Rune Gjerulff Petersen

Marco Verratti - et strejf af vanvid

Indkast.dk sætter lup på Paris Saint-Germains stortalent Marco Verratti.
Som Andrea Pirlo, men med et strejf af vanvid. Sådan bliver Paris Saint-Germains 22-årige kæmpetalent Marco Verratti beskrevet. Selvom midtbanespilleren blot er i starten af 20'erne, har han spillet en vigtig rolle for PSG, helt siden at han kom til klubben i 2012 som bare 19-årig. Allerede på det tidspunkt havde Verratti da også været i de italienske storklubbers søgelys i et stykke tid.

Gennembruddet i Pescara
Siden Verratti tørnede ud for Pescaras U/16-hold, har han været regnet for at være blandt de største italienske talenter. AC Milan fik tidligt øje på ham, og faktisk var det unge stjernefrø blot millimeter fra at skifte til Milano-klubben før han overhovedet debuterede for Pescaras seniorhold. Efter at have leveret en blændende indsats i en ungdomskamp mod netop Milan blev Verratti efter opgøret tilbudt en plads på Milano-klubbens akademi. Skiftet var blot en formalitet, men Verratti fik kolde fødder. Han var på det tidspunkt ikke klar til at forlade sin hjemstavn, hvor han drømte om at spille på førsteholdet.

Der skulle vise sig, at der ikke ville gå længe, inden Verratti kunne få den drøm opfyldt. Allerede i sæsonen 2008/09 - som bare 16-årig - fik midtbanespilleren nemlig debut for Pescara, og trods sin unge alder udviklede han sig hurtigt til én af de helt store profiler på holdet. I 10'er-rollen bag angriberne spillede den klejne italiener på bare 165 centimeter en instrumental rolle, da den italienske kystby sikrede sig oprykning fra den tredjebedste række til Serie B.

I Serie B fortsatte Verratti med at gøre en god figur i sin position som fremskudt playmaker, og i den første sæson i den næstbedste række endte Pescara på en godkendt 13. plads. Det var dog først op til sæsonen 2011/12 - med ansættelsen af den karismatiske manager Zdenek Zeman - at tingene for alvor tog fart.

Omskoling under Zeman
Én af Zemans første større beslutninger var en ændring af Pescaras system til en 4-3-3-formation. I tjekkens opstilling var der ikke plads til den 10'er-rolle, som Verratti sæsonen før havde udfyldt så glimrende, så efter en samtale blev det besluttet, at den unge italiener skulle spille længere tilbage på banen i en mere tilbagetrukket playmaker-rolle. Der begyndte i stigende grad at blive draget paralleller til Andrea Pirlo, der først under Carlo Mazzone i Brescia og senere under Carlo Ancelotti i Milan blev rykket tilbage på banen på lignende vis. Det var ikke svært at overtale Verratti til at påbegynde en lignende omskoling, og han gik med det samme med til forslaget.

- Jeg kunne med det samme lide idéen om at skifte position, og da Zeman gav mig muligheden, var det en meget naturlig omstilling. Jeg synes, at det er den rolle, der passer mig bedst. Zeman fortalte mig, at hvis bare jeg lavede færre hælafleveringer, så skulle det nok gå. Jeg stolede på ham, og i dag kan jeg sige, at det var en god beslutning, fortæller Verratti ifølge La Gazzetta dello Sport.

Zemans Pescara brillerede i stor stil, og Verratti spillede bedre end nogensinde. Med et hold af unge, talentfulde spillere, som eksempelvis Lorenzo Insigne og Ciro Immobile, sikrede Pescara sig fortjent oprykning til Serie A, og dermed var kystbyen tilbage i den bedste række efter næsten 20 års fravær.

Fra stjernefrø til superstjerne
Som følge af Verrattis flotte præstationer blev han udtaget til den italienske bruttotrup til EM 2012, alt imens Serie A's topklubber stod i kø for at sikre sig hans underskrift. Juventus, der jagtede en erstatning for Pirlo på den lange bane, lå angiveligt i udvidede forhandlinger med Verratti, Zeman forsøgte at tage ham med sig til Roma, mens også Napoli var inde i billedet.

Alt tydede på, at Verrattis karriere skulle fortsætte i Italien - lige indtil den dag, hvor Pescaras præsident, Daniele Sebastiani, modtog et opkald fra Paris Saint-Germain. Det drejede sig om et tilbud, han ganske enkelt ikke kunne afslå. Mange var chokerede over Pescaras og Verrattis beslutning - ikke mindst den tidligere italienske landstræner Cesare Prandelli.

- Jeg finder det skandaløst, at en spiller som Verratti, som vi har set i Italien, og som vi kender godt, er endt i udlandet. Jeg gentager: Skandaløst!, var Prandellis kontante udmelding til italienske medier efter skiftet.

Det var dog ikke alle, der kendte lige meget til Verratti, da han blev præsenteret i Paris Saint-Germain en juli-dag i 2012. Den italienske komet blev vist frem samme dag som superstjernen Zlatan Ibrahimović, og mens svenskeren fik størstedelen af opmærksomheden, bragte den franske avis L'Equipe en artikel med overskriften "Hvem er Marco Verratti?". L'Equipe fokuserede især på, at Verratti blot havde repræsenteret Pescara i Serie B, og at han derfor endnu ikke havde vist prøver på sit talent på højeste niveau i Serie A. På trods af det havde den purunge italiener dog alligevel lidt af et omdømme efter sine præstationer i det italienske, og han lod sig da heller ikke gå på af den skeptikerne.

- Jeg forstår fuldt ud, at folk omtaler mig som værende ret anonym lige nu. Sammenlignet med de mange stjerner i PSG, der allerede har vundet mange ting, har jeg stadig en masse at bevise, fortalte den nybagte PSG-spiller dengang.

Flot debutsæson i Frankrig
Selvom Prandelli var utilfreds med, at Verratti forlod støvlelandet, kunne den tidligere italienske landstræner dog i det mindste glæde sig over, at det unge talent fortsatte de imponerende præstationer for sin nye klub. Verratti startede inde i PSG's første ligakamp, og i sæsonens første hjemmesejr mod Toulouse var italienerens indsats så imponerende, at publikum stående klappede ham fra banen.

Selvom Verratti efterfølgende ikke formåede at levere præstationer af den klasse hver eneste gang, spillede han alligevel en flot første sæson i Frankrig, hvilket blandt andre Zlatan Ibrahimović kunne bevidne efter sæsonen. Svenskeren indrømmede, at han ikke kendte meget til Verratti, da de to spillere skulle præsenteres sammen i sommeren 2012 - men det har bestemt ændret sig siden da.

- Marco er den fyr, der har overrasket mig mest. Selvom jeg spillede i Italien i sidste sæson, kendte jeg ikke noget til ham, fordi han spillede i den næstbedste række. Jeg er enig i alle de positive ting, der bliver sagt om ham. Jeg vil faktisk sige, at han er bedre end folk tror. Med købet af ham har PSG lavet en rigtigt god investering. Han er et kolossalt talent. Du er bare nødt til at give ham tid til at udvikle sig i sit eget tempo. Ingen bør glemme, at han kun lige er blevet 20, sagde Zlatan til PSG's hjemmeside efter sæsonen 2012/13.

"Brin de folie"
Siden debutsæsonen er det kun gået yderligere fremad for Verratti, der har spillet en instrumental rolle på Paris Saint-Germains midtbane i de seneste sæsoner. Italieneren er blevet kendt for sin evne til at tilføre de franske mestre det, som franskmændene kalder "brin de folie" - et strejf af vanvid - på grund af sin utraditionelle spillestil. Midtbanespilleren er nemlig ikke bange for at tage chancer med sine driblinger og afleveringer. Det er tydeligt, at han nyder at vise sin enestående teknik frem, selvom hans til tider unødvendige risikotagen ikke altid falder i god jord hos trænere og holdkammerater.

Når man ser Verratti spille og tænker på, hvad han allerede har udrettet, kan man nemt glemme, at han altså blot er 22 år. Paris Saint-Germain og det italienske landshold kan i den grad glæde sig over at have en spiller som ham til at trække i trådene - med et strejf af vanvid naturligvis.