ALT om VM

Fodbold nyheder

Carlos Tévez - 'Fuerte Apache'

Af Torsten Brix

Den aldrende angriber er gået fra fattigdom i Buenos Aires til den europæiske top, men har ikke glemt barndommen.
Article image
Ritzau-Scanpix
'Fuerte Apache' har der flere gange stået på Carlos Tevez' svedetrøje, når den argentinske angriber har løftet trøjen i jubel-scener for Juventus. Dette har været en speciel hilsen til den hjemstavn, som den nu 31-årige forlod for så mange år siden.


Bydelen blev bygget i 1966, og i forbindelse med VM-slutrunden i 1978 blev mange af hovedstadens fattigste indbyggere sendt ud af Buenos Aires-slumkvarteret for at bo i store højhuse. Det var her, Carlos Tévez kom til verden i 1984, og Tévez' barndom er ikke glemt.

Især venskabet med Dario Coronel har påvirket Tévez. De var begge voldsomt interesseret i fodbold og store talenter, men Coronel døde som 17-årig i et skudopgør, efter han var kommet i en kriminel løbebane. Tévez var løbet i en anden retning, men det gør ikke, at han ikke tænker på barndomsvennen.

- Jeg tænker tit på ham. Han er og var min bedste ven. Vi var altid sammen, har Carlos Tévez ifølge Politiken tidligere sagt til FIFA's hjemmeside og berettede endvidere:

- Jeg har haft en hård barndom, så der var ikke en enkelt begivenhed, der formede mig. Jeg boede et sted, hvor narko og mord var dagligdags begivenheder, og at opleve den slags ting som meget ung modner dig hurtigt. Jeg tror også, det er muligt for alle at vælge den vej, de vil gå ned ad, og ikke bare følge i andres fodspor. Jeg valgte min egen vej. Jeg har aldrig accepteret narko eller mord, og heldigvis var jeg i stand til at foretage et valg.

Det valg blev fodbold, og Tévez er kommet til den europæiske – og dermed verdens – top, men ikke uden hump på vejen. I 2013 solgte Manchester City Tévez til Juventus for sølle 100 millioner kroner, selvom han lavede masser af mål for klubben. I de to første sæsoner scorede Tévez hele 52 mål i 84 kampe for City, der også vandt et mesterskab, og den tredje sæson startede også nogenlunde for den lille argentiner, men så startede problemerne. Under en CL-kamp mod Bayern München, hvor Tévez var blevet henvist til bænken fra kampens start, opstod der problemer mellem ham og City-manager Roberto Mancini.


Ifølge Mancini nægtede Tévez at gå på banen, da han fik besked herpå, mens Tévez selv kaldte det for en stor misforståelse. Resultatet blev, at Tévez blev suspenderet fra førsteholdsfodbold i City og tildelt flere bøder. Efter episoden forlangte Mancini angiveligt Tévez' afgang fra klubben. Tévez var dog heller ikke helt tilfreds med situationen, og under en landsholdssamling i februar 2012 udtalte han, at Mancini havde behandlet ham som en hund i tiden efter Bayern-episoden.

Efterfølgende kom det frem, at Tévez spillede golf i Argentina kort tid inden, at Manchester United og Manchester City skulle mødes, og det fik bettingfirmaet Betfair til at male en skraldevogn i City-blå og United-røde farver med skriften "Trash your Tévez shirt", og her kunne fansene så smide deres brugte Tevez-trøjer i.


Mere ballade inden skiftet til West Ham
Inden skiftet til City havde der også været masser af ballade omkring Tevez-kontraktforholdene. Efter Sky Sports havde meddelt, at Tévez nægtede at spille mere for Corinthians, gik det nemlig stærkt i England. Otte dage senere bekræftede argentineren på sin hjemmeside, at han og landsmanden Javier Mascherano noget overraskende skiftede til West Ham. Ifølge flere medier takkede flere storklubber nej til Tévez grundet udsigten til at handle med tredjepartsselskaber, for Tévez var åbenbart ejet af det stærkt kritiserede investeringsselskab Media Sports Investment – MSI.

West Ham lå gennem hele sæsonen i overhængende fare for at rykke ned, og de skulle helt frem til sidste spillerunde for at få ”The Hammers” skæbne forseglet. Manchester United hed modstanderen i sæsonens sidste kamp, og med det eneste mål i opgøret sikrede Tévez West Hams overlevelse i Premier League.

Efter en enkelt sæson i West Ham afslørede engelske medier, at Tévez havde skrevet under på en kontrakt med storklubben Manchester United. West Ham var dog hurtige til at melde ud, at de ville blokere transferen, hvis ikke de fik størstedelen af transfersummen, selvom spilleren ikke var ejet af dem. Grundet sagens noget utraditionelle natur søgte klubberne assistance hos FIFA, men den nåede dog aldrig til retten, da Premier League godkendte en aftale mellem West Ham og MSI, hvilket indebar, at MSI skulle betale West Ham 20 millioner kroner for at få Tévez' kontrakt opløst.

Så i august 2007 skiftede Tévez til Manchester United på en to-årig lejeaftale. Den lille argentiner havde straks succes hos ”De Røde Djævle”, og han var en vigtig del af det hold, som vandt The Double i 07/08-sæsonen. Den følgende sæson faldt succesen dog til en noget mere moderat niveau, og mod slutningen af sæsonen udtrykte Tévez utilfredshed med ikke at blive tilbudt en permanent kontrakt og såede i samme ombæring tvivl om sin fremtid i klubben. Den følgende kamp sad Tévez på bænken, og det lignede et exit fra Old Trafford.

Manchester United forsøgte dog alligevel at tilknytte Tévez på permanent basis, da de ville betale 250 millioner kroner, og tilbød ham en femårig kontrakt, men en af Tévez' rådgivere meldte tilbage, at hans klient ikke længere var interesseret i at spille for klubben. Derfor gik turen i stedet for til den blå del af Manchester, hvor City var godt i gang med at opruste. ”The Citizens” købte Tévez fri af sit tredjepartsejerskab for en ikke offentliggjort overgangssum, som dog angiveligt lå på omkring 250 millioner.

Længe inden alt dette var Tévez blevet født i Ciudadela, Argentina i Buenos Aires-området. Som 8-årig begyndte han i den lokale klub All Boys, inden storklubben Boca Juniors i 1997 fik øjnene op for det store talent. Efter fire år i hovedstadsklubben fik Tévez debut i Boca som bare 16-årig. Her fik han også tilbudt kosmetisk hjælp til de ar, som han har fra højre øre og ned langs halsen. Han afslog dog tilbuddet med begrundelsen, at arrene var en del af den person, som han var, og den person han er i dag. Tévez pådrog sig arrene, da han blev ramt af skoldhedt vand som barn.

Efter tre år på højeste niveau i Boca, hvor Tévez nåede at vinde The Double i 2003-sæsonen, pungede den brasilianske klub Corinthians op med omkring 100 millioner kroner for den dengang 19-årige angriber, som underskrev en femårig aftale med klubben. Handlen gjorde Tévez til den dyreste spiller handlet mellem to sydamerikanske klubber, men investeringen skulle vise sig at være det hele værd.

Tévez blev nemlig udnævnt til anfører for holdet og ikke mindst kåret til den bedste spiller i den brasilianske liga i 2005, som den første ikke-brasilianer siden 1976. Denne sæson vandt klubben også mesterskabet. Handlen, der sendte Tévez til Brasilien, var dog en noget kompliceret sag, viste det sig, da det brasilianske politi undersøgte omstændighederne.

Købet var nemlig finansieret af tredjepartsorganisationer. Selskabet MSI ejede således 35 % af Tévez, mens Just Sport Limited havde ejerskab over den resterende del. Begge selskaber stod registreret i de Britiske Jomfruøer – himlen for hemmelighedsfulde selskaber, som ikke ynder at betale skat.


Fra Buenos Aires til Berlin
Da Juventus i Champion League-finalen skulle forsøge at komme tilbage i kampen efter den hurtige Barcelona-føring, var det den kasserede Real Madrid-angriber Alvaro Morata, der lavede målet, men opspillet og Tevez' hurtige vending var af høj klasse. Dette blev af argentineren udført i Juventus' legendariske trøje med nr. 10 på ryggen. Alene denne bedrift skal man ikke undervurdere…

Sidste mand, der har båret den trøje, var klublegenden Alessandro Del Piero, og der var meget usikkerhed blandt Juve-fansene, da ”overtagelsen” blev offentliggjort, men Tévez har udfyldt trøjen for ”Den Gamle Dame” på flotteste vis og nogle gange med undertrøjeskriften 'Fuerte Apache'…

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik