Fodbold nyheder

Elseid Hysaj - Albaniens enlige stjerne

Af Kasper Duelund Jensen

Der er ikke meget stjernestøv over EM-debutanterne fra Albanien. De råder dog over en lille guldfugl i Elseid Hysaj. Kom med tæt på Napoli-spilleren.
Article image
Ritzau-Scanpix
Det vrimler ikke med internationale profiler på det albanske fodboldlandshold. Lader man dog øjnene hvile på højreback-positionen, så er der her et navn, som klinger bekendt - Elseid Hysaj.


Den 22-årige Napoli-spiller er en fast bestanddel af startelleveren i den italienske storklub. Han havde i den overståede sæson muligheden for at blive den første albaner til at vinde Serie A. Missionen mislykkedes som bekendt, så nu er fokus rettet mod EM i Frankrig. Skal den lille fodboldnation fra Balkan lykkes med at tage fusen på hele Europa, så kræver det først og fremmest en inspirerende turnering fra landsholdets enlige stjerne.

Den italienske rute
Selvom Hysaj i dag befinder sig på fodboldens store scene, har vejen dertil langt fra været nem. Han blev født i Albanien i 1994 – midt i en større samfundsnedsmeltning på Balkan. Jugoslavien lå i borgerkrig og skabte heraf kaotiske tilstande, der kom til at smitte af på nabolandende – heriblandt Albanien. Situationen tog hårdt på Hysajs forældre, som uden arbejde på hænderne havde svært ved at få dagligdagen til at hænge sammen. For at kunne brødføde kone og søn besluttede faderen sig for at emigrere til Italien. Her lå mange jobs og ventede på tusindvis af desperate albanere.

I 14 år var Hysaj adskilt fra sin far. Først i 2008 blev de to genforenet – takket være fodbolden. Faderen havde via sit arbejde for fodboldagenten, Marco Piccioli, fået held til at overbevise Fiorentina og Empoli om at invitere sønnen til prøvetræning. Sidstnævnte klub greb muligheden og skrev en ungdomskontrakt med den albanske teenager.

Fra og med det øjeblik har Hysaj ikke set sig tilbage. Den 24. november 2011 fik han sin førsteholdsdebut for Empoli – et stort øjeblik for den dengang kun 17-årige teenager og resten af familien, hvor især faderen lyste op af stolthed. Det kunne han ligeledes gøre den efterfølgende sæson. Hysaj var nu efterhånden blevet fast inventar på et godt spillende Empoli-mandskab, der den 30. maj 2014 sikrede sig oprykning til Serie A.

Oprykningen åbnede nye døre for Hysaj. Efter en godkendt debutsæson i Serie A var Napoli i juli 2015 hurtige til at tilbyde en fem-årig kontrakt. Den italienske storklub så et enormt potentiale i den unge højreback og tøvede derfor ikke med at punge op med små 40 millioner kr. for at få en handel i hus. Hysaj tog i mod med åbne arme og fulgte dermed i fodsporene på landsmanden Lorik Cana, som i 2011 selv var blevet en del af den italienske fodboldtop ved at gennemføre et skifte fra Galatasaray til Lazio.


Uforglemmelig debutsæson i Napoli
Hjemme i Albanien var mange eksperter skeptiske overfor skiftet til Napoli. Hysaj var med sit prisskilt blevet det næstdyreste salg af en albansk fodboldspiller nogensinde – kun overgået af Lorik Canas skifte til Lazio. Presset for at præstere var derfor stort på de vævre skuldre, men i en mindeværdig debutsæson i Napoli gik Hysaj hen og modbeviste alle sine kritikkere. Fra første spillerunde overbeviste han cheftræner, Maurizio Sarri, om retten til en startplads. Med solide præstationer på højrebacken blev han en del af et hold, der anført af målmaskinen Gonzalo Higuaín kom tæt på at vinde klubbens første mesterskab siden 1990. Dengang var det en anden argentiner, som formåede at løfte Serie A-titlen. Hysaj og holdkammeraterne missede dog muligheden for at følge i fodsporene på Diego Maradonas mesterskabshold.

Selvom Napoli måtte tage til takke med en andenplads og se Juventus løfte sit femte mesterskab på stribe, så kan man ikke tage den personlige succes fra Hysaj. Her er en spiller, som er gået fra en svær opvækst i Albanien til Europas fodboldtop. Nu er spørgsmålet så bare, om Albaniens enlige stjerne kan guide holdkammeraterne til uventet EM-succes? Første del af svaret får vi den 11. juni, når Albanien møder Schweiz i landets første slutrunde-kamp i historien.

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik