Torsten Brix

Emre Mor – Ærgrelse i Lyngby og DBU

Den kommende Dortmund-spiller ville kun spille i Nike, da han havde glemt sine støvler, hvilket blev løst på U17-landsholdet for den temperamentsfyldte Emre Mor… der blev smidt på porten af Lyngby.
Stort set samtidig med at Superliga-oprykkerne fra Lyngby kæmpede med at sælge aktier for 20-30 millioner kroner, blev Emre Mor solgt fra FC Nordsjælland til Dortmund for omkring 75 millioner kroner.

Bittert for Lyngby som for 15 måneder siden smed selvsamme Mor ud af klubben med en ophævet kontrakt. Årsagen til fyringen skulle være, at Lyngby ”ikke havde lyst til at gå på kompromis med de værdier, som de står for”…

Meget dyre værdier men klubben har ikke rystet på hånden, siden de smed Mor af deres U19-hold og dermed gik glip af de mange penge – eller gjorde de nu også det? For var Emre fortsat hos Lyngby, havde han ikke vist sig frem i Superligaen for FCN – og dermed sikkert heller ikke for den tyrkiske landstræner – og dermed…

Hvis og hvis… fakta er, at storklubben Borussia Dortmund endte med at købe Emre Mor. Derudover endte den unge dribler også med at fravælge det danske landshold. Den daværende landstræner Morten Olsen har tidligere kaldt det for ”ærgerligt”, men det ord rækker vist ikke i denne sammenhæng, fordi Emre Mor er noget unikt…


Hilsen fra Arda Turan
Efter blot en håndfuld Superliga-kampe var det unikke talent åbenlyst for mange – blandt andet illustreret ved en personlig videohilsen fra den tyrkiske landsholdskollega og Barcelona-spiller Arda Turan. Talentet oplyste blandt andet, da FCN mødte de regerende mestre fra FCM, og Emre gang på gang drev gæk med jydernes hold – samtidig med dette var Mor i øvrigt stadigvæk topscorer i den danske U/19-liga. Efter kampen sagde den frygtløse Mor til Tipsbladet.

- Der er mange, som ikke er på det her niveau, når de kommer op i Superligaen. Og så mister de måske lidt det, de var gode til på U-19. Men jeg har tænkt, at jeg skal gøre det samme og ikke være bange. Jeg skal ikke være sådan en type, der bare spiller bolden til siden hele tiden. Det, jeg gjorde på U-19, har jeg taget med op i Superligaen. Der er ikke nogen forskel på mig som ungdomsspiller i forhold til som senior, men selvfølgelig er det lidt sværere at drible på det her niveau. Jeg skal finde en balance mellem at drible og spille bolden, sagde Mor og den direkte banemand Tim Sparv have også rosende ord om den lille tekniker:

- Det er tydeligt, at han har en masse fodbold i sig og er dygtig teknisk. Han er meget hurtig og god på bolden. Han er kun 18 år og spiller på det her niveau, så han har helt klart et potentiale. Han er en god fodboldspiller…


Dansk dreng med sydeuropæisk temperament
Da Emre Mor kom på det danske U14 og U15-landshold, havde han store problemer med sit meget hidsige temperament, og den daværende landstræner Per Holm brugte mange kræfter på, at få den fysisk lille dreng til at opføre sig mere roligt.

Fysisk var det svært for Emre at komme på U16-landsholdet, men i stedet blev hans redning det såkaldte ”Future-landshold”, hvor spillere med mindre fysisk udvikling kunne boltre sig. Dette nød Emre godt af, og så fik han også den tålmodighed og omsorg, som var nødvendig, men til talentstævnet for U17-spillere i Vejle brækkede Mor benet.

Arbejdsiveren og den interne hidsighed fik ham tilbage, men der ulmede flere problemer i Lyngby, hvor de ikke ville acceptere hans verbale udfald og opførelse. Efter kun to af tolv U19-ligakampe i efteråret tog han til FCN, hvor han gik direkte ind på Superliga-holdet.


Spiller kun i Nike
På en tur med det føromtalte ”Future-landshold” havde Emre glemt sine fodboldstøvler, og det var ikke helt let at finde et nyt par til knægten. Da det var lykkedes at finde en passende størrelse, blev støvlerne afvist … fordi de ikke var fra Nike.

Emre er født og opvokset i Danmark, men i fremtiden skal han spille foran 80.000 tilskuere på Westfalenstadion - måske i Nike. Derudover skal han spille på det tyrkiske EM-landshold til store ærgrelse for DBU. Lyngby må fortsat sidde og slå i skrivebordet over deres beslutning for 15 måneder siden… da de smed en ”Guldfugl” på gaden.