Torsten Brix

Sanchez – fra Devils til Speakers

Den nye Arsenal-spiller er opvokset under meget trange kår, så ”La Ardilla” har været en del af et unikt fodboldeventyr.
Én af sommerens største fodbold-transfers var Alexis Sanchez' skifte fra mægtige Barcelona til Arsenal. Sanchez var overalt i den internationale sportspresse, og dermed skrev den 169 cm høje angriber endnu et kapitel til det eventyr, som han har været hovedpersonen i.

Sanchez er nemlig opvokset under meget fattige kår i Tocopilla – ”Devils Corner” - som byen bliver kaldt. Her arbejder de fleste mænd i de farlige miner for en månedsløn på 300.000 pesos, hvilket svarer til et par tusind danske kroner. 500 gange større menes Sanchez' ugeløn at være hos Arsenal, så noget af en omvæltning for landsholdsspilleren fra Chile, der sikkert var endt som minearbejder, hvis ikke fodbolden havde sendt ham de 10.000 km til London.

Sanchez' far – Guillermo Soto - var minearbejder, men han skred fra familien, da den nyslåede Arsenal-spiller var en lille dreng, og dermed skulle moderen Martina søge for børnene alene. Hun fik dog god hjælp af søsteren og hendes mand, for midlerne var få i huset, der var bygget af kasserede byggematerialer og blikpladder. For at hjælpe til med økonomien lærte Alexis nogle akrobatiske tricks, som han tjente penge ved at vise, og ellers var Sanchez nødt til at tigge om mad og penge – blandt andet fra familiens naboer.

Derudover tjente Sanchez også lidt ved at bokse på gaden for at underholde folk, men forholdene var meget ringe. Hvor lidt penge familien havde, blev tydeligt for alle, da Sanchez måtte forlade fodboldskolen ”Arauco”, da moderen ikke kunne betale de 1000 pesos – ca. 10 kroner – om måneden, som opholdet kostede. Det fik byens borgmester til at hjælpe, og han betalte ikke bare det månedlige beløb, men også et par fodboldstøvler til Sanchez.

Denne gestus har Sanchez betalt tilbage mange gange, for på trods af opholdene i de europæiske klubber – Udinese, Barcelona og Arsenal – har chileneren ikke glemt sine rødder. Da Sanchez var knægt spillede han fodbold, når han ikke skulle arbejde, og det blev gjort på støvede jordmarker omkring Tocopilla, men nu har Sanchez brugt godt en million danske kroner på at få anlagt seks fodboldbaner omkring i byen, hvor et par stykker er med kunstgræs. Her løber Sanchez' fætter nu rundt, og den 16-årige Cristopher skal ikke tigge eller underholde andre mennesker for et stykke brød. Som seksårig blev Sanchez sat i gang med at forsøge at tjene penge, og måske at den grund havde de probelemer med at styre ham i skolen – ligesom på fodboldbanen.


Kom for sent – men lavede otte mål
Borgmesterens betalte ophold på ”Arauco” gav pote, selvom Sanchez havde disciplinære problemer. Han havde et åbenløst talent. Alexis' bror Humberto har fortalt, hvordan lillebroren kom for sent til en kamp, hvor holdet var bagud med 0-1, men efter kort tid havde Alexis Sanchez lavet otte mål, og så var den kamp ligesom afgjort.

Det var episoder som denne, der gav Arsenals nye nr. 17 øgenavne som ”La Ardilla” (det lille egern) pga. hans afslappede natur eller ”El Nino Maravilla” (vidunderbarnet).

Efter opholdet på ”Arauco” blev Sanchez overtalt til at skifte til nabo-klubben Cobreloa – inden skiftet til den argentinske storklub River Plate. I sommerpausen 2008 afvise den blot 18-årige Sanchez selveste Manchester United og tog i stedet til Udinese, hvor han fik øjeblikkelig succes.

I sæsonen 2010/11 lavede Sanchez 12 Serie A-mål og 6 assists, hvilket åbnede op for skiftet til mægtige Barcelona, og her fortsatte han med at lave mål, selvom truppen var fuld med offensive konkurrenter. I de 88 Barcelona-kampe lavede Sanchez 39 mål og 25 assists med blandt andet 19 mål og 10 assists i 2013/14-sæsonen. De mange gode aktioner var medvirkende til, at Sanchez i de tre år i Barcelona vandt det spanske mesterskab, pokalturneringen, to spanske Super-cups, UEFA's super-cup og VM for klubhold. Den daværende Barcelona-træner Pep Guardiola sagde blandt andet om Sanchez:

- Alexis har stjålet mit hjerte… han er en fornøjelse og en meget ydmyg person.

Arsenal sendte næsten 300 millioner kroner til Barcelona for Sanchez, og dermed blev han den næstdyreste spiller i London-holdets historie, men måske sendte Arsenal også en garanti på at sælge reserven Thomas Vermaelen den anden vej. I hvert fald virker det underligt, at Barcelona ville sælge formstærke Sanchez på et godt tidspunkt i hans karriere.


Hvor skal han spille ?
I Arsenal får Sanchez også hård konkurrence, for hvis han skal spille offensiv midtbane, skal han blandt andet konkurrere med spillere som: Theo Walcott, Mesut Özil, Jack Wilshere, Aaron Ramsey, Santi Cazorla, Alex Oxlade-Chamberlain og Lukas Podolski. Af den grund kunne Wenger måske blive fristet af at bruge Sanchez som central angriber – hvor Arsenal ikke har samme kvalitet. Sanchez er i hvert fald glad for skiftet til Arsenal og glæder sig til den kommende sæson.

- Arsenal var tæt på at vinde titlen sidste år med Özil i truppen. Jeg håber, at jeg kan forbedre os, så vi kan vinde så mange titler som muligt. Holdet spiller fantastisk fodbold, og vi har en rigtig god trup. Vi kan vinde trofæet. Vi er en stor klub, og vi kan opnå store ting. Jeg er ikke kommet her på grund af fast spilletid. Jeg er kommet for at vinde Premier League, Champions League og alle andre titler. Jeg er her for at opnå så meget som muligt, skulle Alexis have sagt til Sky Sports.

Om Sanchez bliver en succes må fremtiden vise, men sikkert er det at han ikke længere skal underholde på gaderne for at tjene til dagen og vejen, så hans “hjemmebane” har flyttet sig fra “Devils Corner” til ”Speakers Corner”...