ALT om VM

Fodbold nyheder

John Obi Mikel - I skyggen af stjernerne

Af Mathias Jacobsen

John Obi Mikel har det svært i Chelsea, hvor han senest var tæt på at blive udeladt helt fra Champions League-truppen.
Article image
Ritzau-Scanpix
Den spinkle nigerianske knægt, John Obi Mikel, var kun akkurat fyldt 18 år, da Manchester United tilbage i 2005 stod klar med en kontrakt til midtbanemanden, der dengang havde to år som professionel i norske Lyn på CV'et. Talentet var indlysende, og derfor havde Manchester United smidt 40 millioner kroner og en fireårig kontrakt på bordet for den unge afrikaner, der endda også nåede at blive præsenteret i den røde trøje, inden en mærkværdig transfersaga rullede i det engelske. Spilletid blev det således ikke til, for Chelsea var hurtigt ude med riven, da de dengang nykårede mestre allerede havde sikret sig en fremtidig købsklausul på Mikel i forbindelse med skiftet til Europa og norske Lyn. Det hele endte derfor i ren kagemand, for Lyn mente ikke, at der var lavet nogen aftale, mens Mikel selv mente, at han var blevet presset til skiftet til Manchester United. I sidste ende fik Chelsea dog deres vilje, og russiske Roman Abramovich smed 160 millioner kroner for nigerianeren, hvoraf de 120 gik til Manchester United og de sidste 40 til Lyn.


Den afrikanske begyndelse
Den i dag 28-årige John Obi Mikel blev født i Jos, Nigeria, hvor han som 12-årig blev scoutet til Pepsi Fodbold Akademiet, der dengang i 90'erne var kendt for at rejse rundt i Nigeria for at fiske de største talenter. Det udviklede sig til en plads på nigerianske Plateau United og en tur ind omkring ungdomslandsholdene, hvor han i 2003 for første gang skulle en tur til Europa. Her skulle han med U17-landsholdet deltage ved VM-slutrunden i Finland, og gode præstationer kastede således interesse fra mindre europæiske klubber af sig. I første omgang blev det dog til en prøveperiode i sydafrikanske Ajax Cape Town, der ikke fik glæde af nigerianeren længe, for så var norske Lyn på plads med en professionel kontrakt til den nu 17-årige midtbanespiller. Den unge afrikaner flyttede fra hjemmet i de vante rammer i Nigeria for at satse på fodboldkarrieren i det danske naboland, Norge.

Det europæiske gennembrud
Skiftet til norsk fodbold kastede i første omgang ikke mange kampe af sig til det europæiske fodbold-cv, men som tidligere nævnt i artiklen havde Chelsea altså sikret sig en forkøbsret på Mikel, der efter et enkelt år i Norge tog springet til den helt store scene. Premier League-mestrene nappede det 18-årige stjernefrø, og allerede fra første sæson havde Mikel en vigtig rolle i klubben, hvor han under manager José Mourinhos første tid i Chelsea fik masser af spilletid, hvilket også resulterede i, at han blev kåret til African Young Player of the Year.

Sæsonerne efter fortsatte succesen for Mikel, der dog i kraft af et yderst stort temperament måtte se sig bænket i blandt andet Champions League-finalen i 2008, hvor Chelsea tabte til Manchester United. Et andet problem var, at midtbanemanden nu også fik hård konkurrence på sin plads, hvor Michael Essien var blevet fast mand. I dag er ghaneseren ikke længere en del af Chelsea, men i stedet har Mikel spillere som Cesc Fàbregas og Nemanja Matic at slås med på den centrale midtbane.

Den turbulente landsholdskarriere – og en svær tid i Chelsea
Og det netop de to midtbaneprofiler, der holder Mikel langt fra en startplads. I Januar 2014 gik det rigtig godt for nigerianeren, der således dengang rundede sin kamp nummer 300 for ”The Blues”. I dag er situationen dog en hel anden, og senest var midtbanemanden faktisk tæt på at blive siet fra den trup, der blev udtaget til det kommende Champions League-gruppespil. Han sneg sig akkurat foran den nye mand Papy Djilobodji, der blev fundet for let til den udtagne trup.

Mikel har lang vej endnu, hvis han skal spille sig foran enten Fàbregas eller Matic, men måske han skal forsøge at spille sig tilbage i hjertet på Mourinho gennem flotte præstationer på nationalmandskabet, hvor det ellers ikke altid har været let. Siden debuten i 2005 har det i den grad gået op og ned.


I en meget tidlig alder blev Mikel ellers udråbt til det største talent i nigeriansk fodbold, men da han tilbage i 2007 nægtede at spille en kvalifikationskamp, fordi han mente, at han var for skadet til det, gik det helt galt. Det obligatoriske skadestjek mødte han ikke op til, og så havde træner Berti Vogts ikke noget andet valg end at udelade Mikel fra den næstkommende landskamp. I stedet fik han tilbudt at spille for U23-landsholdet, men da han ligeledes nægtede dette, valgte det nigerianske fodboldforbund helt at suspendere Mikel for al landsholdsfodbold. Efter en del betænkningstid besluttede Mikel sig dog for at undskylde, og den undskyldning godtog forbundet, hvorfor han blev udtaget til African Cup of Nations i 2008. – En turnering, hvor midtbanemanden har repræsenteret sit land hele tre gange, både i 2006, 2008 og 2010.

Det virker til, at Mikel igen har fundet sig tilrette på det nigerianske landshold, og sidste sommer var han endda med til VM-slutrunde i Brasilien, der i øvrigt var første af slagsen for Mikel. Spørgsmålet er bare, om gode præstationer for Nigeria kan sende ham tilbage som vigtig brik i Mourinhos Chelsea-puslespil.

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik