Torsten Brix

Antonio Conte – King Conte

”Martellor” er en god mand at tage med i krig, mener Artuto Vidal… Premier League 2016/17 lakker imod enden, og den italienske manager kan i den grad blive den helt store sejrherre.
Elisabetta Muscarellos bryllupsnat endte kl. 05, da hendes nye mand - Antonio Conte – kyssede hende farvel og tog til træning. Det er denne mand med den enorme passion for fodbolden, som til maj meget vel kan ende med at løfte Premier League-trofæet.

Da historien fra bryllupsnatten kom frem, svarede Contes elegante kone meget klogt: ”Han ville have været af sted efter bryllupskagen…” Dette er blot et af mange billeder på den vildskab og vilje, der er bag den nye Chelsea-manager. En anden historie om den tidligere italienske landstræner er fra tiden som Siena-træner, hvor Conte ønskede at aflyse julen for spillerne. Det var i hvert fald udmeldingen til Siena-spillerne, da de i 2010 tabte den sidste turneringskamp inden jul. Efterfølgende fik de dog fri indtil 2. juledag, hvor de imod kutyme rejste til en hård træningslejr på Sicilien.

Så det er ikke uden grund, at Conte i Italien bliver kaldt for ”Martellor”, hvilket kan oversættes med ”Hammeren” grundet hans hårdhed og den utrættelige vilje. Derudover har han et ry for at være totalt ligeglad med spillernes omdømme og stjernenøkker, hvilket Mario Balotelli tidligere har mærket til. Træneren vil have, at alle spillerne leverer 100 % altid – nøjagtig som Conte gjorde som spiller.

Hidsigheden som spiller har Conte også overført til trænerkarrieren. Således kunne den stille Andrea Pirlo afsløre, at der var én plads i Juventus-omklædningsrummet, hvor man ikke skulle sætte sig, da det oftest var her de flasker, taktiktavler og andet havnede, når Conte havde kastet rundt med det. En anden Juventus-spiller Arturo Vidal har tidligere sagt om den daværende træner:

- Hvis jeg skulle i krig, så ville jeg tage Conte med mig.

I Juventus var der stor respekt omkring Conte, og resultaterne kom også. Da succes-træneren kom til klubben, var de sluttet på to skuffende syvendepladser, men efter Conte kom til, tabte de ikke i 49 kampe i træk. De har siden vundet fem italienske mesterskaber i træk, og de blev blandt andet det første italienske hold til at lave over 100 point i en Serie A-sæson.

Vanvittig bedrift som får en lidt pudsig karakter, eftersom Contes nye arbejdsgiver - Chelsea - i sidste sæson sluttede på en syvendeplads i Premier League. London-holdet har i den grad brug for Contes varemærke – nemlig hans DNA, som består i at vinde fodboldkampe.


Flid, fedt og måske snyd
Hele karrieren som træner i Italien har dog ikke været en succeshistorie. Det så meget skidt ud, da Conte som Siena-træner blev beskyldt for ”Matchfixing” i to kampe imod Novara og AlbinoLeffe. Hovedvidnet var Siena-spilleren Filippo Carobbio, som hævdede at spillerne på taktikmødet fik besked af Conte på at spille uafgjort.

Conte blev dømt skyldig, men han fik kun latterlige fire måneders karantæne i 2012, men han har altid hævdet, at han var uskyldig, og han har desuden slået fast, at skandalen gjorde, at han var tæt på at stoppe i fodboldens verden.

Nu er han i Chelsea, hvor det let kan komme til at slå gnister, når Conte f.eks. skal krydse klinger med den iltre Diego Costa, men han skal også tilfredsstille klubejer Roman Abramovich, der alene i dette årtusinde har haft 10 forskellige manager og Conte bliver faktisk den femte fra Italien.


Ny spillestil på ”bro'en”
Siden udnævnelse af Conte har mange draget parreller imellem Conte og den fyrede Jose Mourinho. De er begge ærekær og selvoptagede, men også meget talentfyldte og størst lighed er nok den enorme vindermentalitet, som de begge besidder – samt en unik mandskabsbehandling. Modsat Mourinho har Conte dog en langt mere offensiv tankegang til fodbold, selvom han er fra Italien.

I Juventus spillede han kun med et tremandsforsvar, mens den succesrige tid i Bari og Siena blev skabt med en 4-2-4 formation, men igen tvivl om den femtedobbelte italienske mester som spiller og tredobbelte som træner kommer til at berige Premier League… ligesom Mourinho gjorde, da han trådte ind på den store scene.

Starten i Premier League var meget blandet for Conte og efter 3-0-nederlaget til Arsenal i efteråret 2016 ændrede han spilletid. De tre mål i første halvleg på Emirates fik den italienske manager til at indføre det tremandsforsvar, som han havde haft så stor succes med i Italien. De efterfølgende 13 kampe gav 13 sejre – og pludselig var Antonio Conte omdøbt på Stamford Bridge til … King Conte.