Casper Pedersen

Kyle Lafferty - out-of-control womaniser

Kyle Lafferty er flabet, rapkæftet, målscorer, i unåde hos Zamparini, på forsiderne - med andre ord en type man lægger mærke til.
Nordirland overraskede alt og alle, da landets bedste fodboldspillere i oktober kunne fejre, at nationen netop havde kvalificeret sig til sommerens EM-slutrunde i Frankrig. En af heltene var angriber Kyle Lafferty, der med sine syv mål blev topscorer i kvalifikationsgruppe F.

Det nordirske fyrtårn af en angriber er i hjemlandet en populær herre. Målnæsen og skarpheden på banen har nu sendt ham på alles læber, men det er ikke første gang, at populære Lafferty har været 'talk of the town'. Kyle Lafferty har således haft en berejst tilværelse, hvor han noget utraditionelt for en britisk fodboldspiller har tørnet ud for eksotiske Palermo, schweiziske FC Sion samt tyrkiske Caykur Rizespor. Laffertys karrieremæssige højdepunkter på klubplanet har han dog indtil videre oplevet med skotske Glarsgow Rangers, som han forlod, da klubben blev tvangsnedrykket til den fjerdebedste række.

I Rangers var Lafferty med 38 mål i 138 kampe en stor del af de tre skotske mesterskaber og yderligere tre pokaltitler, som klubben vandt i hans tid i den skotske storby. 'Laf' viste med sit antrit, fine hovedspil og sine mange mål vejen, men lagde sig dog undervejs også ud med det meste af det skotske ligasystem. I en Premier League kamp røg angriberen således i karambolage med Aberdeens Charlie Mulgrew. I striden faldt nordireren til jorden og tog sig til hovedet, og fingerede at Mulgrew skulle have sendt ham i jorden. Dommeren sendte Aberdeen-angriberen i bad med rødt kort, mens Lafferty kunne spille videre. Efterfølgende viste TV-billeder dog, at berøringen spillerne imellem havde været minimal, og at skuespillet havde været stort fra Rangers-spillerens side. Det resulterede i en ophævelse af Mulgrews karantæne, som i stedet overgik til Lafferty, der samtidigt kunne betale en stor bøde til Rangers, der offentligt udtalte deres skuffelse over spillerens adfærd.

Med Rangers bratte stop i Premier League startede Laffertys mere eksotiske eventyr. Første stop var Schweiz, hvor FC Sion stod klar med en treårig kontrakt. Til trods for en hæderlig start blev matchet aldrig helt godt i alpelandet, hvor det kun blev til en enkelt sæson før, at varmere himmelstrøg ventede. I kulissen stod den spektakulære Palermo-præsident Mauricio Zamparini således klar med en kontrakt, der hentede Kyle Lafferty til Sicilien. Den højtråbende præsident skulle styrke sit nedrykkede mandskab, så returen til Serie A kunne sikres hurtigst muligt.

Lafferty boltrede sig blandt Zamparinis mestendels italienske og sydamerikanske talenter. Både på banen og i de syditalienske brostensbelagte gader blev han en populær skikkelse, ifølge Zamparini en lidt for populær. For til trods for elleve nordirske scoringer og en oprykning i det italienske mente præsidenten ikke, at han kunne styre den rappe angriber, og kaldte ham for en "out-of-control womaniser". Det var således den ekstravagante livsstil der kostede Lafferty det sicilianske eventyr i Serie A, så var det for Zamparini ligegyldigt, at han af fansene var blevet kåret til årets spiller. Den omfavnende livsstil kostede i denne periode også angriberen sit ægteskab til den tidligere Miss Skotland Nicola Mimnagh, ovenpå denne virak vendte angriberen snuden hjem mod de britiske øer.

I England tog Norwich klar med åbne arme for at modtage målscoreren. Planen var den samme som i Italien. Lafferty skulle være med til at bringe holdet op i den bedste række igen. Et enkelt mål var dog, hvad det blev til for den dameglade angriber for 'kanariefuglene', som derfor siden har været udlejet til tyrkiske Caykur Rizespor og nu altså Birmingham City, hvor angriberen ligeledes har haft en vanskelig sæson helt diametralt modsat af succesen på landsholdet. Der er ingen tvivl om, at man i Nordirland krydser fingre for, at nationen har sin kontroversielle angriber klar i den skarpeste forfatning til slutrunden, når landet står overfor den svære gruppe C med Tyskland, Polen og Ukraine.

Der kan dog stilles spørgsmålstegn ved, hvilken form angriberen kommer til slutrunden i, da han for Birmingham har haft en skidt sæson. Endvidere har Lafferty ofte haft det svært ved at præstere imod de større nationer, og angriberens landsholdsmål er således mestendels scoret imod mindre nationer. Lafferty har i den seneste tid været småskadet, men der er ingen tvivl om, at det nordirske håb kan forhøjes gevaldigt, hvis den celebre angriber er med i front. Slutrunden er Laffertys mulighed for at spille sig tilbage på den store scene, som han ikke har været en del af siden sine mesterskaber med Rangers. Det skal blive spændende at følge angriberen der altid er garant for en god historie!