ALT om VM

Fodbold nyheder

Adnan Januzaj – jagter genrejsning

Af Torsten Brix

Louis van Gaal har tydeligvis ikke meget tillid til Adnan Januzaj, der er blevet sendt til Dortmund – måske kan det give en EM-billet?
Article image
Ritzau-Scanpix
- Hvad har David Beckham, Jonny Evans, Danny Welbeck og Adnan Januzaj til fælles? Manchester United har udlejet dem alle i en meget ung alder. Den første trio endte i Presten North End, Royal Antwerp og Sunderland – modsat de andre blev Januzaj udlejet til et storhold i de sidste timer af sommerens transfer-vindue… nemlig Dortmund.


Ikke så underligt for lige siden, at den unge Januzaj fik den første spilletid på Old Trafford, har alting omkring ham været større – jah… næsten blæst op, og det kan godt virke til, at talentet har haft svært ved at modstå dette. I hvert fald har den nuværende United-manager Louis van Gaal ikke set det samme talent, som David Moyes gjorde.

Selvom van Gaal i samme transfer-vindue sendte offensive kort som Angel Di Maria, Chicharito, Robin van Persie, Falcao og Nani væk fra Manchester United og kun styrkede det lidt skrøbelige angreb med Memphis Depay samt den dyrtindkøbte Anthony Martial, så mente van Gaal ikke, at United-offensiven havde brug for Januzaj.

Det forholdt sig helt anderledes under Moyes, som i oktober 2013 gav Januzaj den første plads i startopstillingen i en Premier League-kamp, hvilket resulterede i to mål fra den unge belgier i 2-1 sejren. Dette gav grobund for en solid sæson, hvor Januzaj var med i 27 Premier League-kampe, selvom konkurrencen var hård blandt andet fra Angel Di Maria, Juan Mata og Ashley Young. I 2014/15-sæsonen – altså under van Gaal - blev det kun til syv pladser i startopstillingen til Januzaj, og det frembragte også en reaktion fra den belgiske landstræner Marc Wilmots:

- Jeg er ikke i tvivl om Januzajs kvaliteter, men i øjeblikket har han svært ved at vise disse kvaliteter, når konkurrencen hos Manchester United er så høj, og den eneste grund til, at Januzaj ikke er udtaget til landsholdet, er, at han spiller for lidt for sit klubhold.

På det tidspunkt havde Januzaj spillet ti turneringskampe mindre i sæsonen end landsholdskonkurrenterne Nacer Chadli, Kevin Mirallas, Yannick Ferreira-Carrasco, Dries Mertens, Eden Hazard og den ombejlede Kevin De Bruyne. Derudover havde det belgiske landshold et hav af spændende andre offensive spillere, så 2014/15-sæsonen gav kun to landskampe til Januzaj.Multietnisk familie
Januzajs belgiske landsholdskarriere startede – ligesom meget andet i karrieren - heller ikke uden drama, for hans forældre er kosovoalbanere. Han havde derfor både mulighed for at spille på landsholdet for Kosovo og Albanien, men da han er født i Belgien og har belgisk statsborgerskab, var det også en mulighed.

Derudover så den engelske presse ham også gerne på det engelske landshold, men sådan gik det ikke. Han endte imidlertid med at vælge sit fødeland Belgien, hvilket også var og er et meget eftertragtet hold, men det vil kræve spilletid, som Wilmots antydede i det ovennævnte – og måske kan Januzaj få så meget af den i Dortmund, at det giver en EM-billet for Belgien, der betragtes som en af favoritterne.

Forinden og i forbindelse med ansættelsen af van Gaal i Manchester United var Ryan Giggs blevet assistent, og klublegendens legendariske nr. 11 var blevet smidt på ryggen af Januzaj, men det blev aldrig helt godt imellem van Gaal og Januzaj. Inden den hollandske manager valgte at sende Januzaj til Dortmund, havde han blot spillet to Premier League-kampe i 2015/16-sæsonen, og de havde givet fire point – blandt andet efter, at den 20-årige Januzaj var blevet matchvinder efter et fint mål i 1-0 sejren over Aston Villa.


Op ad bakke for den lille belgier
Målet og en god sæsonstart var ikke nok for van Gaal, der valgte at sende Januzaj til Tyskland for i stedet at betale vanvittige 350 millioner kroner for den endnu yngre Anthony Martial, der blot havde lavet 14 mål i 74 senior-kampe. Dette var ikke blot et vink med en vognstang til Januzaj… det var et slag med en vognstang. Forinden havde Jamie Redknapp kritiseret van Gaal for at købe Depay, når de havde Januzaj, som, Sky Sports-eksperten mente, var et større talent.

- De gode nyheder for Manchester United er, at Januzaj er kommet tilbage i ligningen. De har hentet Memphis Depay for 31 millioner pund (omkring 320 millioner kr. red.), men de har allerede en spiller på holdet, som er mere talentfuld. Han (Januzaj, red.) er en speciel spiller…

Inden de to mål på Stadium of Light havde Januzaj underskrevet en femårig aftale med United, men den aftale blev ikke indgået med van Gaal. Så nu må tiden vise, om Januzaj har en fremtid på Old Trafford. Tidligere har David Beckham, Jonny Evans, Danny Welbeck vist, at man godt kan blive et hit på Old Trafford, selvom han har været udlejet, men det er op af bakke for den lille belgier.VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik