluigi Buffon. Man skal ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt, og Buffon er ingenlunde skudt endnu. Han er 39 år gammel, men han er ingenlunde faldet af på den.

Gianluigi Donnarumma, som netop er fyldt 18, har været blandt de absolut mest spillende målmænd, siden han som kun 16-årig fik sin debut i oktober 2015. Han har siden fået sin debut på det italienske landshold, hvor han erstattede Gianluigi Buffon, hvilket blev set som en symbolsk handling. Mange anser AC Milan-teenageren som den naturlige afløser fra Gianluigi Buffon.

Gianluigi Buffon har blandt mange andre talt meget varmt om sin yngre navnebror. Den måske største legende Dino Zoff har også talt meget varmt om det 18-årige stortalent. Zoff har endda løftet sløret for, at den unge Gianluigi er bedre end legenden, hvis man spørger ham selv.

- Jeg ser ham som værende endnu bedre end mig selv, har Dino Zoff udtalt til Radio Anchi'io Sport.

- Han leverer ekstraordinære ting på banen, og hans fremtid er åben for en fabelagtig karriere.

Dino Zoff, som i dag er 75 år gammel, tilbyder ikke alene teenageren rosende ord, men også erfaringens gyldne råd. Det italienske klenodie, der havde sin storhedstid i Juventus, har sin helt egen mening om, hvordan den unge Donnarumma får mest muligt ud af den karriere, som han først lige har taget hul på.

- Donnarumma fylder mig med et stort håb. Mit eneste råd til ham er, at han skal fortsætte med at være ydmyg. Han skal arbejde på at forbedre sig, specielt hans tekniske færdigheder. Mange målmænd glemmer at arbejde på den slags.

- Hans fremtid? Han skal bruge hjerte og dedikation. Han bør ikke tænke så meget på bestemte forandringer, han er allerede i den syvende himmel.

Gianluigi Donnarumma er naturligt nok et af de varmeste navne på rygtebørsen. Han har mange bejlere rundt omkring. Blandt andet svirrer der rygter om, at Juventus ser ham som en afløser for Gianluigi Buffon. Dino Zoff fastholder dog, at det unge stortalent bør blive i Milan i mindst nogle år endnu.

- Jeg tror, at det ville være bedst for ham hvis han bliver i Milan i mindst nogle år. Han spiller allerede for et storhold.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER