Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Rune Gjerulff Petersen

Ayoze Perez - Fra Tenerife til Tyneside

Ayoze Perez har lynhurtigt omstillet sig fra den næstbedste spanske række på ferieøen Tenerife til Premier League i Newcastle. Indkast.dk har kigget nærmere på den talentfulde spanier.
For et år siden spillede Ayoze Perez foran 10.000 tilskuere for barndomsklubben Tenerife i den næstbedste spanske række. Siden er den 21-årige spanier draget fra de kanariske øer og flere tusind kilometer nordpå til Newcastle, hvor han nu uge efter uge optræder foran 52.000 tilskuere i den engelske Premier League. Den unge angriber, der først og fremmest er kendt under sit fornavn, Ayoze, er med det samme blevet et hit på Tyneside, hvilket er kommet som en overraskelse for de fleste - inklusiv ham selv.

- Jeg er en smule overrasket over, hvor hurtigt jeg har tilpasset mig, og hvor godt det går. Men jeg har aldrig tvivlet på, at jeg ville blive en succes, for det er meget vigtigt at have selvtillid som fodboldspiller. Jeg er opmærksom på mine evner, og hvad jeg kan opnå, udtalte Ayoze til Daily Mail i oktober.

At Ayoze er noget udover det sædvanlige, er det bestemt ikke kun ham selv, der har lagt mærke til. Faktisk var både Real Madrid og Barcelona ude med snøren efter den unge spanier, da han i sidste sæson tog en anden liga med storm - den spanske Liga Adelante.

Årets gennembrudsspiller
Ayoze spillede sin første professionelle kamp den 18. august 2013, da han fik chancen for Tenerife efter en lovende optakt til sæsonen. Siden så den unge spanier sig ikke tilbage. Da sæsonen var forbi, havde han scoret 16 mål i 34 kampe for Tenerife, der sluttede på 11. pladsen i Liga Adelante.

Da der i oktober måned sidste år blev uddelt priser til spillerne i den næstbedste spanske række, blev Ayoze kåret som årets gennembrudsspiller og årets offensive midtbanespiller, mens han desuden fik en placering på årets hold. Som bekendt gik hans præstationer da heller ikke uset hen, og det endte altså med et skifte til Newcastle, der sikrede sig offensivspilleren for 15 millioner kroner - og det er de nok glade for på Tyneside i dag.

Fra indhopper til profil
Den unge spanier flyttede ikke til England helt på egen hånd, for i sommerens løb annoncerede Blyth Spartans fra den engelske syvende division købet af Ayozes storebror - Samuel Perez. Samværet med broderen betyder meget, udtaler Ayoze:

- Fra det øjeblik, jeg ankom, har han været nøglen. Det hjælper mig at have din bror så tæt på dig. Vi laver mange ting sammen, siger Ayoze til BT Sport.

På banen imponerede Ayoze med det samme, og op til denne sæson udtalte daværende Newcastle-manager Alan Pardew, der nu er ansat i Crystal Palace, at han var meget tilfreds med Ayozes indsats i sæsonoptakten. Præcis som det var tilfældet året før i Tenerife, fik Ayoze derfor chancen på førsteholdet, da sæsonen gik i gang.

Til at starte med fungerede spanieren som indhopper, og her gjorde han det så godt, at han i september måned debuterede for det spanske U21-landshold. Ayoze måtte dog vente til den 26. oktober med at spille sin første Premier League-kamp fra start for Newcastle, da han, med skader til flere af de andre Newcastle-angribere, fik chancen fra start mod Tottenham - og den greb han. Ayoze scorede nemlig sit første Premier League-mål og sikrede Newcastle en sejr på 1-0. I den efterfølgende kamp mod Liverpool var Ayoze på bænken, men ved pausen kom han på banen og sørgede for endnu en 1-0-sejr til Newcastle. Siden er angriberen startet i samtlige Premier League-kampe for Newcastle og har lynhurtigt udviklet sig til en af profilerne på holdet.

Foreløbig er det blevet til fem mål i 21 Premier League-optrædener - heraf 13 fra start - for Ayoze, der allerede er blevet sammenlignet med tidligere Newcastle-bombere som Alan Shearer og Andy Cole. I slutningen af december blev Ayoze desuden bemærket af selveste Sir Alex Ferguson, der var på Old Trafford, da spanieren gjorde en fornem figur mod Manchester United.

Blandt Ayozes spidskompetencer er hans fart, teknik, evnen til at tage løb i dybden og naturligvis næsen for mål. Med sine 178 centimeter og forholdsvis klejne statur er Ayoze dog ikke den største fyr at have liggende alene på toppen, og til tider har spanieren da også spillet på kanten og i rummet lige bag angriberen. Alan Pardew fortæller, at Ayoze har forbedret sig fysisk siden ankomsten til Tyneside, men han ser ham dog ikke som en traditionel angriber. I stedet sammenligner han spanieren med Manchester United-stjernen Wayne Rooney, der ofte ses i en lidt mere tilbagetrukket rolle.

- Han har en anden side af sit spil, lidt ligesom Wayne Rooney. Han kan komme fra midtbanen og score mål. Hvis du havde sagt i starten af sæsonen, at han ville være i denne position, ville jeg havde sagt, at det var usandsynligt, men han har forbedret sig meget fysisk. Hans tekniske kunnen var åbenlys, da han ankom, men han har forbedret sin fysik og sin mentalitet i kampene meget, sagde Pardew til Daily Mirror i slutningen af december.

Kan han fortsætte udviklingen?
Ayoze har altså for anden sæson i træk leveret over forventningerne, og kan han fortsætte den udvikling, er der ingen tvivl om, at han kan nå langt. Det kræver dog, at spanieren bevarer benene på jorden og fortsætter det hårde arbejde, men det lader det da også til, at han er opmærksom på.

- Jeg vil fortsætte arbejdet. Jeg føler mig godt til rette på banen, og jeg har planer om at fortsætte sådan. Da sæsonen startede, kunne jeg slet ikke forestille mig at score mod Premier League-hold, men nu vil jeg bare fortsætte og hjælpe holdet, siger Ayoze til The Chronicle.

Ayoze er altså sulten efter mange flere mål i Newcastle-trøjen, og det skal der også nok komme, hvis han fortsætter med at imponere som hidtil. Det bliver i al fald spændende fortsat at følge den lovende spanier, der er taget den lange vej fra Tenerife til Tyneside.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER