Torsten Brix

Al-Habsi - fra brandmand til United

Ali Al-Habsi gik fra jobbet som brandmand i Muscat-lufthavnen til Premier League.
Da Manchester United scorede til 4-0 i FA Cuppen imod Reading, var det godt nok Marcus Rashford, der scorede målet, men årsagen til, at den unge angriber blot skulle trille bolden det sidste stykke over stregen, skyldtes en gigantisk fejl af målmanden Ali Al-Habsi.

Al-Habsi har ellers tidligere gjort det godt i Premier League, da han spillede for Wigan, men generelt har det været en underlig karriere. For en venskabskamp i 2002 mellem det omanske landshold og tredjedivisionsklubben Al-Midhaibi ændrede i den grad livet for målmanden Ali Al-Habsi.

Efter kampen ville den engelske målmandslegende John Burrigde gerne have, at Al-Habsi skulle begynde at træne med landsholdet, og sidenhen skaffede Burrigde også den omanske keeper en kontrakt med norske Lyn.


Fra Oman til iskolde Norge
I Norge fik muslimen det svært pga. den store klimaændring, men trods dette endte han i Premier League. Først var han til prøvetræning hos Leeds, Manchester United og City samt Bolton. Selveste Manchester City stod klar med en kontrakt, men Sam Allardyces Bolton blev det foretrukne.

Meget af tiden i Bolton blev brugt på reservebænken, da Jussi Jaaskelainen var førstevalget, men en UEFA-cup kamp mod Bayern München gjorde Al-Habsi kendt i England. Målmanden blev valgt til kampens bedste, og det åbnede for en fireårig kontrakt med naboerne fra Wigan.

I Wigan blev Al-Habsi kåret til ”Årets spiller” i 2010, så på 10 år gik Al-Habsi fra divisionsfodbold i Oman – med et job som brandmand – til en plads i et Premier League-mål, og der har været noget tilvænning.

- Vejret i England er ganske forfærdelig. Jeg havde aldrig set sne i Oman, men ofte er temperaturen i England under frysepunktet, og der er sne over alt. Min datter elsker det, men jeg skal stadigvæk vænne mig til det, men jeg klager ikke. Jeg elsker livet i England…

Sådan var det dog ikke for Al-Habsi efter kampen på Old Trafford og den store fejl i kampens afslutning for Reading, som målmanden er havnet hos efter et låneophold hos Brighton og et returophold hos Wigan.

Tidligere har Al-Habsi sagt til AMF, at hvis han ikke var blevet professionel fodboldspiller, så var han helt sikkert fortsat med at være brandmand i Muscats lufthavn. Noget af en omvæltning for den aldrende keeper…