ALT om VM

Fodbold nyheder

Eric Bailly – Afrikas stjerne

Af Torsten Brix

Den ny Manchester United-profil er på kort tid flyttet fra et fattigt industriområde i Elfenbenskysten til at hænge ud med Paul Pogba og Zlatan Ibrahimović.
Article image
Ritzau-Scanpix
I begyndelsen af juli sad Eric Bailly i det sydøstlige Spanien og ventede ved telefonen, da den eftertragtede forsvarsspiller håbede på et opkald fra sin agent med gode nyheder fra klubber som Barcelona, Manchester United og Dortmund. Telefonen ringede, men opkaldet kom ikke fra agenten – i stedet blev der sagt i den anden ende: ”Det er Jose Mourinho”…


Igennem det opkald besluttede Bailly sig for, at fodboldfremtiden lå hos den fransktalende Mourinho, og dermed blev den 300 millioner kroner dyre forsvarsspiller det første indkøb for den portugisiske manager, hvilket var en god idé for både Bailly og Manchester-klubben.

Bailly er startet stærkt for Mourinho. Alle syv Premier League-kampe har han været foretrukket i startopstillingen – blandt andet foran den engelske landsholdsspiller Chris Smalling, og i august blev afrikaneren kåret til Uniteds bedste spiller.

Den spanske klassemålmand David De Gea tøvede heller ikke med rosende ord, da han skulle beskrive Bailly, som han kaldte for et ”Power-house”. Men hvem er denne unge mand, der var totalt ukendt for en håndfuld år siden, og som nu spiller for en af de største fodboldklubber i verden?


Fra telefonboks-passer til Old Trafford
Bailly er født i den sydlige del af Elfenbenskystens hovedstad – Abidjan – i april 1994, og som barn spillede han fodbold i Koumassi Sicogi-området, hvilket er en stor og trist industri-del af byen.


Ifølge den franske avis Le Monde droppede Bailly skolen som 14-årig, da han havde fået et arbejde, hvor han skulle passe en telefonboks. Bailly fik en procentsats af omsætningen i telefonboksen, hvilket åbnede op for en prøvetræning i jagten på drømmen om at blive professionel fodboldspiller.

Problemet for Bailly var blot, at han ofte dumpede i de fysiske tests, da han ikke havde fået nok at spise, hvilket hang sammen med den kummerige opvækst i det sydlige Sahara. Det lykkedes dog at komme ind på fodboldskolen Abia Stars, hvorfra det spanske agentfirma – Promoesport – fandt ham. Dette åbnede op for skiftet til Espanyol. Forinden havde Juventus været meget interesseret, men de fik problemer, da afrikaneren ikke havde et pas fra Europa.

Bailly tog til Espanyol som 16-årig, og et par år senere fik han førsteholdsdebut for klubben. I de første to år havde han ikke tilladelse til at spille for klubben, og han havde samtidigt enormt hjemve. I sommeren 2014 tog karrieren dog fart, da reserve-træneren Sergio Gonzalez blev forfremmet, hvilket den tidligere spanske landsholdsspiller også gjorde med Bailly.


Ingen ville træner imod
Oprykket til førsteholdstruppen blev Eric fjerdevalget i klubbens centrale forsvar, men det blev hurtigt ændret – hvilket ikke mindst skyldtes, at klubbens angribere fortalte træneren, at de ikke ønskede at lave træningsøvelser, hvor Bailly var modstanderen.

I den blot fjerde kamp som senior stod forsvarsspilleren overfor mægtige Barcelona. Ved pausen førte Espanyol med 1-0, hvilket ikke mindst skyldtes, at Bailly havde taget pynten af selveste Lionel Messi. I den periode brugte afrikaneren masser af tid i taktikrummet, hvor han nærstuderede forsvarsspillere som Sergio Ramos, Gerard Piqué og Rio Ferdinand.


Ikke blot Messi – også Ronaldo
Præstationerne på banen åbnede også op for nye kontrakter for Eric, som sendte mange af sine penge til Elfenbenskysten, hvor forældrene blandt andet fik et nyt hus. Derudover gjorde de gode kampe også, at han kom tættere på det solide landshold.

Bailly blev blandt andet indkaldt til at spille Africa Cup of Nations, som Elfenbenskysten vandt efter straffesparkskonkurrencen imod Ghana, hvor Eric scorede. Dette var stærkt medvirkende til, at Villarreal købte Bailly. Her voksede successen blandt andet, efter Bailly var blevet sat til at spille højreback for skadesplagede Villarreal – imod Real Madrid. Superstjernen og den direkte modstander Cristiano Ronaldo fik ikke et ben til jorden i den kamp, som ”Kongeklubben” tabte med 0-1.

Præstationer som disse gjorde, at Bailly blev meget ombejlet, og at Mourinho pludselig ringede, hvilket som sagt banede vejen for et skifte til Old Trafford. I starten af Manchester-opholdet blev Bailly indlogeret på det fornemme Lowry Hotel i Manchester – sammen med sin kæreste - som han havde mødt ved den føromtalte telefonboks nogle få år forinden.

Noget af en kometkarriere for Bailly, som er gået fra gaderne i Koumassi Sicogi-området til at ”kaste” håndtegn med Paul Pogba og knuse Zlatan Ibrahimović efter Manchester Uniteds kampe, og for fire år siden måtte han end ikke spille i Spanien.


VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik