Rasmus Gade Østergaard

Erik Sviatchenko - The comeback kid

Indkast.dk genposter den meget roste profil af Erik Sviatchenko. Den tidligere FCM-spiller blev det netop overståede transfer-vindues største handel... og går en stor fremtid i møde.
Kampuret har afslører, at der kun er otte minutter til, at den ordinære spilletid er slut. FC Midtjylland kæmper desperat for en sejr i klubbens sidste kamp på træningslejren i Portugal. Modstanderen er tjekkiske, Jablonec, og stillingen er 1-1.

"Ulvene" har indkast ude i højre side, og bolden bliver kastet ind i feltet, hvor Erik Sviatchenko kraftfuldt sætter sig igennem og får forlænget ind til nyerhvervelsen Martin Pusic, der scorer. Glæden varer kort. Målet bliver underkendt for offside, og endnu værre er, at Erik Sviatchenko har revet sin skulder af led.

- Jeg bliver skiftet ud, og der kniber jeg sgu lige en tåre inde i omklædningsrummet. Her sidder jeg helt alene, og jeg tænker, det er kraftedeme løgn det her. Ikke nu. Ikke nu, hvor der er to en halv uge til sæsonstart. Det var lidt som en tegneserie, hvor det der ikke må gå galt, går galt, siger Erik Sviatchenko.

Erik Sviatchenko er kun 23 år, selvom fodbold-Danmark for længst har vænnet sig til det ukrainske efternavn og det faktum, at han er et af de største forsvarstalenter i Superligaen. På trods af den unge alder, så står der allerede nu 84 Superliga-kampe og en titel som viceanfører på cv'et. Sammen med FC Midtjylland går Erik Sviatchenko ind til et forårssæson, hvor der er rigtig, rigtig meget på spil. Inden jul spillede midtjyderne sig i en position, hvor der er hele otte point ned til FC København på andenpladsen i Superligaen. Henover vinterpausen har den nye britiske ejer, Matthew Benham sendt et tydelig signal om, at det skal være i denne sæson, holdet fra heden tager sit første danske mesterskab. Profilerne Johan Dahlin og Martin Pusic er hentet ind, mens man har afvist store bud på klubbens profiler. Med andre ord. FC Midtjylland skal vinde guld, alt andet vil være en skuffelse.

For Erik Sviatchenkos vedkommende har denne sæson indtil nu stået i stærk kontrast til klubbens succes. Endnu et sort kapitel er tilføjet til en fortælling, hvor det uomtvistelige fodboldtalent hele tiden er blevet udfordret af den ene skade efter den anden. Derfor er det kun blevet til fem kampe i denne sæson. En sæson hvor Erik Sviatchenko skal tilbage i rampelyset og bevise sit værd, ind og spille sig tilbage i Glen Riddersholms startopstilling og få kickstartet en ung skadesplaget fodboldkarriere i gang.

- Jeg vil gerne være den første til at vinde guld med FC Midtjylland. Det vil være rigtig stort. Personligt er det vigtigt, at jeg får lov at spille en masse kampe i foråret, så jeg kan vise mig selv og efterfølgende alle andre, at jeg er tilbage. Jeg er af den overbevisning, at hvis jeg kommer tilbage på mit topniveau, så mener jeg selv, at jeg er en af de bedste, og den mentaliltet tror jeg kan smitte af på mine holdkammerater på en positiv måde, siger Erik Sviatchenko.

Erik Sviatchenko har ukrainske forældre, mens han selv er vokset op i Viborg, hvor han aldrig nogensinde nåede at spille en Superligakamp. Karrieren startede for alvor i forstaden Houlkær IF, hvor en ung Erik Sviatchenko, der tidligere havde droppet fodbolden, for at prøve sig selv af i svømning, tennis og kampsport, blev lokket med til træning af en kammerat, og inden længe høvlede Erik Sviatchenko mål ind som angriber. Derfor blev han også en helt naturlig del af sammenslutningen FK Viborg, der samlede de mest talentfulde spillere i og omkring Viborg. Her spillede han sammen med Kevin Mensah og Alexander Juul Andersen, der modsat Erik Sviatchenko fik kontrakter med Viborg FF.

- I bund og grund var Viborg bare for langsomme, og så blev jeg inviteret til prøvetræning hos FC Midtjylland. Her følte jeg selv, at jeg var outstanding, og jeg overbeviste også de syv trænere, der skulle vurdere, om jeg skulle ind på akademiet. Som 14-15-årig vil man gerne forføres, og det kunne Claus (Red. Steinlein) bare. Han overbeviste mig om, at det her var noget, som jeg bare skulle prøve, siger Erik Sviatchenko.

Dermed rykkede en langhåret Erik Sviatchenko 40 kilometer syd på til Ikast, hvor han flyttede ind på FC Midtjyllands Akademi. Det var ikke kun bopæl, der skiftede. Også position på banen ændrede sig med skiftet til den midtjyske rival. Her gik en 14-årig Erik Sviatchenko fra en offensiv rolle på midtbanen til højre back, inden han endte i midterforsvaret. I Ikast boede han sammen med Jonas Lössl, der også den dag i dag er en nær ven, og samtidig med at de unge teenage-ulve havde det sjovt og skulle vænne sig til fodboldlivet, så var det også en benhård konkurrence om fuldtidskontrakter.

I FC Midtjylland møder Erik Sviatchenko også Glen Riddersholm, der på daværende tidspunkt er talenttræner i klubben. Den nuværende Superligatræner er med til at blåstemple Erik Sviatchenko, og han husker tydeligt sit første møde med en spiller, han over de kommende år får et helt specielt forhold til.

- Det der først faldt mig ind var utroligt drive. Der var absolut plads til forbedringer på det fodboldtekniske niveau, men hans indstilling og evne til at fokusere på hver eneste træning, hvor han var markant både som spiller og som person, det faldt helt klart i øjnene. Vi kiggede efter spillere, der kunne være med til at skabe en vinderkultur, og her følte vi, at vi havde med en gut og gøre, der havde nogle menneskelige egenskaber, som vi ikke så hver dag, siger Glen Riddersholm.

Glen Riddersholm har altid været en træner med forkærlighed for unge talenter, og der hersker ingen tvivl om, at træneren så et stort potentiale i Erik Sviatchenko. Derfor udtog Glen Riddersholm også Erik Sviatchenko til U16-landsholdet, da han havde landstrænerposten, og gjorde ham til sin anfører. Med den simple begrundelse – at holdet skulle bygges op omkring Erik Sviatchenko, fordi han var den bedste spiller i sin årgang.
Skader og livet uden for stregerne

- Vil du have en kop med, inden vi skal afsted? Bliver der høfligt spurgt. Ja tack, lyder det fra den nyindkøbte svenske målmand, Johan Dahlin, der smilende tager i mod sin kaffe. Det er helt tydeligt, at den tidligere svenske landsholdskeeper stadig er helt ny hos Superligaens aktuelle førerhold, FC Midtjylland. Humøret er højt, og stemningen løssluppen her i kælderkorridoren på Stadion Allé i Ikast, hvor Superligatruppen gør sig klar til dagens træning.

Det er den tid på dagen, hvor Jørn Kjær har mest om ørene. Materialerummet er en banegård her, hvor ungdomsspillerne kommer ind fra træning, og førsteholdet skal gøres klar. Først er det Izunnas støvleknopper, der driller, så skal der bestilles nye støvler til en ungdomsspiller. For ti år siden var Jørn Kjær med til at starte FC Midtjyllands akademi, som hans egen søn Simon Kjær også er et produkt af. Alle spillere ung som gammel kender Jørn og hans trofaste firbenede følgesvend, Zidan – selvfølgelig opkaldt efter Mohammed Zidan.

- Der har altid været en speciel aura omkring Erik. Det var der, da han kom til klubben, og det er der også den dag i dag. Han er en rigtig forgangsmand, og man kunne se tidligt se, at han ville blive til noget, fordi han simpelthen ville det så meget, siger Jørn Kjær.

Midt på kældergangen, mellem grin og interne jokes, står Erik Sviatchenko, der er ved at få tapet sin venstre skulder op af klubbens fysioterapeut, Nicklas Falkesgaard.

- Kan man også sætte et stykke tape på ydresiden, kommer det spørgende fra forsvarsspilleren.

- Nej, det vil ikke rigtig have nogen effekt. Det er tyngeloven, der gør, at du kan mærke, når skulderen bevæger sig op og ned, når du løber, kommer det fra Nicklas Falkesgaard.

Den 185 centimeter lange krop har fra hoften og ned været ramt af skader i lyske, lår, knæ og ankel. Lægger man de tre mest alvorlige skader sammen, så nærmer Erik Sviatchenko sig en periode på næsten tre år, hvor den ene eller anden skavank har holdt ham fra at gøre det, som han allerhelst vil. Den første alvorlige skade kom i 2008, hvor eksperterne konstaterede sportsbrok i begge sider af lysken og en pause fra fodbolden i halvandet år. I 2011 havde Erik Sviatchenko for alvor bidt sig fast som stamspiller i FC Midtjyllands forsvar. Her var præstationerne så gode, at det så ud til at udløse en plads på det talentfulde U21-landshold til EM-slutrunden på hjemmebane.

Men i april bliver melder den næste store skade sig. Denne gang er det korsbåndet, og der venter Erik Sviatchenko en periode på otte måneder på sidelinjen. Cirka tre år efter er Erik Sviatchenko tilbage på sit topniveau. Han er nu en af Superligaens bedste forsvarsspillere og ligger lige i periferien til A-landsholdet. FC Midtjylland skal spille topkamp i Parken, hvor Erik Sviatchenko på et hovedstød bringer sit hold tættere på guldet. Senere i kampen sker det, der bare ikke måtte ske. Sviatchenko må forlade banen med en ankelskade. FC Midtjylland taber guldet til AaB, og det uheldige forsvarstalent må endnu en gang i gang med genoptræning, der denne gang tager op i mod fem måneder.

Støjniveauet er faldet betragteligt, og gangen er lige så stille ved at være tømt for spillere. Og mens uheldige Erik Sviatchenko må konstatere, at han ikke i dag kommer på græs med sine holdkammerater, så lyder det kækt fra den anden ende af gangen.

- Jeg har lige sagt en masse skidt om dig, lyder det grinende fra en oplagt Glen Riddersholm, der da han passerer sin unge forsvarsspiler, giver ham et klap på skulderen og et kort men velment ”god træning”.

Når fodboldeksperter har skulle sætte ord på Erik Sviatchenko, så er nærkampsstryke, forudseenhed og målfarlighed nogle af de superlativer, der ofte bliver nævnt, men skadeshistorikken er efterhånden også blevet en faktor. Et faktum som Erik Sviatchenko anerkender, som noget han har med i bagagen.

- Jeg har virkelig haft mange set backs i min karriere, men det er en del af mig. Det er de dage, hvor du ikke kan spille, og hvor du ikke kan tage støvler på, at du virkelig finder ud af, om det virkelig er det, som du vil. Jeg kan se mig selv i øjnene og sige, at jeg på intet tidspunkt har været useriøs. Jeg har ikke levet af pizza og gået i seng klokken to om natten. For mig at se, så har det været uheld, siger Erik Sviatchenko.

I dag bor Erik Sviatchenko i Aarhus sammen med sin kæreste Anne, der også selv har spillet fodbold på højt niveau. Sammen har de hunden Muffi, og det var netop Muffis forhold til en anden hund Götze, der førte parret sammen med Christian Bysted Christensen og hans kæreste Heidi. I dag er både hunde og ejere rigtig gode venner, og for vennen Christian har det været tydeligt, hvordan skaderne har påvirket Erik Sviatchenko de seneste tre år.

- Erik har en mentalitet, hvor det er hans fodbold frem for alt, og derfor har det været nemt at mærke, at Erik har været rigtig presset og frustreret over, at de her skader er blevet ved med at forfølge ham. Men skaderne har bare gjort, at Erik er blevet endnu mere fokuseret og dedikeret på sin fodbold, og på den måde kan man sige, at skaderne har gjort ham stærkere, siger Christian Bysted Christensen.

Som søn af den ukrainske multikunstner, Sergei Sviatchenko har sønnen Erik nærmest fået kunst og mode ind med modermælken, og det kræver da heller ikke den store indsats for at finde ud af, Erik Sviatchenko har taget sin interesse med ind i fodboldverdenen. I dag har han et privat sponsorat med Nike, startet en modeblog med sin far og bror og derudover er det ham, der bliver spurgt til råds, når der skal købes tøj ind til spillertruppen i FC Midtjylland.

Moden og den åbenmundende stil har også gjort, at Erik Sviatchenko i dag er en af de mest eksponerede spillere i Superligaen. Radio, tv og aviserne er vilde med den ligefremme attitude, hvor der aldrig bliver lagt fingre i mellem. På Facebook har lidt over 5.600 valgt, at de jævnligt vil opdateres på Erik Sviatchenkos hverdag. Netop de sociale medier virker til at være en legeplads og et slags frirum for Sviatchenko, der bevist har valgt at lukke op for sine fans. En tanke der stammer helt tilbage fra tiden på akademiet, hvor alle unge spillere fik at vide, at man som fodboldspiller er sit eget brand.

- Hvis der er en, der skriver til mig, at han gerne vil blive bedre til hovedstød, og at han gerne vil lære af mig, så vil jeg gerne bruge 30 minutter på vedkommende. Der er også nogen, der skriver, at de gerne vil være som mig, og det synes jeg er stort. I bund og grund handler alt det her ikke om at være speciel, men jeg har bare nogle interesser, der er lidt anderledes end at sidde og spille FIFA. Der vil altid være nogen, der synes, at jeg er en idiot, men andre finder det inspirerende, siger Erik Sviatchenko.
Billedet af en ung fodboldspiller, der adskiller sig fra mængden genkender Glen Riddersholm også. Han har i sit arbejde med talentmassen på heden altid gjort en dyd ud af at få opbygget en vinderkultur med stærke personligheder, og her har Erik Sviatchenko fra første træning passet ind i alle de midtjyske dyder.

- Erik er en fantastisk repræsentant for den moderne fodboldspiller, og for de værdier vi gerne vil stå for her i FC Midtjylland. Han har været god til at brande sig selv, men det har ikke altid været nemt. Erik har i en ung alder været stærkere intellektuelt end de nogle af de ældre spillere, og jeg kan huske en episode i Esbjerg, hvor en af de mere rutinerede spillere efter kampen trak Erik til side og haglede ham ned med ukvemsord, siger Glen Riddersholm.


Fodbold er styret af penge
Der lyder en tung og konstant lyd, kun forstyrret af dårlige regionale reklamer fra radioen i hjørnet af rummet. Fødderne rammer løbebåndet i en ensartet frekvens, og på panden kan man ane en sveddråbe i hårgrænsen. Mens holdkammeraterne kæmper om en plads i startopstillingen udenfor, til når guldkampen starter mandag, må Erik Sviatchenko endnu en gang kæmpe med sin egen krop. Med et sammenbidt udtryk sker det i dag på løbebåndet, hvor han med et par sæt høretelefoner afskærer sig fra omverdenen og ungdomsspillerne, der også er i styrkerummet.

Glen Riddersholm og resten af FC Midtjylland har tidligere været ved at måtte undvære Erik Sviatchenko på mere permanent basis, for forsvarsspilleren har i flere omgange tiltrukket sig opmærksomhed fra både danske og udenlandske klubber. Potentialet har altid været der, men det rigtige tidspunkt har været svært at finde. En af de største mentale nedture for Erik Sviatchenko var op til denne sæson, efter han for alvor havde slået sit navn fast hos ulvene. FC Midtjylland var i økonomiske problemer, og der skulle tilføres kapital, for at det midtjyske fodbold-flagskib kunne fortsætte.

- Min agent havde fået af vide, at han skulle sælge mig, for klubben manglede desperat penge. Jeg vidste, at FC København havde fulgt mig nogle år, og de var meget ivrige efter at få mig. De kom med et tilbud på 20 millioner kroner, hvilket ville være den største interne handel i Superligaen, og en stor hjælp til FC Midtjylland, men det viste sig jo, at klubben spillede lidt på to heste, siger Erik Sviatchenko.

Mens forhandlingerne med FC København kører i femte gear, genoptræner Erik Sviatchenko i Amsterdam, mens han vænner sig til tanken om en fremtid med Champions League i hovedstaden. Men han er ikke den eneste fra FC Midtjylland, der er uden for Danmarks grænse. Sportsdirektør, Claus Steinlein er i London, hvor han, væk fra mediernes søgelys, forhandler en aftale på plads med den engelske rigmand Matthew Benham. Han køber 60 procent af aktierne i FC Midtjylland, og ændre klubbens og Erik Sviatchenkos fremtid med et trylleslag. Pludselig var penge ikke en mangelvare i FC Midtjylland, og Erik Sviatchenko fik ikke lov at skifte.

Forløbet ender med at udvikle sig mere, end nogen kunne have forudset, og pludselig kører der en verbal slåskamp mellem Claus Steinlein og Erik Sviatchenko i pressen. Mens kløften bliver større og fronterne trukket op, så fornemmer man tydeligt, hvilken siden de midtjyske fans tager. Peter Ross er i rollen som Fan koordinator bindeleddet mellem fans og klub i FC Midtjylland. Siden 1999 har han fulgt klubben, og han husker tydeligt de dage med Matthew Benhams indtog.

- Claus Steinlein havde jo givet FC København lov til at forhandle med Erik, men da Benham kommer ind i billedet, stiger prisen på Erik jo nærmest med en million hver dag. Da handlen falder til jorden, virker Erik en smule forsmået, og han kom ikke godt ud af sagen med klubben. Det fik en del fans til at vende sig mod Erik, siger Peter Ross.

I Onside sætter man i bedste sendetid fokus på spliden mellem FC Midtjylland og Erik Sviatchenko. Her udtaler en tydeligt frustreret spiller, at han ikke drikker kaffe med Claus Steinlein.

- I den her periode modtager jeg beskeder fra fans, hvor de skriver fuck dig, og at jeg ikke er noget værd. Det var hårdt, for jeg havde jo egentlig prøvet at hjælpe klubben. Det var derfor, at jeg følte at sagen var en smule unfair, da jeg endte med at stå som syndebuk, siger Erik Sviatchenko.

I dag er temperamenterne faldet til ro, og både fans, klub og Erik Sviatchenko har fået genopbygget det gode forhold. Meget symptomatisk for fredserklæringen var det, at Erik Sviatchenko valgte at forlænge sin kontrakt med ulvene frem til sommeren 2017. Som en tilføjelse på forlængelsen blev Claus Steinlein direkte adspurgt, om Erik Sviatchenko havde fået en klausul, hvis der kom et bud. Til det blev der svaret nej, men at der var en mundtlig aftale om, at hvis det rigtige tilbud kom, så kunne Erik Sviatchenko forfølge sin drøm.

- Jeg er udmærket klar over, at nogen udenlandske klubber mener, at jeg er for meget skadet, men jeg har vist, at jeg altid kommer tilbage i en stærkere udgave, og det må betyde noget. Jeg vil hellere vente med et skifte, til jeg er på 100 procent, for hvis jeg er det bedste produkt af mig selv, så vil jeg ikke være til at komme uden om, siger Erik Sviatchenko.

Beslutsomt går han væk fra løbebåndet hen i mod et hvidt A4-papir. Bækkenløft, rygbøjninger og nedspring er blot nogle af punkterne på denne dags udførelige træningsmenu, inden Erik Sviatchenko kan sætte flueben ud for dages træningspas. Mens han gør klar til øvelserne, kigger han nøje på sit pulsur. Trænerne kan finde på at kigge spillernes ur igennem, for at tjekke om der bliver lagt nok energi i styrkerummet, men der er ikke noget at komme efter hos Erik Sviatchenko.

På trods af sin unge alder, så er Erik Sviatchenko fast besluttet på, at dette forår skal være hans. I efteråret blev det blot til få kampe, men i de kampe spillede FC Midtjylland noget af det bedste fodbold. I sidste sæson glippede FC Midtjylland mesterskabet til allersidst, og her var Glen Riddersholm med det samme ude og italesætte, hvor stor en betydning Erik Sviatchenkos skade havde på det udfald.

- Vi så betydningen af at miste Erik sidste år, og det giver en ret god indikation på, hvilken rolle han kan spille i dette forår. Erik er bedst, når det gælder, og med hans lederevner bliver han en nøglefigur i vores bestræbelser på at stå øverst på skamlen, når vi får pokalen i juni, som vi spiller for, siger Glen Riddersholm.
Træningsdagen er færdig for i dag, og for Erik Sviatchenko er dagen for det store comeback rykket en dag tættere. Tidspunktet hvor han endnu en gang skal tilkæmpe sig en plads i startopstillingen og genfinde sit høje niveau, efter en ufrivillig pause. Han har gjort det før, og han udstråler en selvtillid og tro på egne evner, der får en til at tænke, det er overhovedet ikke nogen umulig situation.

Jeg giver ham hånden for at sige farvel, og spørg til, om han tror, at han når at blive klar til forårspræmieren. Han besvarer med et håndtryk og et smilende.

- Selvfølgelig bliver jeg klar. Det er bare med at bide tænderne sammen. Jeg har prøvet noget, der er meget værre i min karriere.