ALT om VM

Fodbold nyheder

Petr Čech - Checker in

Af Torsten Brix

Petr Čech var Arsenals eneste signing i dette transfersvindue, og med ham kom noget, som mange har efterspurgt i Arsenal: En stabil målmand.
Article image
Ritzau-Scanpix
Det var blevet rygtet længe i løbet af sommeren, at Petr Čech var på vej væk fra Chelsea. Čech havde gjort det klart, at han ikke ville være anden-målmand og med en kontrakt, der ville udløbe næste sommer, så havde Chelsea ikke det store valg, hvis de ville have penge for den tjekkiske målmand. Valget stod ifølge rygterne mellem Arsenal og Manchester United, og i sidste ende faldt valget som bekendt på Arsenal.


- Da Arséne Wenger snakkede med mig om hans ambitioner for klubben, og hvordan han så min plads på holdet, var beslutningen ikke svær. Vi ser tingene på stort set samme måde med ønsket om at blive bedre og vinde ting. Jeg er virkelig glad for at være skiftet til Arsenal, sagde Petr Čech til Arsenal.com, da skiftet blev offentliggjort.


Var interesseret for 20 år siden
Manager Arséne Wenger har kunne se Petr Čech redde Chelsea gang på gang, og han har ikke lagt skjul på, at han har beundret Čech længe, men tjekken kunne faktisk være endt i Arsenal langt tidligere. Allerede for 20 år siden var Arsenal interesserede, men på grund af manglende arbejdstilladelse kunne et skifte ikke lade sig gøre.

- Jeg skulle spille 75 procent af alle kampe for a-landsholdet, og på det tidspunkt var det umuligt for mig. Jeg endte derfor i Frankrig i stedet, fortalte Petr Čech.

Arsenal forsøgte siden at få ham fra Rennes, men i stedet skiftede Petr Čech til Chelsea. I 2013 spurgte Arsenal igen til Petr Čech, da klubben troede, at Chelsea ville få Thibaut Courtois tilbage fra udlånet til Atlético Madrid, og derfor ville satse på ham. I stedet gik der et år mere, inden Courtois kom til Chelsea, så denne gang kunne Chelsea altså ikke forhindre et skifte.


- Jeg talte selvfølgelig med Tomas (Rosicky, red.) inden, for når man skifter klub, er det godt at vide, hvordan klubben fungerer, og hvordan mentaliteten er. Det, Tomas sagde, var meget positivt, og den modtagelse, jeg har fået, er præcis så god, som Tomas havde fortalt det ville være. Glæden fra fans og holdkammerater ved mit skifte bekræftede bare, at det var det rette valg, beretter Petr Čech.


Svær start
Skiftet gik igennem i slutningen af juni, og tiden i Arsenal startede godt med flere trofæer: To i pre-season og Community Shield, da Arsenal slog Chelsea. Men starten på Premier League i Arsenal-trøjen gik ikke så godt som håbet. Petr Čech virkede ustabil i sæsonens første kamp mod West Ham, hvor Arsenal tabte 1-2. Per Mertesacker er dog ikke bekymret.

- Nogle gange tager det længere tid, end man regner med at lære en ny målmand at kende. Interaktionen mellem målmanden og forsvarskæden skal være helt i top for at kunne konkurrere i Premier League. Vi har en god forståelse for hinanden og kommunikerer godt, men vi skal stadig arbejde med det, sagde Per Mertesacker efter kampen. Også kommunikationen med forsvaret er også noget, som Čech er opmærksom på.

- Som målmand ser man ting, som spillerne ikke kan se i øjeblikket. Så jeg prøver at kommunikere og organisere dem bedre, siger Petr Čech, der også har skulle vænne sig til et lidt mere uerfarent midterforsvar. Allerede i sæsonens tredje kamp bestod midterforsvaret nemlig af Gabriel og Calum Chambers, fordi Per Mertesacker og Laurent Koscielny var ude med sygdom og skade.

- Jeg har været vant til at spille med lidt mere erfarne spillere, så det kræver lidt mere kommunikation, når de ikke har erfaringen. Men det kommer med tiden, og jeg synes, de klarede det godt, slog loyale Petr Čech fast.

Han spillede selv en fremragende kamp og havde mange gode redninger, der var med til at sikre 0-0 og et point til Arsenal, og selvom Arsenal ikke har fået det maksimale ud af de første kampe, så tror Petr Čech stadig på, at holdet kan snuppe mesterskabet.

- Vi har ikke haft den start, vi ønskede, men jeg synes stadig, at vi har mange spillere med stor kvalitet og med erfaring og nogle unge spillere, som er sultne efter at vinde trofæer. Jeg tror, at holdet har potentialet til at klare det godt i ligaen. Jeg tror, at jeg kommer til at vinde trofæer med Arsenal. Så simpelt er det.


Havnede tilfældigt i målet
Det er faktisk lidt en tilfældighed, at Petr Čech overhovedet blev målmand. Han startede med at spille på midtbanen, men når holdet til slut i træningen spillede uden fast målmand, tog han nogle gange målet. Det havde træneren set, så da holdet manglede en målmand, blev Čech sat i målet.

- Det endte med, at vi spillede en ret god kamp, så næste gang til træning tog målmandstræneren mig til side og sagde, at jeg burde blive hos ham. Det ville min træner dog ikke, så i stedet skiftede jeg mellem at være målmand og midtbanespiller afhængigt af, hvem vi spillede mod, fortæller Petr Čech og beretter, at det endelige skifte til målmandsposten kom, da Čech som 10-årig brækkede sit ben:

- Det tog lang tid at komme tilbage. Jeg kunne ikke løbe, og jeg havde smerter i ret lang tid. Men at være i målet betyder, at du kan sætte dig, lægge dig, gribe bolden og stadig arbejde og træne. Det var en af de afgørende øjeblikke i mit liv, for det betød, at jeg blev i målet.


Vejen til succes
Petr Čech har haft en succesfuld tid i Chelsea med fire mesterskaber, fire FA Cup-sejre, Champions League-sejr og Europa League-sejr som nogle af trofæerne. Han siger selv, at vejen til succes handler om ikke at tvivle på sig selv.

- Jeg tror på, hvad jeg kan gøre, på mine evner, på mine holdkammerater, og på at vi sammen kan nå de mål, vi sætter os, siger Petr Čech og tilføjer:

- Måske vinder du, måske taber du. Men hvis du giver 100 procent, har man størst chance for at vinde. Jeg går på banen og ved, at hvis jeg yder 100 procent, så har jeg en chance for at vinde. Jeg har aldrig tvivlet på, hvad jeg kan. Det er derfor, jeg har holdt mit niveau i så mange år.

Og selvom han har vundet mange trofæer, er han stadig sulten efter mere.

- Mange siger, at hvis man vinder et stort trofæ, så bliver man tilfreds og holder op med at arbejde. Jeg tror, at det er omvendt. Når du har vundet et stort trofæ, er det sådan en fantastisk følelse, at du gerne vil gøre det igen. Denne gruppe ved, hvordan det er at vinde trofæer nu, og jeg er sikker på, at alle vil gentage det i år, sagde Petr Čech ved Members' Day i London.FAKTA:
Navn: Petr Cech
Fødselsdag: 20. maj 1982
Højde: 1,96 m
Position: Målmand
Nummer: 33
Tidligere klubber: Chelsea, Rennes, Sparta Prague, Chmel Bisany og Viktoria Plzen.


- Vidste du, at Petr Čech spiller med sin hjelm efter et sammenstød med Stephen Hunt i 2006? Sammenstødet gav Čech et kraniebrud og hjernerystelse, og hjelmen beskytter stedet, hvor der var kraniebrud, så det skades igen.

- Vidste du, at Petr Čech er trilling? Hans bror Michal døde dog som barn af en infektion, men han har fortsat sin søster Sárka.


VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik