Torsten Brix

Toni Kroos – Ny tysk mur

Historien om drengen der blev født i tiden omkring Berlinmurens fald, og som blev udråbt til et af Tysklands største talenter nogensinde – nu har han indfriet de høje forventninger.
4. Januar 1990… få måneder efter Berlinmuren faldt, så Tyskland igen kunne forene sig til én nation, kom Toni Kroos til verden. At denne dreng skulle blive noget stort, var ikke helt uventet, da hans forældre var hhv. en østtysk mester i badminton og en tidligere topbryder. Men at han skulle blive en af de bedste spillere ved VM2014, var nok ikke ventet.

For drengen fra Greifswald voksede op med fodbolden, og hans forældre var fast besluttede på, at han, og hans lillebror Felix, skulle blive til noget stort. Dette kom hurtigt til udtryk, da hele familien flyttede til Rostock for, at Toni kunne få chancen i en storklub. Toni havde nu nået en alder, hvor skolen var noget, man skulle tage seriøst. Dog fik han lærernes accept til at fortsætte sin intensive træning ved siden af skolen. Dog var der lige ét sted, hvor der blev gjort forskel på unge Toni og resten af hans jævnaldrende.

- Jeg forlangte, at han spillede i bare fødder, når der var fodbold på tapetet. Ellers havde de andre overhovedet ikke en chance, har en tidligere gymnastiklærer sagt til Die Welt.

Kroos' talent var heller ikke til at tage fejl af, og klubber som Chelsea, Arsenal, Werder Bremen og Schalke viste også deres interesse, men Kroos valgte Bayern München som sin nye klub, da han i en alder af blot 16 år, blev hentet til klubben, som havde haft øje på ham længe.

- Jeg så ham første gang som 14-årig, og hans talent var ikke til at tage fejl af. Han var heldigvis let at få fat i, idet faren mente, at det var det helt rigtige sted for Toni og for lillebror Felix. Da vi først fik ham til klubben, var vi i tvivl om, hvorvidt hans fysik var stærk nok. Men den arbejdede vi med, og med hans attitude blev det betydeligt bedre, har den tidligere ungdomschef i Bayern München, Björn Andersson, sagt til Tipsbladet.


En ny start i Bayern
- 10-tallet er reserveret til ham!

Så direkte lød det fra Bayerns sportsdirektør, Uli Hoeness, da han skrev kontrakt med det blot 16-årige Toni Kroos. Han nåede da også blot at spille en eneste sæson på klubbens ungdomshold, hvor han bl.a. - sammen med Thomas Müller og Holger Badstuber - førte holdet frem til finalen i det tyske mesterskab, som de dog tabte til Leverkusen.

Samme sæson havde Kroos kæmpe succes på landsholdet, og ved U17-VM blev tyskeren kåret til turneringens spiller, selvom Tyskland kun blev nummer tre. Men med fem mål og fire assists var han svær at komme udenom. Kroos skrottede desuden det meste af sin efterfølgende ferie for at vende tilbage og træne med klubholdet.

Efter den store succes manede Uli medierne til besindighed og mente ikke, at der var nogen grund til at hype den unge tysker. Og det på trods af at han selv havde udråbt ham som en kommende stjerne.

Debuten faldt i en kamp mod Energi Cottbus, hvor han på 20 minutter formåede at sætte Miroslav Klose op til to scoringer. Denne bedrift blev ikke mindre bemærkelsesværdig af, at Kroos var den yngste debutant nogensinde for Bayern, en titel som senere er blevet overtaget af David Alaba.


Samspillet med træneren
Da trænersædet i Bayern blev overtaget af Jürgen Klinsmann, var der ikke længere plads til Toni Kroos i truppen. Dette betød, at han blev udlejet til Leverkusen, hvor daværende træner Jupp Heynckes gav Kroos masser af minutter. Det blev til hele 33 kampe, ni mål og tolv assists i sin korte tid i Leverkusen.

Klinsmann forlod klubben i 2011, og den nye træner var en mand, der kendte til Kroos' talent. Heynckes rykkede Bastian Schweinsteiger tilbage på den defensive midtbane, og så blev der plads til Toni Kroos bagved angriberne, men om sit eget spil siger Kroos til 11 Freunde:

- Teoretisk set har jeg kun en løsning i hovedet, når jeg modtager bolden. Den bedste. Man skal vide, hvor man vil hen med bolden, inden man modtager den, ellers ødelægger man flowet. Tager jeg 3-4 berøringer, mister jeg sandsynligvis bolden.

Udtalelser som denne er blevet fuldt op på banen, og Toni Kroos har været en mand efter Guardiolas støbning. I den forgange sæson har Kroos spillet i 29 Bundesliga-kampe, men årets højdepunkt har været VM2014, hvor Kroos har startet tyskernes første seks kampe. Mange mener, at Toni Kroos har været deres bedste spiller i årets slutrunde, og det har sat gang i flere transfer-rygter, men hvorfor skulle den 24-årige tysker dog forlade Bayern München.

En catalansk avis mener, at Barcelona to gange tidligere har sagt nej til at overtage Kroos billigt, fordi de ikke ville udnytte situationen over for Bayern München. Det har Real Madrid ikke gjort – altså afvist den nye tyske mur!